maandag 6 oktober 2014

Apollo Amsterdam vs. SPM Shoeters Den Bosch; een leuke Aftrap voor beide Teams

Het DBL-team voor 2014-15 waar ik toch wel het meest benieuwd naar was – en ik neem aan dat ik niet de enige was – was natuurlijk Apollo Amsterdam. Na zo'n lange periode van onzekerheid, het vertrek van (zo'n beetje) de complete startende vijf en de coach, en met nog minder financiële middelen dan het toch al zo karige budget van de vorige twee seizoenen, was het toch even afwachten of het weer net zo goed toeven zou zijn – zondagmiddag 17h – in de Apollohal als de laatste twee jaar.

Welnu; dat viel me alles mee. Alhoewel de samenstelling van het publiek duidelijk anders was als 'normaal', was het weer best redelijk gevuld, en gewoon gezellig in de hal, en het team speelde – alles in aanmerking nemende – gewoon goed; intens, snel en creatief.

Ik was trouwens ook best benieuwd naar de Bosschenaren; zonder ook maar iets gezien te hebben golden ze voor mij als 'het meest te kloppen team'. Of dat ook zo blijft, was op basis van deze pot nauwelijks uit te maken; er werd – maar hoe kan het ook anders bij een team van Sam Jones, Jos Frederiks en Sander vd Holst – natuurlijk verzorgd basketball gespeeld, maar met een inside-buitenlander minder dan gepland, en een al snel regelmatig oplopende veilige voorsprong, veel doorgewisseld, en dat maakt het nog lastig een reële inschatting te maken...

In het begin van de wedstrijd scoorde Shoeters zo'n beetje 2:1 ten opzichte van Apollo, maar de nog lang niet allemaal in game-shape verkerende Amsterdammers vochten bewonderenswaardig, en het was een genot de nu eindelijk eens voluit spelende en creërende Dimeo vd Horst op de Point bezig te zien. Net zo leuk trouwens was het om Arvin Slagter – die daarvoor niet eens erg diep hoefde te gaan – ook deze wedstrijd bij vlagen te zien domineren.

In de tweede helft ging de kaars langzaam aan een beetje uit bij Amsterdam, het eerst bij Max van Schaik – die nogal hard tegen iemand aanliep, maar daar zelf het meest groggy van leek – , wat later herpakte hij zich wel weer wat, net zoals de meeste Amsterdammers; er kwam nooit een moment dat Apollo in meerderheid de handdoek gooide.

Het is aan de ene kant natuurlijk jammer dat de DBL, o.a. door gebrek aan harde munt, best wel kwaliteit oplevert. Aan de andere kant wordt nu toch ook steeds meer zichtbaar dat de keuze om met meer Nederlanders te gaan spelen – al was het maar alleen in de prestaties van Oranje in 2014 – uitbetaalt. En dat is dus ook zichtbaar bij de vele jonge Nederlanders die in deze Eredivisie gewoon mee kunnen spelen. En dat zijn er nog aanzienlijk meer dan puur en allen uit de cijfers die Leon Kersten op een rijtje zette; het blijkt namelijk ook uit het feit dat Apollo zonder middelen, gewoon weer een leuk team bij elkaar vist. En dan heb ik het ook nog niet over het feit dat er nogal wat Eredivisie-waardige spelers afwachtende zijn op een club die hen een redelijk contract biedt; wat dat betreft kunnen er nog hele rare/onverwachte ontwikkelingen komen dit seizoen.

Wat ook een aardige ontwikkeling is, is dat er nu bij meerdere ploegen spelers die voorheen helemaal niet in de DBL konden spelen – dan wel hun broek stuk zaten aan het eind van diverse banken – , nu voor het blok komen te staan: 'ik krijg minuten, veel zelfs(!), en als ik daar niet in ga produceren, dan doet een teamgenoot het in mijn plaats wel', en dat betekent dat er spelers cijfers neer kunnen gaan zetten, die hen direct aantrekkelijk maken voor andere clubs. En dat in de wetenschap dat 'er weinig te verliezen valt – want er is toch niemand die wat jou/jouw team verwacht –, en dat is nu precies de uitgangssituatie van waaruit Oranje Nederland EN Europa wist te verbazen!! In cijfers: ik durf te stellen dat er in deze competitie meerdere spelers zijn waar weinig van wordt verwacht, maar die gewoon in de ranges van 10-15ppg en 6-15rpg zouden kunnen scoren, mits ze er maar zelf in (durven te) geloven en er voor de volle 100% voor gaan. Wie de schoen past trekke hem aan!

Nog even terug naar Apollo: in deze formatie zal de Driepunter de beslissende factor zijn voor (aanvaardbare) aanvallende resultaten. En de zwaarste klus voor het team is niet eens die drietjes maken, maar ze creëren! En alleen al om die reden zouden een of twee extra mannen met lengte en massa essentiële aanwinsten betekenen voor het smal bezette hoofdstedelijke team...

Zeer speciaal was het bij deze wedstrijd ook, dat er tijdens de wedstrijd – achter de achterlijn – een heel serieus Kwalificatie-tournooi bezig was – dat voor het WK NBA2k15 – de finale en prijsuitreiking daarvan werd – met TV-crew en al – in het midden van het vierde kwart van de hoofdwedstrijd...speciaal, maar niet noodzakelijk 'gek' of 'negatief'...

Dimeo vd Horst - hier nog in vroegere jaren -

Plus/minus voor Amsterdam:

+ Er wordt weer DBL gespeeld in de Apollohal, en nog aantrekkelijk ook!

Plus/minus voor Den Bosch:

+ De kop is eraf, en – zoals gebruikelijk de laatste jaren – SPM Shoeters zal zeker meedoen om de titel.


AART DEKKER, meer (basketball) van Aart op zijn Weblog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten