maandag 5 december 2022

HERPOST / ORANJE BASKETBALL / SUPPORT: 'Thumbs Up' voor Thomas Koenis, Nick Oudendag, Kevin Bleeker, Dexter Hope, Julius van Sauers, Shane Hammink, Sean Cunningham en Jason Dourisseau!!

Het team van 2014

Na afloop van de Kia Autohaag Zeeuw Classic in Leiden was er een Persconferentie. Naast Coach Toon van Helfteren werden ook Arvin Slagter en Roeland Schaftenaar bevraagd door Ronald van Dam. Het eerste onderwerp dat hij aankaartte was het als laatste afvallen van Thomas Koenis en – wat breder – het afvallen van spelers die vorig jaar de Kwalificatie voor EuroBasket afdwongen.


De eerste die op deze vragen antwoord gaf was Arvin Slagter. Hij zei onder andere: “Natuurlijk doet dat pijn bij Thomas, het doet zelfs mij pijn dat die jongens er niet bij kunnen zijn...maar Thomas is een professional, en zijn reactie was ook die van een professional...” (Vrij samengevat door Aart Dekker).

Ook Toon van Helfteren zei er een en ander over: “Ik heb er best moeite mee dat er jongens af moesten vallen...wat er vorig jaar en het jaar ervoor gebeurde was heel speciaal voor mij...” (Vrij samengevat door Aart Dekker).

Terugrijdend naar huis dacht ik terug aan mijn eigen tijd als staflid van het Nationale Team, en de evaluatie die ik daarna inleverde bij Topsportcoördinator Jan Willem Janssen. Op basis van mijn ervaringen was mijn conclusie dat je om onder alle omstandigheden een programma te kunnen draaien misschien wel zo'n 35 spelers in dat programma zou moeten hebben; naast de 12 man die uiteindelijk een Kwalificatie en/of een Eindtoernooi spelen, jonge spelers die eraan komen en langzaam aan klaargestoomd worden voor het 'echte werk' – zeg maar 'Jong Oranje' –, spelers die al meedraaien en op elk moment in moeten kunnen springen – zeg maar 'Nederland-B', en tenslotte zeer ervaren spelers die hun carrière als International in principe al hebben afgesloten, maar in geval van nood eventueel alsnog opgeroepen kunnen worden.

En toen kwam de gedachte bij me op: 'Eigenlijk moeten we als echt Oranje Basketball-aanhangers, die spelers die vorig seizoen – toen er weinig animo was voor Oranje – de aardappels uit het vuur hebben gehaald en de spelers die nu een flink deel van hun zomer in Oranje Basketball hebben gestopt en alsnog afvielen een blijk van waardering geven: 'Thumbs Up voor Thomas, Nick en al die anderen' dus...

Ik heb er een voor aangemaakt op de Facebook-groep 'Orange Fever Travel&Support Club' voor aan gemaakt; mijn duim ging al omhoog, wie volgt? Je kunt er direct naartoe: --- Hier ---

Ben benieuwd!

Aart Dekker

Video (met dank aan Arie Int Veld):

Nick Oudendag & Thomas Koenis - Dutch National Team 2014 highlights


Foto's:

Nick Oudendag speelde in 2014 een cruciale rol bij het zich plaatsen van Oranje Basketball voor EuroBasket 2015, dit jaar viel hij al snel af, bovendien is hij gebresseerd - een reden te meer voor een 'ThumsUp' voor de man die in 2014 10Ppg en 8.3Rpg neerzette.
Fot van Nu.nl (2015)


Reacties op deze column op iBasketball.nl :

4 reacties

Thomas
08/30/2015 at 13:44

Beste Aart,

Goede uiteenzetting, ben het volledig met je eens. Toch wil ik mijn teleurstelling uiten over de houding(geen) van de Nederlandse sportmedia t.o.v. van het Nederlands Baskelbalteam.

Men moet niet vergeten dat basketbal na koning-voetbal de 2de grootste teamsport ter wereld is en dat Nederland na 26 jaar weer mee mag doen aan een groot toernooi, het Europees Kampioenschap basketbal. De kloof tussen de Verenigde staten(NBA) en Europa is de laatste 2 decennia enorm kleiner geworden, uiteraard spelen de beste Europeanen in de NBA(uitzondering in de regel bv Spanoulis) maar het niveau van Euroleague is erg hoog en de Europeanen die met hun clubs uitblinken eveneens van hoog niveau. Daarnaast zijn de competities van Spanje, Turkije, Rusland en Griekenland(zeker niet meer zo competitief en ‘’duur’’ als 10 jaar geleden maar met Olympiakos en Panathinaikos al meer dan 20 jaar aan de top van Europees clubbasketbal)erg sterk en vloeien er miljoenen euro’s. Deze sterspelers mogen in september voor hun respectievelijke landen uitkomen en vertegenwoordigen op het EK.

Nederland gaat het opnemen tegen Europese grootmachten en als men in acht neemt hoe men dit heeft weten te verwezenlijken is dit een groots compliment waard. Ik zal niet de voorgeschiedenis van de basketbalodyssee van Toon van Helfteren en zijn mannen herhalen, wel bekend inmiddels.

Nee, Nederland beschikt niet opeens over een gouden generatie basketballers. Geen uitzonderlijke talenten of jongens met het potentieel om op Europees topniveau te presteren. Hoewel Norel het uitstekend doet al jaren in Spanje en Schaftenaar eveneens een goede indruk maakt in Griekenland, (ik verwacht dat Kloof het ook wel leuk gaat doen). Wat deze groep wel heeft is passie voor het basketbal, dat heeft hen hier gebracht en daar is men om te prijzen.

Deze jongens zijn gek van de sport, dat kan niet anders. Dat straalde ze in het Acropolis toernooi ook uit. Nederland is niet weggespeeld, -20 punten tegen Litouwen is normaal, -12 tegen Griekenland is netjes(ook al waren de Grieken systemen aan het oefenen en niet echt gebrand op ruime overwinning) en tegen Turkije zat er zelfs winst in(In mijn ogen wordt Turkije erg overschat als basketballand, veel geld maar geen rendement op clubniveau en de nationale ploeg kent buiten de NBAers weinig talent).

De Nederlandse basketbalploeg verdiende veel meer(als deze er überhaupt is geweest?) promotie vanuit de sportmedia. Waarom geen uitzendingen of ruime samenvattingen op de NOS(NPO)? Ik weet natuurlijk niet in hoeverre de NBB een rol heeft gespeeld maar als ik afga op de laatste 25 jaar zal de inzet wel nihil zijn geweest. Uitzendingen van EK wedstrijden verdwijnen achter de decoder…..

Ik kan mij het EK nog redelijk goed herinneren van 1989, tot dat moment was Nederland van de partij op eindtoernooien. In 83 en 85 werd een nette eindklassering gerealiseerd. In 87 en 89 beduidend minder. Ik vermoed dat de professionalisering van het Europese basketbal medio jaren 80 hier een rol in heeft gespeeld. Met name in zuid Europa begon men te investeren in deze sport, Italie had de beste competitie van Europa, de Spanjaarden volgenden hen op de voet, de Yugoslaven en Sovjets hun eigen basketbalschool en traditie en de Grieken wilden graag volgen met hun succes in 87 als resultaat. Helaas heeft Nederland deze boot gemist en van een bescheiden middenmoter te transformeren in sterk basketballand. Men is blijven steken in ‘’ik basketbal voor mijn plezier’’. Niks mis mee maar professionalisme en plezier kunnen prima samen. De Duisters en zelf Belgen passeereden Nederland, zowel nationaal alsmede op clubniveau. Den Bosch en Den Helder verdwenen uit de Europcup 1 ergens begin jaren 90. Waarom? Ik kan mij bijvoorbeeld eind tachtigerjaren herinneren dat er zelfs 2 basketbalbladen waren dat was medio jaren 90 al weer verleden tijd….

En dan is er de hedendaagse basketbaljeugd. Deze interesseert zich alleen voor de NBA…waarom? Deze tendens zie ik overigens in heel basketballend Nederland. Jonge Nederlandse basketballers zouden een Norel, Kloof, Slagter of Schaftenaar als voorbeeld moeten zien. Hun ambitie moet geen NBA-er zijn, maar eerst op hoogste niveau in Nederland willen spelen om vervolgens de overstap proberen te maken naar een sterke Europese competitie. Zodra men daar is en presteert….wie weet zit er een trip naar de NBA er ook in.

Mijn gevoel zegt dat de NBB hier ook weinig aan doet, dat zou beteken dat de basketbalverenigingen in Nederland hier meer in zouden moeten beteken, meer basketbalrealisme, meer professionalisme. Misschien zou dan de media ook meer aandacht bieden. Maar ik betreur i.i.g. het feit dat deze Nederlandse ploeg totaal genegeerd wordt. Een gemiste kans om basketbal weer te activeren in Nederland.

Nederland zal geen Europees kampioen worden en wellicht verliezen ze alle wedstrijden, nou en? Als ze de inzet tonen zoals in Athene de afgelopen dagen mag Nederland trots zijn op deze prestatie voor mij is het EK voor Nederland al geslaagd maar laat deelname van deze ploeg a.u.b. niet als een nachtkaars uitgaan maar hou dat vlammetje branden en doe er wat mee!!!

Met vriendelijke groet,

Thomas
Log in om te reageren
Arie in 't Veld
08/30/2015 at 14:04

Toffe reactie Thomas, dankjewel !
Log in om te reageren
Thomas
09/02/2015 at 21:12

Graag gedaan Arie, uiteraard was EK 85 ook geen succes, ik had eigenlijk wk 86 in mijn hoofd, dat was toch niet zo slecht?dat heb ik zelf aardig bewust meegemaakt, basketbalde toen net zelf en was in Griekenland op vakantie. Met name die zinderende halve finale tussen Sovjet-unie en yugoslavie vergeet ik nooit meer. EK 87 bijna alles gezien, woonde inmiddels weer in Griekenland. De finale was om nooit te vergeten en de volksvreugde ongekend! Alle jonge basketballertjes(inclusief mijzelf) wilde Gallis worden…
Ik hoop dat Nederland iedereen gaat verassen! veel succes as zaterdag!
Log in om te reageren
Arie in 't Veld
09/02/2015 at 22:12

Wow, Griekenland ’87, dramatiek ten top !!
Alles wat sport zo mooi maakt.
Nogmaals dank voor het schetsen van die sfeer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten