zondag 4 augustus 2024

BASKETBALL @PARIS2024 OLYMPICS / SHARTIE AART DEKKER: Dag van de waarheid voor de Belgian Cats: welke scenario's liggen er nog op tafel om de kwartfinales te halen?(SPORZA) / INTERNATIONAAL VROUWEN BASKETBALL /

 *

SHARTIE AART DEKKER - VROUWEN 5-on-5 Olympische Spelen Parijs 2024

Draconisch systeem van Beste Derdes levert vele scenario's op

Belgian Cats  - 10h50 België - Japan (SPORZA) op meerdere manieren in moeilijke positie

De Olympische Spelen zijn op alle fronten op volle stoom gekomen, en dat betekent schakelen en rekenen om zoveel mogelijk (live of uitgesteld) mee te pikken.

Al een flink aantal jaren volg ik  - bij gebrek aan een Nederlands Vrouwenteam dat doorstoot naar de Europese Subtop, ook het Belgische Nationale Vrouwen Team  - de Belgian Cats; in België heeft ieder Nationaal Team een eigen bijnaam -  zoveel mogelijk op de voet.

Daar heb ik meerdere redenen voor: ten eerste is het programma ontzettend succesvol; 

- België is regerend Europees Kampioen en is een heuse Wereldtopper.

- in België  - middels de gezamenlijke Mannen BNXT League al een partner bij de mannen, wat mij betreft zou die samenwerking met meerdere gezamenlijke competities kunnen worden uitgebreid - is het Nationale Vrouwen Team ontzettend groot geworden; in Antwerpen in februari zat het Sportpaleis drie avonden ramvol met tegen de USA >14.000 mensen, en eerder deze wek in Lille/Rijssel kwamen zelfs 17.000 Belgen hun favorieten aanmoedigen! Ik ben dan vooral geïnteresseerd in de vraag: 'wat moet er gebeuren om de Nederlandse Vrouwen ook op een veel hoger plan te brengen.

- in Emma Meeseman hebben de Belgen een unieke speelster; en dat is altijd genieten, vooral als je zo'n speelster dan beter en beter leert kennen. 

- de Belgen missen wat diepte en zeker ervaring van de bank, en zijn zo dus kwetsbaar, maar de eerste vijf en de eerste spelers van de bank zijn  - mits compleet en in vorm -  in staat fraai teambasketball te spelen en dan kunnen ze iedereen aan. Helaas missen ze nu de belangrijke PG Julie Almand...

- als je één zo'n team volgt, dan krijg je automatisch ook een goed beeld van de Internationale Vrouwentop.

En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan, maar de Spelen zijn op stoom...dus weinig tijd om iets langs te schrijven, en de eventuele lezers waarschijnlijk ook om het te lezen.

Straks om 10h50 begint de alles beslissende dag wat betreft plaatsing voor de Kwart Finales.

In het kader van volle kalenders, is de FIBA afgestapt van het aloude Olympische systeem van twee groepen van zes landen, gevolgd door een Fianl-8. Door er drie groepen van vier van te maken is het aantal wedstrijden flink ingekrompen en dat maakt de speeldagen ook wat overzichtelijker met vier in plaats van zes wedstrijden per dag.

De consequentie is wel dat er voor het bij FIBA inmiddels wijdverbreide draconische systeem van Beste Derdes is gekozen; de beste twee nummers drie gaan door naar de play-offs, de derde valt buiten de boot. Omdat de ene groep de andere niet is, is het gevolg dat het iets van een loterij krijgt, en aangezien de Belgen al in een sterke groep zaten, en de eerste wedstrijd tegen het nu op alle fronten doorbrekende Duitse basketball toch wel verrassend zwaar klop kreeg; en daarmee zichzelf direct met de rug tegen de muur zette.

Tegen de Amerikanen was de rebound best aardig, maar winst leverde dat niet op.

Nu resten een serie scenario's dat SPORZA allemaal op een rij zette, zie daarvoor de link hieronder.

Het is theoretisch niet onmogelijk dat België als nog bij de laatste acht komt, maar dan moeten er wel een aantal wondertjes gaan gebeuren. Extra complicatie is dat België als eerste moet spelen en alle anderen daar op kunnen reageren.

Tegenstander Japan is een soort van angstgegner, een ploeg met een lastige speelstijl ook voor dit België. Bij de vorige Spelen in Tokio was Japan de ploeg die België uitschakelde voor een medaille...

Aan het publiek zal het niet liggen, dat zal de ploeg hartstochtelijk steunen zolang er enig uitzicht is op een goed resultaat, en bij een minder resultaat waarschijnlijk de ploeg uitzwaaien met een geweldige staande ovatie achteraf...

De sfeer in Lille is met 27.000 toeschouwers trouwens sowieso één groot feest; een aanrader dus!

(AD)

*

Dag van de waarheid voor de Belgian Cats: welke scenario's liggen er nog op tafel om de kwartfinales te halen?

 do 1 augustus 2024 23:53

Lees de hele analyse met alle mogelijke scenario's op Sporza.be   ---  Hier  ---

Natuurlijk is daar nog veel meer te vinden over de Belgian Cats en ander basketball.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten