dinsdag 3 september 2019

VPRO / VEEL BETER DAN DIT WORDT HET NIET / MUST-SEE TV: 'Ivo van Hove - VPRO Zomergasten in 6 minuten'#zomergasten #ivovanhove

Ivo van Hove - VPRO Zomergasten in 6 minuten

CITAAT(NRC Recensie Zomergast-6 2019, Ivo van Hove, 'Gevoelsprecisie-is-bij-ivo-van-hove-de-kern-van-de-zaak'):

"Gevoelsprecisie is bij Van Hove de kern van de zaak. Erin schuilt het besef dat als in een kunstwerk het gevoel niet met de grootste zorgvuldigheid wordt overgebracht, er niets meer overblijft. Dat sloot aan bij wat hij zei over de geprogrammeerde emoties in een toneelvoorstelling en de noodzaak om in kunst steeds naar het allerhoogste te reiken. „Als je het kwaad in jezelf niet toelaat, hou er dan maar mee op.” En: „Je moet wel iets wíllen, iets ontdekken.”

Je zag het in een mooie scène uit de film The Rider, waarin een jonge Amerikaan een weerspannig rodeopaard met aandacht en engelengeduld wist te kalmeren: een liefdesscène, zei Van Hove. Het was een van de vele momenten waarop het woord vertrouwen viel. De regisseur zong verder de lof van geheimen en had veel aandacht voor wat er gebeurt als mensen samen kunst maken, afgezonderd van de buitenwereld: een conflictueuze repetitie van de band Metallica, de Franse regisseur Patrice Chéreau aan het werk.

„Het is wel voorbereid hè, Jezus”, had Van Hove helemaal aan het begin gezegd en dat gold zeker voor het slot. Dat was een schitterend fragment van David Bowie, met wie Van Hove kort voor diens dood de musical Lazarus maakte. Eerder had Van Hove al uitgelegd hoe Bowie op talloze manieren een groot voorbeeld voor hem was geweest."

Meer oven de samenwerking van Ivo van Hove met David Bowie en de dood van Bowie:


Lazarus Director Ivo Van Hove On David Bowie's DeathSky News Gepubliceerd op 12 jan. 2016
Lazarus director Ivo Van Hove describes how David Bowie wrote music until his death - "He didn't want to die at all. It was not a fight against death, but a struggle for life."

*

De hele NRC-recensie van Afl-6 van VPSO Zomergasten 2019 met Ivo van Hove lees je   ---  Hier  ---

 

De Podcasts van de complete uitzendingen van Zomergasten van de VPRO op NPO2 vind je    ---  Hier  ---

*

Luguber, maar Prachtig:


#DavidBowie #Blackstar #Vevo

David Bowie - Blackstar (Video)


Gepubliceerd op 19 nov. 2015"'Blackstar" off David Bowie's album Blackstar available now on iTunes: http://smarturl.it/blackstar_itunes Amazon: http://smarturl.it/blackstar_amazon Spotify: http://smarturl.it/blackstar_spotify Vinyl: http://smarturl.it/blackstar_vinyl LimitedEdition Lithograph & Music Bundles: http://smarturl.it/blackstar_dbstore Limited Edition Clear Vinyl: http://smarturl.it/blackstar_clearvinyl Follow David Bowie: http://davidbowie.com http://facebook.com/davidbowie http://twitter.com/davidbowiereal http://instagram/davidbowie #DavidBowie #Blackstar #Vevo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten