dinsdag 7 juni 2022

COLUMN AART DEKKER / #BNXT BASKETBALL: De Nederlandse Echte Basketball-liefhebber wint (bijna) altijd bij Filou Oostende vs. ZZ Leiden / PROFESSIONEEL MANNEN BASKETBALL BELGIË & NEDERLAND /

 

Het eerste BNXT-seizoen begon met de wedstrijd om de SuperCup tussen ZZ Leiden en Filou Oostende en een uitblinkende Keye van der Vuurst de Vries. Vanavond wordt deze wedstrijd voor een van de twee ploegen de laatste van het seizoen, de andere gaat naar de BNXT-Finale. (Foto: BNXT.tv)


We zijn in de eindfase van het eerste BNXT-basketball-seizoen beland; nog drie speelronden en de eerste BNXT-Kampioen is bekend (aanstaande zaterdag).

 

Vanavond spelen de twee clubs die dit eerste seizoen aftrapten met de #BNXT SuperCup – Zorg en Zekerheid Leiden als regerende Nederlandse Kampioen en Filou Oostende als de Belgische – voor de vijfde maal in een officiële wedstrijd tegen elkaar. Leiden neemt een 2-punten-voorsprong mee naar de Belgische kust, en de winnaar over twee wedstrijden – waarom wordt de eindstand van de eerste wedstrijd bij aanvang van de tweede eigenlijk niet gewoon op het scorebord gezet? – neemt het aanstaande donderdag en zaterdag op tegen de winnaar van Heroes Den Bosch vs. Donar Groningen waar met een gelijke stand wordt aangevangen in wedstrijd twee.

 

Afgelopen zondag werden de heenwedstrijden gespeeld. In Leiden was dat dus ZZ Leiden – Filou Oostende. En jongens, wat was het – alweer! – een feest. Natuurlijk was Oostende de favoriet. Maar was Leiden niet een van de weinigen die dit seizoen van Oostende wist te winnen? En deed het dat niet met grote cijfers? Daar stond tegenover dat Oostende die oorwassing natuurlijk nog niet vergeten zou zijn, dat BCO een week had kunnen uitrusten na de Belgische Finale waar ZZ juist na de deceptie van wedstrijd-5 tegen Den Bosch twee dagen later alweer aan de bak moest en dus tijdens de rustperiode van Oostende drie zware wedstrijden mèèr moest spelen.

 

Maar afgelopen vrijdag richtte Leiden zich – hoe moe en murw-gebeukt de jonge ploeg ook was – zich alweer op en schakelde Leuven Bears dat met 14 punten voorsprong naar Leiden kwam met bijna vanouds fraai basketball uit.

 

Zondag – precies een week minus twee uur na de Bossche mokerslag – stond ZZ er weer. Het werd alweer een kraker van een wedstrijd. Vooral in de tweede helft leek het er regelmatig op dat de Belgische Kampioen – inmiddels 12 jaar achter elkaar; een ongekende reeks in deze regio van Europa! – nog eens overlopen zou worden door Leiden dat met heel veel energie verdedigde, furieus reboundde en met veel flair Oostende van het veld probeerde te rennen. Spectaculair en aantrekkelijk zoals bijna altijd dit seizoen...

 

Één speler bleef bij Oostende meer dan overeind: de jonge Nederlandse spelverdeler zag – voor een publiek met veel familie, vrienden en kennissen dat zijn teamgenoten dreigden in te storten onder de Leidse druk; Keye van der Vuurst de Vries nam de uitdaging aan en zorgde er persoonlijk voor dat Oostende elke Leidse Run beantwoordde met een tegen-run. Hij deed dat op zijn beurt ook met spectaculair en indrukwekkend spel; beter dan ik ooit eerder van hem zag.

 

Voor ik naar een wedstrijd ga, bedenkt ik meestal wat ik graag in die wedstrijd zou zien gebeuren. Deze keer was dat: een goede en winnende wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden en een goede wedstrijd van de jonge Orange Lion Keye van der Vuurst. En precies dát kreeg ik dus te zien...

 

De conclusie mag dus zijn dat je als – min of meer neutrale – Nederlandse Echte Basketball Liefhebber bij een wedstrijd tussen Filou Oostende en ZZ Leiden een hele goede kans op 'winnen' hebt.

 

Vanavond: 20h00 Filou Oostende – Zorg en Zekerheid Leiden

Te zien op ZiggoSport Tennis of op BNXT.tv (vanaf 19h45)

&

20h00 Heroes Den Bosch vs. Donar Groningen 

Te zien  op BNXT.tv (vanaf 19h45)

Veel plezier!

AART DEKKER
Geen opmerkingen:

Een reactie posten