donderdag 30 oktober 2014

NBA weer van start... (Deel-2: Internationale Spelers in de NBA): Voor het eerst meer dan 100 niet-Amerikaanse Spelers in de NBA (Fiba.com)

Fiba.com kwam bij de start van het nieuwe NBA-seizoen met het markeren van een nieuwe mijlpaal: het aantal 'Internationale Spelers' - daarmee wordt bedoeld 'niet Amerikaanse' spelers breekt voor het eerst de grens van 100. Met een aantal van hooguit 450 spelers onder contract bij de 30 NBA-clubs is het belichten van dat feit natuurlijk ook nogal wat - en het ziet er niet naar uit dat de trend de komende jaren zal stoppen -! Dan dringt bij mij zich onmiddellijk de vraag op "Waar zou de absolute top liggen? Zou het ooit zover komen dat de 'Amerikanen' in de minderheid komen?" Ik zeg: "Ja!", maar waarschijnlijk is daarvoor een verdere expansie van de NBA nodig...meer Teams buiten de USA dus...

Het meest Internationale NBA-team ooit is natuur de San Antonio Spurs; NBA.com brengt daarover -- dit (lange) artikel --, een feit dat voor mij extra gewicht heeft omdat mijn omgekomen vriend/collega Rob Meurs jarenlang voor de Spurs werkte als Internationale Scout - en ik dus indirect ook -. Over de jaren heb ik intensief gevolgd hoe San Antonio stapje voor stapje bouwde aan dit fantastische team; dat schept toch extra betrokkenheid.

Hieronder een vertaling van het hele bericht van Fiba.com:

28/10/2014 LEAGUE
Het aantal niet-Amerikaanse Spelers bij NBA-Teams komt voor het eerst boven de 100

Tiago Splitter (BRA), Manu Ginobili (ARG), Boris Diaw (FRA) en Patrick Mills (AUS), NBA Kampioenen van de San Antonio Spurs in 2013-14, zijn er vier van het recordaantal van 101 internationale players op 'NBA rosters' op de eerste dag (28 October) van het seizoen 2014-15.
(Plaatje: NBA.com)

NEW YORK (NBA) - De tijd dat er in de NBA maar een handje vol spelers speelden die geen Amerikaans staatsburger waren is inmiddels allang voorbij.

Op het moment dat de eerste bal omhoog gaat voor het seizoen 2014-15 - aanstaande dinsdag zijn er drie wedstrijden -, zullen er 101 Internationale Spelers, afkomstig uit 37 landen en gebieden, op de officiële teamlijsten staan.

Daarmee heeft de NBA het vorige record - vorig seizoen was ook al een record met 92 - versplinterd.

Het land met het grootste aantal spelers in de NBA na de Verenigde Staten is Canada met 13.

Een van die Canadezen is Andrew Wiggins van de Minnesota Timberwolves, die afgelopen zomer als eerste werd gekozen in de NBA Draft.

De Cleveland Cavaliers kozen hem als eerste, maar verhandelden hem zo snel als maar mogelijk - wat zelden gebeurt met zo'n Nummer-1 Keuze - naar Minnesota. Dit als deel van een deal die uiteindelijk de ster van de 'T-Wolves' en het Nationale Team van de USA - Kevin Love - naar Cleveland bracht.

'Buitenlandse Spelers hebben met de jaren steeds meer impact gekregen op het spell in de NBA.

Zowel Dirk Nowitzki (Duitsland) als Pau Gasol (Spanje) (en 'onze eigen' Francisco Elson, AD) wonnen NBA-Kampioenschappen, en Nowitzki schopte het zelfs tot 'MVP' - Meest Waardevolle Speler -.

Bij de San Antonio Spurs die vorig seizoen Kampioen werden, waren Tony Parker (een 'Halve' Nederlander, AD) en Boris Diaw met de Franse nationaliteit, Manu Ginobili (Argentijn), Cory Joseph (Canadees, en volgens mij de - wat talent betreft - meest waarschijnlijke opvolger van Tony Parker, AD), Tiago Splitter (Braziliaan) en Patrick Mills (door zijn energie en vechtmentaliteit wel een geduchte concurrent voor Joseph, AD) en Aron Baynes (Australiers).

Diaw en drie andere Fransen uit de NBA namen deel aan het 'FIBA Basketball World Cup'-toernooi in Spanje en wonnen daar Brons. En als Nicolas Batum niet tijdelijk uit de wedstrijd tegen Servie was geramd, zouden de Fransen (m.i.) de Amerikanen meer partij hebben kunnen geven als de Serviers (AD).

Frankrijk heeft op dit moment 10 spelers in de NBA.

Nieuwelingen Joe Ingles en Dante Exum bij de Utah Jazz brengen het aantal Australiërs op acht, ook Brazilië heeft een flink contingent (zeven man sterk). Onder hen Lucas "Bebe" Nogueira, nieuw bij de Toronto Raptors, hij speelde hiervoor onder andere in Spanje bij Madrid en Estudiantes.

Slovenie heeft inmiddels drie spelers in de NBA; onder hen Zoran Dragic, die Unicaja Malaga verliet om zich bij zijn broer Goran te voegen bij de Phoenix Suns. De Internationale Basketball Legende, de verongelukte Drazen Petrovic (die nu bij leven 50 jaar oud zou zijn geweest, AD), maakte heel Kroatië trots als een van de best Europeanen ooit in de NBA. Kroatië heeft ook twee nieuwkomers dit seizoen: de sterren van het Kroatische Team Bojan Bogdanovic (Brooklyn Nets) en Damjan Rudez (Indiana Pacers). (De laatste kwam ooit op advies van Rob Meurs als opleidingsspeler naar BC Oostende in Belgie, net als Mirza Teletovic die inmiddels de sterren van de hemel schiet bij de Brooklyn Nets, AD)

Inmiddels zijn er ook niet-Amerikaanse Coaches die krantenkoppen maken door naar de NBA te verhuizen.

David Blatt is weliswaar in America geboren (maar geldt toch als 'Europese Coach'); hij is in 2014-15 coach bij Cleveland en Ettore Messina accepteerde een aanbieding om de technische staf van San Antonio te komen versterken.

Blatt, was lange tijd coach van het Nationale Team van Rusland, hij staat te boek als Israëli. Een paar maanden geleden leidde hij Maccabi Tel Aviv naar een verrassende Turkish Airlines Euroleague Titel.

Messina coachte CSKA Moskou en vierde grote successen met de Russische 'Reuzen'. Daarvoor deed hij hetzelfde bij Virtus Bologna in zijn geboorteland Italië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten