woensdag 25 januari 2012

DePers (23-01-2012): Emile is the hottest thing in town

Over hypes gesproken: er zijn recent tijden geweest dat de SP door vrijwel alle media werd doodgezwegen, maar nu de peilingen uitwijzen dat de SP groeit en groeit, en inmiddels virtueel de grootste is, of snel zal worden, slaat de slinger de andere kant op door...Emile Roemer is overal! Grote kans dus dat mijn lezers het al elders hebben gelezen> Maar toch, omdat ik nu eenmaal en SP'er van het tweede uur ben, dat is dus, vergeleken bij velen van de grote golf al lang, alhoewel vergeleken met Marijnissen, Poppe, Kant en Roemer nog maar kort, moet dit stukje deel uitmaken van mijn blog:
Dagblad De Pers Maandag 23 januari 2012

Camil Driessen, Peter Wierenga – Den Haag

Als je wint, heb je vleiers. De SP is voor het eerst de grootste in de peiling van Maurice de Hond. Het geeft een broeierige sfeer op het Binnenhof, waar het geflirt is begonnen. Je weet maar nooit wanneer er verkiezingen komen, maar als er iemand klaar voor is, is het de Socialistische Partij wel.
De SP die meeregeert, het klinkt misschien een beetje vreemd, maar zo gek is het niet. Het politieke landschap is de laatste jaren sterk veranderd. Als je met de PVV – die over zaken als zorg, AOW en ontslagrecht net zo ‘moeilijk’ doet als de socialisten – kunt regeren, dan moet dat met de SP ook lukken. Scheelt je ook een hoop ‘gedoe’ over de islam.
In 2006 waren ze er onder oervader Jan Marijnissen, die een recordscore van 25 zetels boekte, al eens vlakbij. Ze konden de macht ruiken. Maar de deur bleef dicht.Balkenende zou geen zin hebben in een groot links blok met de PvdA en SP, en de PvdA deed ook niet erg haar best. Uit een Wikileaks-cable bleek dat Wouter Bos bang was dat hij de kiezers uit het midden van zich zou vervreemden.
Na dat debacle trok Marijnissen een belangrijke conclusie, namelijk dat hij de contacten met het CDA moest aanhalen. Veel zetels binnenhalen is één ding, voordat je samen op dat bordes staat, moet er ook onderling vertrouwen zijn. Bovendien is de huidige SP-leider een ander soort politicus. Marijnissen bouwde de partij als het ware met zijn blote handen op, als een echte actiepartij. Hij maakte met vileine opmerkingen makkelijk vijanden.

Nee, dan Roemer, de charmante man die met iedereen door een deur kan. En die onlangs openlijk lonkte naar de VVD, de oude aartsvijand, maar met wie hij in Boxmeer in het college van B en W zat. Er is nog iets. Het midden is zijn glans kwijt: CDA en PvdA halen bij De Hond nu samen minder zetels dan de SP alleen en kunnen zich minder arrogantie veroorloven. Met Hans Spekman en Job Cohen als leiders is de PvdA duidelijk minder bang voor een linksere koers. Roemer merkte al fijntjes op dat hij en Cohen, anders dan hun voorgangers, regelmatig een kopje koffie drinken met elkaar.

Ook Henk Bleker wil wel eens op de koffie bij the hottest thing in town. De CDA’er constateerde vorige week dat CDA en SP steeds meer gemeen hebben. ‘Zoals aandacht voor kleinschaligheid en gemeenschapsdenken.’ Even vleien. Wie weet kan er ooit nog eens handjeklap gedaan worden. Onomwonden Zelfs premier Mark Rutte wees de SP onlangs niet zo onomwonden af als krantenkoppen deden geloven. Waarom zou hij ook? Als er ooit een knap meisje terugflirtte, dan is het de SP wel. Voor het eerst nemen de socialisten hun ‘verantwoordelijkheid’ in de provincie. In Noord-Brabant zit de SP sinds vorig jaar samen met VVD en CDA in het provinciebestuur, in Zuid-Holland met VVD, CDA en D66. In zestien gemeenten en twee stadsdelen besturen de ‘rode tomaten’ mee. Dat zijn niet alleen dorpen in Brabant, maar ook steden als Alkmaar, Arnhem, Groningen, Heerlen en Leiden. Dat is daar ook makkelijker dan landelijk, maar het toont de bereidheid van de socialisten om compromissen te sluiten. Dat was een paar jaar geleden moeilijker voor te stellen, toen de SP meer als een soort viswijf ‘Stem tegen, stem SP!’ brulde. Zet daar eens de huidige lokroep van Roemer tegenover, die in Trouw al zei dat hij ‘niet honderd procent’ hoefde binnen te halen.

Politiemacht Nee, zo radicaal zijn de socialisten al lang niet meer. Wilden ze eerst uit de NAVO stappen, nu accepteren ze het lidmaatschap en vinden ze het alleen slecht dat het bondgenootschap zich opstelt als een soort politiemacht. Moest Beatrix eerst opstappen en Nederland een republiek worden, tegenwoordig is de partij voor een ceremonieel koningshuis. En stemde de partij in 2001 nog tegen de euthanasiewet (de zorg moest eerst op orde zijn), inmiddels moeten mensen ‘kunnen kiezen voor een menswaardige dood’.

Natuurlijk zijn er struikelblokken, vooral als het gaat om geld. Zo zegt Roemer best de euro te willen redden, maar alleen als ook de oorzaken aangepakt worden. Ofwel de beuk erin tegen de financiële sector. Vervelend is ook de wens voor een toptarief van 65 procent voor de rijken, maar dat is toch alweer een stuk milder dan het oude voorstel van 72 procent. Een enkel maf pukkeltje, zoals steun van de SP voor de PVV-motie van minstens 35 procent Nederlandstalige muziek op Radio 2, zal de deur niet dichtdoen. Daar laat je the hottest thing in town niet voor lopen.
Béééééh...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten