woensdag 20 november 2019

TOP COLUMN JADIB / VK-OPINIE : 'Eenheidsworst' - Over rare redachten over raar Zijn... / RELIGIE / (NIET) TOLERANTIE /

De Complete Originele Column vind je   ---  Hier  ---

 Column Abtihtal Jadib: '

Als we érgens niet bang voor hoeven te zijn is het wel dat we versmelten tot een eenheidsworst'

 

FRAGMENT:

"............

..... Ik was onder de indruk van meneer Segers want die man beheerst de kunst van het spreken. Maar wat hij zei sloeg natuurlijk nergens op. Als we érgens niet bang voor hoeven te zijn in Nederland is het wel dat we met z’n allen versmelten tot een eenheidsworst. We leven in tijden van polarisatie, segregatie en bubbels. Demografen roepen al jaren dat de verschillen in opvattingen eerder groter worden dan kleiner, we staan misschien wel verder van elkaar af dan ooit.

Het pleidooi van Segers om raar te mogen zijn, raakt bovendien de kern van het bezwaar tegen (streng) religieuze scholen. Als er íéts is waar religieuze instituties bedreven in zijn, is het wel de indoctrinatie van mensen tot uniformiteit. Alles staat in het teken van hoe je als ‘goed’ mens behoort te leven, en dat krijg je er voortdurend in geramd. Ik ben zelf overtuigd moslim maar ik pieker er niet over om mijn kinderen aan streng religieus onderwijs bloot te stellen. Waarom zou je kinderen wijsmaken dat God overstuur raakt van homo’s en intelligente vrouwen?

Dat er ouders zijn die wel religieuze scholen wensen, is uiteraard prima. We leven in een vrij land. Artikel 23 stelt echter wel ‘eisen van deugdelijkheid’ aan het onderwijs. Ik denk niet dat die eisen worden vervuld als kinderen wordt voorgehouden dat er maar één juiste manier van leven is. Onderwijs dient juist de ontwikkeling van het zelfstandig denkvermogen te stimuleren. Dat is een kwaliteitseis die je kunt stellen zonder dat je een inhoudelijk oordeel hoeft te geven over de desbetreffende geloofsleer. Het enige dat je hoeft te toetsen is of die leer wordt gepresenteerd als zijnde superieur, en dat er dus iets ‘mis’ is met mensen die anders zijn................
..."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten