donderdag 3 juli 2014

Crowd-management (naar aanleiding van Pinkpop 2014)...

Eigenlijk heb ik van jongs af aan wel activiteiten georganiseerd waar grote groepen mensen bij betrokken waren - als deelnemers, publiek of beiden - , daarnaast ben ik natuurlijk - als recht-aartige basketball-liefhebber - al meer dan 35 jaar in het publiek van grote basketball-wedstrijden aanwezig geweest. Ervaring met mensenmassa's genoeg dus. Ergens tussen 1985 en 1995 moet het proces van het 'managen van die grote groepen mensen' - 'Crowd Management' dus, in de taal van vandaag - , op gang zijn gekomen. Dan hoorde je dat de brandweer restricties had opgelegd wat betreft van het aantal te verkopen kaartjes... Daarvoor werd er in bijvoorbeeld tijdens de HBW omgeroepen dat "Er nog honderden mensen bij de kassa's stonden...of we even allemaal naar rechts wilden inschikken, zodat ook die mensen een zitplaats zouden kunnen vinden". Ook werden grote zalen opgedeeld in hermetisch afgesloten compartimenten, en gaf een kaartje of een akkreditatie alleen nog maar toegang tot een deel van een accommodatie... Dan zat je 10 dagen in dezelfde zaal met aan de overkant een vriend of goede bekende, maar was er geen enkele mogelijkheid om die persoon te treffen tijdens het toernooi waar je beiden toeschouwer was. Soms lukte dat ook buiten die accommodatie niet, of slechts met grote moeite, omdat de opdeling van de ruimte in hermetisch afgesloten compartimenten zich ook tot geruime afstand buiten de deuren voortzette. Inmiddels zijn er ook nog vormen van crowd-management bijgekomen die te maken hebben met parkeren, met artikelen die wel/niet mee naar binnen mogen, met mogenlijk slecht weer, met het managen van 'shifts' (uitgaand en inkomende groepen mensen die zo efficiënt mogelijk langs elkaar geleid dienen te worden... Enzovoort, enzovoort... Ik moet zeggen dat met al deze maatregelen de charme van veel evenementen wel onder druk komt te staan, of zelfs al geheel verdwenen is, ook al zijn veel van de regels (soms) best te begrijpen... Deze gedachten kwamen weer eens bij mij op door het lezen van het volgende artikeltje op NRC.nl.


Burgemeester Landgraaf: autoriteiten overwogen Pinkpop te ontruimen

NRC.nl, door Mirjam Remie??

Metallica heeft ondanks het noodweer gewoon opgetreden, maar de autoriteiten hebben gisteren wel degelijk overwogen de laatste uren van Pinkpop af te blazen. Dat zegt burgemeester Raymond Vlecken tegen de Limburgse zender L1.

Uiteindelijk besloot het crisisteam niet tot ontruiming over te gaan. De zestigduizend bezoekers, behoorlijk natgeregend, werd tussen 8 en 9 gevraagd onder de gitzwarte hemel gehurkt op de grond te zitten. Ook moesten ze uit de buurt van tenten, masten en podia blijven. Presentator Eric Corton riep de aanwezigen daartoe op. Pinkpopbaas Jan Smeets bedankte de bezoekers na afloop voor het luisteren “naar Eric”.

“Dat heeft een hoop schade voorkomen. Het was weer een mooie editie, met in ieder geval de mooiste bliksem.”

Twitter avatar
NikiopPinkpop Niki@Pinkpop
Publiek wacht op nadere instructies #pp14 http://t.co/md4GMALQXl
9 juni

WAS HET VEILIG PINKPOP TE LATEN DOORGAAN?
Hoewel er niets ernstigs is gebeurd, twijfelen sommigen daaraan. Het Algemeen Dagblad kopt vanochtend: ‘Festivalleiding bagatelliseert naderend noodweer’. Weervrouw Margot Ribberink zei gisteren in Knevel en Van den Brink dat de organisatie een groot risico nam door het festival te laten doorgaan. Het KNMI had namelijk code rood afgegeven. Burgemeester Vlecken reageerde daar toen op: volgens hem heeft de organisatie geen onverantwoord risico genomen.

Bij Pukkelpop in België ging het in 2011 heel erg mis. Een tent met veel bezoekers stortte in en er waaiden bomen om. Er kwamen vijf mensen om het leven en meer dan honderd bezoekers raakten gewond.

Meer foto's bij het originele artikel op NRC.nl: In beeld: noodweer op Pinkpop
Foto NRC / Andreas Terlaak

FESTIVAL EINDIGDE OP DINSDAG, NIET OP MAANDAG
De slotact, Metallica, kon vanwege het noodweer later dan gepland starten. Ze gingen ook iets langer door, met als resultaat dat Pinkpop op dinsdag eindigde, en niet op maandag. Het is de tweede keer dat dat gebeurt, zei Jan Smeets na afloop. De eerste keer was in 1992. Toen liep het optreden van rockband The Cult enorm uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten