zaterdag 12 maart 2011

Hij is zo betrouwbaar...de Jager

Het is een bekend verschijnsel: CDA-politici die aan het begin van hun loopbaan (en soms nog lang daarna) als 'zo betrouwbaar' en/of 'authentiek' worden gezien door de meeste mensen. Natuurlijk blijkt uiteindelijk dat ze net zo doortrapt en leugenachtig zijn als hun voorgangers, maar dan zijn ze allang aan de macht (geweest).

Nu geldt dit weer voor minister van financiën de Jager. Ik geef toe, zelfs ik trapte er ook weer een tijdje in; de man leek niet machtsgeil, praatte normaal, leek oprecht. Maar het feit dat het ook al een jeugdvriendje van Balkenende bleek te zijn had voldoende moeten zijn. En eigenlijk natuurlijk het eerste wat we ooit over hem hoorden, veronderstelde fraude van zijn bedrijf (een feit dat van hem afgleed zoals de meeste schandalen van CDA'ers afglijden), had al voldoende moeten zijn voor de conclusie 'een CDA'er zoals de meeste andere'.

Het volgende bericht maakt (voor de twijfelaars) duidelijk hoe hij te werk gaat, en ons (en de kamer) er steeds weer inluist:
Stap voor stap krikt De Jager de bijdrage aan het noodfonds op
11 maart 2011, 7:20 uur | FD.nl - Door: Martin Visser


De salamitactiek werkt: de bijdrage aan het noodfonds voor zwakke eurolanden gaat omhoog, en niemand maalt erom.

Als minister Jan Kees de Jager van Financiën zegt dat hij niets nieuws vertelt, is het opletten. Zeker aan de vooravond van opnieuw een eurotop, die vandaag in Brussel wordt gehouden.

Zo ging het woensdag in de Tweede Kamer ook weer. De CDA-bewindsman rekende voor wat Nederland kwijt is aan het Europese noodfonds, dat zwakke eurolanden uit de brand moet helpen. Een snelle rekensom leerde dat plotseling de garanties waren verdubbeld tot € 50 mrd.

Doorgewinterde politicus
De man die zich nog altijd graag als ondernemer profileert, is inmiddels een doorgewinterde politicus geworden. Door informatie over de ontwikkelingen rond het noodfonds stukje bij beetje naar buiten te brengen, ontkomt hij steeds aan grote politieke problemen.

Al enkele maanden worstelen de Europese ministers ermee dat het noodfonds van € 440 mrd een leencapaciteit heeft van slechts € 250 mrd. Dat komt door hoge financiële buffers die nodig zijn voor een triple-A-status voor het fonds.
'Achtervanggaranties'

Maar de ministers willen dat de toegezegde € 440 mrd ook echt beschikbaar is. Daarvoor lagen vijf à zes technische opties op tafel. De Jager bezwoer half januari in de Kamer nog dat het mogelijk is de capaciteit van het fonds op te krikken zonder een hogere bijdrage. Vlak daarna ging hij tegenover de pers in Brussel een stapje verder door zijn bereidheid uit te spreken om de garantiestelling te verhogen.

Een maand later sprak de minister op BNR Nieuwsradio onverwachts over 'achtervanggaranties', een begrip waar tot dan toe nog niemand van had gehoord. Maar dat er achter de schermen hard gewerkt werd aan ophoging van de garanties was wel duidelijk.

Debat
Al die inspanningen hoeven pas aan het eind van deze maand tot een akkoord in Brussel te leiden. Maar om de Tweede Kamer alvast voor te bereiden op de consequenties vertelde De Jager in een debat over de eurotop van vandaag hoe de nieuwe bijdrage eruit gaat zien. De Kamerleden hadden hier inmiddels al op gerekend. Op eurocritici SP en PVV na, kraaide er geen haan naar.
Lees ook: Bijdrage Nederland verdubbeld tot € 50 mrd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten