maandag 27 januari 2014

Vele Handen maken Licht Werk (Riga, Letland)


15.000 Letten verhuizen de inboedel van bibliotheek in Riga
22 januari 2014, NRC.nl

In de vorm van een menselijke ketting hebben naar schatting 15.000 Letten afgelopen weekend een paar duizend bibliotheekboeken in Riga naar een nieuw pand verhuisd.

Met de keten werd gevierd dat Riga dit jaar een van de twee culturele hoofdsteden is. Daarnaast was het een verwijzing naar de menselijke ketting die twee miljoen Letten, Esten en Litouwers in 1989 vormden in hun gevecht los te komen van de Sovjet-Unie. Die zogenoemde ‘Baltische weg’ was 600 kilometer lang en liep door de drie Baltische staten en door Rusland.

De boeken moesten worden verplaatst van een 150 jaar oude staatsbibliotheek naar een nieuw pand dat in augustus geopend zal worden.

Volgens de organisator van het evenement, Aiva Rozenberga, had de keten een diepe symbolische betekenis voor de deelnemers, zo vertelde ze persbureau AFP.

“De mensen die ook aan de Baltische weg deel hebben genomen konden zich het gevoel van schouder-tegen-schouder staan tegen een volstrekt onbekende nog goed herinneren. De mensen die bereid waren om ondanks de kou aan deze boekenketen deel te nemen hebben een vergelijkbaar gevoel. Ze zijn letterlijk gaan staan voor onze cultuur.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten