vrijdag 16 augustus 2024

AANRADER / AVAAZ Actie Goede Doel: Natuurbescherming van o.a. enkele van de allerlaatste Iconische Sneeuwluipaarden ter wereld in Nepal / STEUN DEZE ACTIE OOK! /

Kom in actie!
Beste vrienden,
Bulldozers staan op het punt een kostbare corridor voor wilde dieren in de Nepalese bergen te vernielen.

Daar leven kleine panda’s, zwarte beren en enkele van de allerlaatste sneeuwluipaarden ter wereld.

Over een paar weken willen waterkrachtbedrijven beginnen met het bouwen van drie gigantische dammen, midden in hun leefgebied -- en die zullen een enorm meer creëren dat de vallei volledig onder water zal zetten. Al het leven zal erin verdrinken. 

Inheemse gemeenschappen strijden hiertegen in de rechtbank, maar er is geen garantie dat ze zullen winnen.

Daarom hebben ze nu een noodplan bedacht: specifieke stukken land opkopen, waardoor het onmogelijk wordt om de dammen te bouwen. Het is een geniaal plan -- met onze hulp kunnen ze de enige realistische routes voor nieuwe wegen naar de bergen blokkeren. Zonder die wegen kan het project niet doorgaan.

Onze donaties kunnen de urgente aanbetaling voor deze strategische stukken land mogelijk maken. Zo worden de bulldozers tegengehouden en blijft het hele natuurgebied van 160.000 hectare veiliggesteld -- en wordt al wat er leeft beschermd.

We weten dat de tactiek werkt: Avaaz-leden hebben al vaker op deze manier gebieden in Nepal beschermd. Dank je wel daarvoor. Laten we nu dit plan waarmaken!

Alles staat klaar en we hebben nog net genoeg tijd voor de graafwerken beginnen. Samen kunnen we de Inheemse gemeenschappen helpen dit kostbare berggebied te beschermen!

Jouw donatie zal ook andere Avaaz-campagnes voor natuurbescherming kracht bijzetten. Geef nu wat je kunt missen:
€ 5 beschermt 3 hectare
€ 23 beschermt 15 hectare
€ 46 beschermt 30 hectare
€ 92 beschermt 60 hectare
€ 230 beschermt 150 hectare
ANDER BEDRAG
Sneeuwluipaarden vechten voortdurend voor hun leven, door gigantische infrastructuurprojecten, stropers, de klimaatcrisis… Hun wereld smelt weg en wordt elk jaar kleiner.

Er leven naar schatting nog maar 3.500 sneeuwluipaarden in het wild.

Door de prachtige rivieren Chhujung, Chhunjam en Bakhang af te dammen en de enorme Lungba Samba-vallei te laten onderlopen, zouden deze nieuwe waterkrachtprojecten de volgende nagel aan hun doodskist zijn.



De lokale Lhomi Singsa- en Bhote-volken beschermen dit gebied al eeuwenlang. Als deze projecten doorgaan, kunnen hun dorpen, kloosters en levenswijze allemaal van de kaart geveegd worden.

Maar als we de handen met hen ineenslaan, kunnen we deze dammen helpen stoppen. Hun plan is om dit gebied op te kopen -- het is een strijd voor de biodiversiteit en voor hun leven. Het heeft al gewerkt in andere delen van Nepal, maar er is geld voor nodig dat de lokale gemeenschappen gewoonweg niet hebben.

Als we genoeg inzamelen, kunnen we:
  • Strategisch stukken land in Nepal opkopen en registreren als officieel beschermd gebied, waardoor de bulldozers van hun voorziene bouwterreinen geweerd worden, en het juridische en mediawerk ondersteunen dat ervoor zorgt dat de beschermingsmaatregelen gerespecteerd worden;
  • Overal ter wereld samenwerken met Inheemse gemeenschappen die strijden voor de bescherming van hun land en ze helpen het hoofd te bieden aan megaprojecten -- om de resterende biodiversiteit op aarde te beschermen;
  • Cruciale rechtszaken en campagnes financieren die landroof en de vernieling van ecosystemen en waterscheidingen aan de kaak stellen; 
  • Lobbyen voor radicale klimaatactie en biodiversiteitsbescherming, en ervoor zorgen dat Inheemse leiders de komende maanden naar de meest cruciale natuurtoppen kunnen gaan.
Onze beweging heeft de Bhote-gemeenschap in 2019 geholpen om beschermingsmaatregelen voor deze regio te verkrijgen -- en heeft zo geholpen een enorm ‘eco-cultureel erfgoed’ op te richten. Maar de Nepalese honger naar waterkracht is alleen maar gegroeid. Nu moeten we het werk dat we zijn begonnen helpen afmaken en dit gebied voorgoed beschermen.

Samen kunnen we Inheemse gemeenschappen helpen om dit enorme sneeuwluipaardengebied te beschermen en hun cultuur te behouden. Doneer nu wat je kunt missen:
€ 5 beschermt 3 hectare
€ 23 beschermt 15 hectare
€ 46 beschermt 30 hectare
€ 92 beschermt 60 hectare
€ 230 beschermt 150 hectare
ANDER BEDRAG
Avaaz is er trots op dat we Inheemse volken al zo vaak hebben gesteund in hun strijd voor rechtvaardigheid. Dat we megaprojecten en landroof hebben kunnen helpen voorkomen, van Tanzania tot het Amazonewoud. Onze beweging bevindt zich overal ter wereld en bestaat uit advocaten, activisten, leerkrachten, journalisten, grootouders. En wanneer miljoenen van ons zich verenigen, kunnen we een kosmisch verschil maken voor de wereld die we nalaten aan de toekomstige generaties.

Met vurige hoop en eindeloze vastberadenheid,

Jon, Ine, Kaitlin, Mike, Bert, Antonia, Ana Sofia en de rest van het Avaaz-team

Noot: De bedragen die hierboven vermeld worden, zijn gebaseerd op wat het zou kosten om dit hele natuurgebied te helpen beschermen tegen vernieling. Door specifieke stukken land op te kopen, kan de lokale gemeenschap het hele gebied beschermen -- omdat ze de aanleg van wegen zo kunnen voorkomen, en daardoor de verdere bouwwerken. De kostprijs dekt de aankoop van de grond, juridische kosten en het mediawerk dat nodig is om te garanderen dat de lokale instanties de beschermingsmaatregelen naleven.


Avaaz is een internationale burgerbeweging van 70 miljoen mensen. Wij streven ernaar de inzichten en waarden van burgers te laten weerklinken in internationale besluitvorming ("Avaaz" betekent "stem" of "lied" in verschillende talen). Avaaz heeft leden in alle landen van de wereld, ons team is verspreid over 18 landen in 6 werelddelen en werkt in 22 talen. Lees hier meer over de grootste campagnes van Avaaz, of volg ons op Facebook, X of Instagram.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten