woensdag 20 november 2019

DUBBEL COLUMN AART DEKKER&LEON KERSTEN: De tussenstand in de basketbal Eredivisie, de FIBA Europe Cup en de NBB / BASKETBALL MANNEN / DBL NBB FIBA EUROPE /

De tussenstand in de basketbal Eredivisie, de FIBA Europe Cup en de NBB middels vragen van mij & antwoorden van Leon KerstenDe Eredivisie heeft er zo goed als een kwart van de competitie opzitten. 

Tijd om Leon Kersten weer eens vragen voor te leggen.

Hey Leon: voor mij – en dat heeft deels met mijn eigen omstandigheden te maken, voelt het alsof het nog maar net is begonnen. Toch zijn er natuurlijk best interessante ontwikkelingen: Landstede Hammers duidelijk het verst en bovenaan mag geen verrassing (meer) zijn. Het Kampioenschap van 2019 was duidelijk geen incident; de andere Top-clubs moeten maar in hun spoor zien te blijven en hopen op meer groei en dan misschien een kans in de Play-offs.
Hey Leon: deel jij die beschouwing? En hoe zie jij het groeipotentieel van de Zwolse Hammers zelf?
Hey Aart: Geen speld tussen te krijgen. Ik heb het al vaker aangegeven, Herman van den Belt en zeker ook Adriaan van Bergen, zijn al jaren aan het bouwen en snappen dat het belangrijk is om de kern van je selectie bij elkaar te houden. Dahlman en Dorsey-Walker zijn goud waard. Mo Kherrazi is een buitenkansje. De teams van Van den Belt spelen altijd goed en taai basketbal. Hun ondergrens lijkt hoog te liggen, ik zie ze ook wel ver komen in Europa. Evenwel het kampioenschap wordt pas gewonnen in mei. Waar het uiteindelijk eindigt in jaren, weet ik niet. Het hangt vooral van geld af. Kunnen de Zwolse basketballers financiële stappen zetten onder de noemer van Landstede? Dat is hun vangnet, maar dat kam ook hun plafond betekenen.

Hey Leon: ZZ Leiden de ploeg die ik het vaakst in actie zag, en waar wij afgelopen woensdag een behoorlijk goede wedstrijd zagen. Benfica dat over twee wedstrijden over Donar heen denderde, legde het af tegen Leiden. Opvallend: ineens maakt Marijn Ververs een stap.
Zorg en Zekerheid dus duidelijk beter dan Donar en een goede nummer twee? Gaan die het Landstede nog moeilijk maken? Wat betreft Ververs: is dat uit nood geboren? Of zou hij in Persons een ideale PG voor zich hebben waar hij zich meer aan op kan trekken dan aan de flitsend kleine Watson vorig seizoen? Of heeft coach Franke besloten dat hij toe is aan meer minuten? Toch blijft Leiden akelig smal, vind je ook niet? Dreigt niet – wellicht andersoortige, maar toch – weer een instorting van ZZ als de andere, veel diepere vier, vijf teams straks doorgegroeid zijn?
Hey Aart: Ik vind het heel mooi dat Marijn Ververs serieuze minuten krijgt. Het is voor mij moeilijk oordelen waarom nu. Ik zie niet alle trainingen. Wat ik wel zie is dat hij balvaster is geworden, dat gevoegd bij zijn stabiele driepunter en zijn verdedigende arbeid, maakt dat Ververs voor de coach steeds meer een zekerheidje wordt. In het grote plaatje is het voor Leiden hard nodig om in de play-offs voldoende fitte spelers te hebben anders dreigt een scenario als vorig jaar en het jaar daarvoor. De vele minuten voor cruciale spelers gedurende het seizoen eisen dan hun tol. Overigens weet ik niet wie de nummer twee wordt. Voor mij is dat open.

Hey Leon: Donar. De naam is genoemd. De nieuwe en jonge ploeg zal ongetwijfeld groeien, maar ik vind het er vooralsnog niet sterk uitzien. Wat is er in hemelsnaam veranderd ten opzichte van de zo dominante Streak aan het begin van het Tijdperk Braal/van Veen? Wat gaat er mis in de rekrutering? Aan de middelen en het publiek kan het niet liggen; daar zijn ze immers nog steeds de koploper?
Waar zit hem de kneep? Ik ben heel benieuwd wat jij er allemaal van vindt!
Hey Aart: Het is, denk ik, heel verleidelijk om het hoge niveau van het seizoen 2017-2018 als standaard te zien. In die selectie viel qua leeftijd en qua spelers en vooral hun karakters alles goed. Natuurlijk moet dat niveau het streven zijn, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoewel Donar met 1,9 miljoen een forse begroting heeft, vissen ze nog steeds in een vijver met spelers die niet de beste zijn en dan duid ik vooral op de Amerikanen en met Hammink hebben ze ook maar één international in huis. Daarom ben ik zo’n voorstander van een grote Nederlandse kern aangevuld met een paar sterke Amerikanen. Het voorkomt een boel onzekerheden. 

Hey Leon: Dan Feyenoord Rotterdam Basketbal. We voorspelden al een verbetering onder Toon van Helfteren, daar hoopten alle echte basketballiefhebbers ook op denk ik, ik in ieder geval wel. Nu schuiven ze natuurlijk automatisch al een plekje op doordat er geen Regionale Concurrent meer is in Dutch Windmills, dat is een. Maar dan nog: de progressie groter dan menigeen verwachtte.
Houden ze dit vol? En mochten ze zich in de Top-4 nestelen; wie is dan straks – met alweer een ander Play-off-format – ‘the Odd One Out’?
Hey Aart: Om te beginnen. Feyenoord heeft maar drie Amerikanen. Ingegeven door de financiële situatie, maar tegelijk zorgt het ook voor de vaste kern waar ik zo voor pleit. Kok, Stolk, Bruining, Brandwijk blijken net als Van der List en ook De Pree allemaal goede Eredivisiespelers. Toon van Helfteren heeft gewoon de gave om het maximale uit spelers te halen. Daar mogen andere Eredivisiecoaches jaloers op zijn. De ploeg zal nog beter gaan functioneren, maar diep zijn ze niet. De vraag is hoe de groep op serieuze blessures gaat reageren? Blijven die uit, dan lonkt misschien wel een Play-off-Finale. Al hangt dat wel af van de prestaties en groei van Donar en ook Den Bosch.

Hey Leon: Heroes Den Bosch sloeg ik bewust even over. Ten eerste: geen Europa Cup in Den Bosch…mis je het? En hoe zit dat bij de Bossche aanhang? Laat ik een ding stellen: de ploeg is zeker nog dieper geworden, Jaumin is een Topcoach – maar Skelin was ook niet de eerste de beste – , Thomas van der Mars is een grote aanwinst, en mocht Henk Norel echt terug komen op het veld, dan zijn de Bosschenaren voor mij de favoriet – alhoewel nu net uitgerekend Landstede best wel een flink aantal Big Bodies tegen hem (en vd Mars) aan kan gooien, en dat matcht nu net weer niet zo lekker… Maar het probleem van vorig seizoen – te weinig echte playmaking/ te weinig echte PG-capaciteit – is dat eigenlijk nu wel adequaat opgelost?
Hey Aart: Henk Norel gaat spelen. Binnenkort keert hij terug in de groep (na het afscheid van Voorn nog maar 11 man) en in januari zal hij, zonder tegenslag, ook gaan spelen. Ik denk dat de methode Skelin simpelweg niet past bij de huidige Nederlandse generatie. Geen klik. Jaumin is meer een people-manager en valt beter in de groep, lijkt het. Evenwel zal hij wel moeten presteren.

Ik blijf erbij dat de Bossche formatie te weinig creativiteit herbergt. Chambers is de enige playmaker. Daarin schuilt ook de komst van Boy van Vliet. Op het moment dat hij en Clarence van de bank komen, is de Nederlander de playmaker en Clarence niet. De Zweed is uiterst spectaculair, maar blijkt geen vervanger van Chambers. Schijnbaar zag Jaumin hier geen rol voor Voorn en wel voor Van Vliet. Van de Amerikanen sla ik trouwens -nog- niet steil achterover, zeker niet van Bonifant en Caruso, maar het seizoen is nog lang en Jaumin zal weten wat hij in huis heeft gehaald.

Tegen Feyenoord bleek eens te meer hoe de Bossche aanval stagneert als de tegenstander het tempo laag houdt en goed verdedigt. Heroes heeft veel schutters, maar die zijn redelijk goed te verdedigen zolang de timing en snelheid in de Bossche aanval niet twee niveau’s omhooggaan. De komst van Norel gaat schelen, want als teams hem moeten gaan double-teamen komt er meer ruimte voor de schutters. 


             Hey Leon: De rest van de clubs bewaren we tot een volgende keer; want de kloof tussen top en de rest is er zeker niet minder op geworden. 


FIBA EUROPE CUP
Hey Leon: Wat mij betreft gaat dat op twee derde van de eerste groepsfase volgens verwachting: ook al zijn de Hammers debutant, ze zijn gewoon het meest ‘klaar’ tegenover het tweetal Donar en Leiden. Waarbij Leiden toch wel weer een goede kans heeft door te komen, en de kansen van Donar mager lijken. Wat denk jij? Wie gaan erdoor? En waar ligt dan vervolgens de lat? En hoe groot is de deceptie in Groningen als de ploeg onverhoopt na het voor de vierde keer mislopen van de Groepsfase Champions League, ook niet langer meer tenminste Tweede Groepsfase Europe Cup kan worden geleverd? En dat nu net het Groningse publiek het internationale basketball echt heeft omarmd? Jouw beschouwing graag!
Hey Aart: Zoals gezegd Landstede is een goed team. Zo’n ploeg blijft ook overeind in Europa, op dit niveau dan. Plus de loting zat ook niet echt tegen. Landstede gaat door, zeker weten. 

Donar hoeft maar twee keer met één puntje verschil te winnen en dan zijn zij ook door, ondanks de dikke nederlagen in twee uitwedstrijden. Nou zijn de Turken van Pinar Karsiyaka geen NBA-team en vorig jaar won Donar ook van ze. De verhoudingen nu zijn wel anders. De Turkse ploeg is de gedoodverfde Europe Cup-winnaar. Donar op haart beurt is een heel ander team, dat vorige week wel knap won in Brussel. Toch vrees ik met grote vreze dat het tegen de Turken niet gaat lukken en dan is de wedstrijd tegen Charleroi waarschijnlijk niet meer van belang. Uitschakeling doet zonder meer pijn in Groningen, maar het is zoals het is. Uiteindelijk telt alleen het kampioenschap, dat mislopen zorgt pas echt voor onrust.

Toevoeging dinsdagavond. Omdat Brussel won bij Charleroi hoeft Donar volgende week alleen nog maar te winnen thuis van Charleroi om tweede te worden in de groep.

Leiden. De opdracht is simpel. Winnen bij Bratislava en je bent door. Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan, ondanks de thuiswinst met 13 verschil. Toch speelt Zorg en Zekerheid best goed in Europa. Ik was bij de wedstrijd tegen Benfica en dat zag er erg volwassen uit. Bij een nederlaag met minder dan 13 punten moet ZZ volgende week zelf winnen van de Hongaren en belangrijker in dat geval is dat Benfica in Bratislava moet winnen. Ik zet mijn geld hier op Leiden.

Luister anders ook eens naar deel 3 van de podcast over de DBL die in het teken staat van Europees basketbal.


HOME GROWN: NEDERLANDERS VS BUITENLANDERS
Meerdere mensen hebben hun verbijstering/afkeuring al getoond over het feit dat een vele jaren lopende ontwikkeling naar meer Nederlanders en minder Buitenlanders nu weer het raam uit gegooid is. Zonder Windmills is er ook een club minder, dat scheelt nog eens zeven(7!) Nederlanders. Met als logisch gevolg: minder plaatsen voor vooral jonge en juist de oudere Nederlanders. We hadden het er al even over: je had toen zo – met een capabele coach aan het roer – een DBL-middenmoter kunnen vormen bestaande uit louter Nederlanders, met hulp van Matthijs Groot kom ik op de volgdende lijst aan aan het begin van het seizoen nog beschikbare spelers: Arvin Slagter, Nick Oudendag, Maarten Bouwknecht, Pim de Vries, Sean Cunningham, Bas Veenstra, Rens van Ravensteijn, Thies Teeuwkens, Robert Krabbendam, Sam van Dijk, Freek Vos, Skip Samsom, Aron Royé, Dimeo vd Horst, Matthew van Tongeren, Lenno Wittenveen, Max van Schaik, Daan Rosenmuller, Jules Schild, Frerik Adriaans, Nick Hammink en Hidde Roessink.
Tel daarbij op dat in het vorige seizoen uit de DBL verdwenen: Stefan Mladenovic, Valentin Lietmeijer, Rens Butter, Jan Driessen (nog een jaar eerder) en Okke Hoonhout. Misschien valt er nog wel iemand toe te voegen aan deze opsomming, maar de tendens is duidelijk. Daar staat dan tegenover dat Shane Hammink, Leon Williams, Thomas vd Mars en misschien Henk Norel instroomden. Zo’n kleine dertig spelers verdwenen, vier Internationals die ook plaatsen innamen.
Hey Leon: Aan jou de eer om hier op papier het best mogelijke team met coach uit te formeren. En als je daar mee klaar bent: hoe hoog zou dat team in 2020 kunnen eindigen? Bij deze nodig ik ook onze lezers uit diezelfde vragen in te vullen..!
Hey Aart: Er staan een paar spelers in deze lijst die zo meekunnen in de Eredivisie. Vooral Arvin Slagter. Doodzonde dat hij niet speelt. Voor alle andere spelers geldt dat zij best een club zouden kunnen hebben, maar er is vaak ook wat aan de hand: te oud, te blessuregevoelig, een maatschappelijke keuze bijvoorbeeld voor studie of simpelweg niet goed genoeg. Een team gevormd uit dit gezelschap wordt laatste in de Eredivisie. Het is de realiteit dat je zonder Amerikanen vrijwel geen kans hebt.


STRIJD OM DE MACHT IN DE NBB
Tenslotte misschien wel het heetste hangijzer van dit seizoen. Wij zijn het zelden oneens, maar ik had mijn bedenkingen bij het organisatorisch onder de noemer van de NBB terugbrengen van al het basketbal. Dat is nu grotendeels een feit, en nu ontbrandt dus voor het eerst in decennia een strijd tussen meerdere kandidaten voor het voorzitterschap, tevens dus om het te voeren beleid. Ik vind dat bloedlink, zonder daarmee te zeggen dat er geen veranderingen noodzakelijk zijn. Maar ‘Alle eieren in een mandje is in mijn ogen risicovol als je in zo’n instabiele situatie zit als die van het Nederlandse basketbal in breedste zin. Als er dan iemand miskleunt…
Ik schreef al een Column om de discussie over dit onderwerp: ‘In de Ban van de Ring – de Strijd om de Macht in het Nederlandse basketbal (de NBB)’. Je hebt hem gelezen. Ik zie dit als mijn aanzet tot een hoogstnoodzakelijk debat, en verwacht er voor de NBB ALV van 30 november a.s. nog wel op terug te komen.
Hey Leon: Wat denk jij? Wat gaat er gebeuren? Wat zijn de kansen, de risico’s en de eigenschappen en kwaliteiten waaraan en (eventueel) nieuwe voorzitter voldoen? Wat betekent dat voor de rest van het NBB-Bestuur?
Kan je zomaar staande een ALV de hele boel omgooien?
En zo ja: Wat dan en Hoe?
Denk je dat je namens de NOS hier aandacht aan mag gaan besteden?
Hey Aart: Ik blijf erbij dat een centraal geleide organisatie voor het basketbal in Nederland het beste is. Met de nadrukkelijke aantekening dat de juiste capabele mensen op de juiste plekken moeten zitten en dan open en transparant de zaak moeten leiden. 

Het belangrijkste is dat de voorzitter aanzien heeft en in staat is om de juiste mensen aan te stellen en niet bang is om harde maatregelen te nemen. 

De kans is nul dat de NOS hier aandacht aan besteed, überhaupt de media, of er zou iets revolutionairs moeten gebeuren. Misschien maak ik zelf een podcast met de nieuwe voorzitter.

AART DEKKER & LEON KERSTEN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten