zondag 25 december 2022

COLUMN AART DEKKER / BASKETBALL IN DE LANDELIJKE MEDIA; NOG EEN LANGE WEG TE GAAN! / OPVALLEND #BNXT NIEUWS: In België is het landelijk nieuws als een Belg in Groningen assistent-coach wordt, in Nederland... / BASKETBALL IN NEDERLAND & BELGIË /

 Kevin Verhulst geeft instructies bij Merelbeke Hawks

Kevin Verhulst geeft instructies bij Merelbeke Hawks © RV


COLUMN AART DEKKER

BASKETBALL IN DE LANDELIJKE MEDIA; NOG EEN LANGE WEG TE GAAN! 

N.A.V. OPVALLEND NEDERLANDS #BNXT NIEUWS IN BELGIE

In België is het landelijk nieuws als een Belg in Groningen assistent-coach wordt, in Nederland talen daar hooguit wat Donar-fans naar...

We zitten inmiddels zestien maanden in #BNXT-project; de onvermijdelijk noodzakelijke operatie om van twee competities professionele basketball-competities in middelgrote Europese landen één grotere sterke Professionele Basketball League te maken. Het was 15 jaar lang een van mijn stokpaardjes dat dit voor zowel het Belgische als het Nederlandse Basketball een Must was - en eigenlijk zelfs slechts een tussenstap naar een nog grotere samenklontering van kleinere basketball-naties rond de Noordzee - en ik denk dat we na dit ruime jaar voorzichtig positief mogen zijn, al is er nog ontzettend veel werk te verrichten.

Een ander stokpaardje was, is en blijft dat gebrek aan media-aandacht; die is  - op heel veel gefragmenteerde aandacht in vooral regionale media en natuurlijk ook veel nog meer gefragmenteerde aandacht in sociale media na -  zeker in Nederlandse landelijke media gedaald tot hoegenaamd geen aandacht meer. Er zijn mensen die mij verwijten geen reële kijk te hebben op dit thema  - 'het Nederlandse Basketball stelt helemaal niets voor!', dat werk van vooral gefrustreerde Basketball-die-hards -  maar die mensen zijn niet meer in staat  - of van zins -  om mijn punt op te pakken; het gaat er niet om of het terecht of onterecht is dat de landelijke media in Nederland het Nederlandse Basketball vrijwel totaal negeren  - ik denk oprecht dat het tot op behoorlijk niveau onterecht is, maar dat terzijde. Het gaat erom dat als het Nederlandse Basketball  - en dat is inmiddels dus ook een #BNXT en dus Belgisch belang -  ZICHZELF serieus wil nemen, het zich niet neer mag leggen bij dat gebrek aan aandacht; er zal financieel geïnvesteerd moeten worden, maar zeker in Nederland vooralsnog ook middels de inzet van veel meer vrijwilligers-tijd en -energie, en dus ook in beleidsaandacht op het niveau van de NBB en allerlei andere organisaties, waaronder dus in dit licht vooral BNXT en de gezamenlijke clubs, om die aandacht van de landelijke media weer te veroveren en verder uit te bouwen. ER IS GEWOON GEEN ALTERNATIEF!

Er bestaat nogal een verschil in de mate waarin de landelijke media aandacht hebben voor het Nationale Basketball in Nederland en in samenwerkingspartner België. In de volle basketballzomer van 2022 werd in België een enorm aantal wedstrijden van de Nationale Mannen en Vrouwenploegen live op het open publieke net uitgezonden, in Nederland ´deed´ Ziggo slechts de officiële wedstrijden van de Mannen Orange Lions en de kijkcijfers van die uitzendingen...nou ja, laat ik het houden bij ´die zouden beter moeten kunnen´. De reden(-en) daarvan, tsja, daar kan je hele bomen over opzetten en dat zal hier en daar ook weleens gebeuren, maar dat er echt aan gewerkt wordt om een en ander te veranderen kan je bepaald niet zeggen. Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat het een kwestie is van een paar simpele dingen, en dat we dan meteen op Belgisch niveau uitkomen. Maar ik ben ervan overtuigd dat er wel degelijk mogelijkheden zijn, en dat het met een periode van eendrachtig werken aan een goed doordacht beleid wel mogelijk moet zijn Basketball in Nederland op dat gebied op een meer ´normaal´ peil te krijgen.

Is het in België dan allemaal wel ´perfect´?

Vast en zeker niet. Maar als je het onderstaande bericht van Het Laatste Nieuws leest, en je laat dat even tot je doordringen...dan is er wel een wereld van verschil. In Nederland is bij de landelijke media nauwelijks meer een journalist te vinden die ´het volgen van het Nederlandse Basketball´ als hoofdtaak heeft. In België zijn dat er misschien ook niet heel veel, maar het is wel een veelvoud van het Nederlandse. Nu wordt dat tekort nog een klein beetje gecompenseerd door vrijwilligers, of professionals die Basketball er grotendeels op vrijwillige basis bijdoen, maar die ontbreekt het dan weer grotendeels aan kanalen waar ze voldoende bereik hebben. 

Voor de nog zo nieuwe #BNXT organisatie betekent dat, dat er eigenlijk voor Nederland een speciaal mediabeleid zou moeten worden uitgestippeld, en middelen zouden moeten worden vrijgemaakt om dat uit te voeren. Alles met eigen fullprofessionals is daarbij wellicht een sprong te ver, maar dat het niet ´vanzelf goed zal komen´ lijkt me iets wat eenieder inmiddels duidelijk moet zijn.

Er wordt achter de schermen ongetwijfeld gewerkt aan een zender die het gat dat ZiggoSport heeft laten vallen na slechts een maandje of vier, vijf uitzenden van #BNXT Elite Gold en Playoffs. Wat mij betreft geldt dat ik liever zou zien dat NOS Studio Sport lang niet alles, maar wel regelmatig ´wat´ doet, dan de manier waarop Ziggo vorig seizoen over een veel te korte periode juist heel veel uitzond. Maar het mooiste zou een mix en een vorm van samenwerking tussen NPO en commerciëlen zijn. Waarbij ik dan nog wil benadrukken dat je er met het alleen maar wedstrijden coveren  - hoe goed Ziggo dat vorig seizoen ook deed - niet gaat komen. Je moet ook het verhaal er omheen brengen, en het is inmiddels helaas zo dat er zo´n veelheid aan media en vooral zenders bestaat, dat je ook reclame voor je uitzendingen zal moeten maken. 

De oplossing zal liggen in het verenigen van krachten van professionals en vrijwilligers, goed samenwerken op basis van een goed plan en daar ook budget voor vrijmaken;  de kost gaat nu eenmaal voor de baat uit... Logischerwijs zou ik dar zelf graag een steentje aan bijdragen...ideeën te over!

Goed, we gaan alweer de zoveelste (A)HBW-loze einde-jaars-periode in, ik voel het gemis nog steeds...

Gelukkig is er nu ´het Boek´ - Game Changers, De geschiedenis van het basketball in Nederland - daarmee kan je wel een paar feestdagen zoet zijn; ik kan het iedereen aanraden! Maar toch... ´die Week´...nog een project waar flink aan gewerkt zou moeten worden, en ook daar heb ik nog wel wat ideetjes die ik graag deel met mensen die ´ook wel graag willen werken aan meer´!

Mochten Heroes Den Bosch en Zorg en Zekerheid Leiden op Tweede Kerstdag 14h00 op herhaling gaan, en van deze Topper een weer zo´n pot neerzetten in een vergelijkbare entourage als in Leiden aan het begin van dit seizoen  - toen het afscheid van Worthy de Jong van zijn ZZ Leiden werd gevierd  - dan zou dat balsem zijn voor naar (A)HBW/sferen hunkerende Basketball Liefhebbers..!

Nog een aanrader dus..!

Rest mij iedereen een Prettige Kerst te wensen!

AART DEKKER

Basketbal BNXT-Kevin Verhulst (ex-Okapi Aalst, Docent) wordt assistent coach bij Donar Groningen: “Bijleren op hoog niveau”

Basketbal BNXT-LeagueKevin Verhulst wordt assistent trainer bij Donar Groningen. De 38-jarige Aalstenaar zit vrijdag al aan de zijde van headcoach Andrej Stimac in het bekertreffen tegen Den Bosch. De lessen economie aan de Aalsterse Handelschool worden anderhalf jaar on hold gezet.

Johan Picqueur 21-12-22  HLN Originele bericht en nog veel meer over Belgisch Basketball   ---  Hier  ---

“Het is een aanbieding die ik met twee handen moet grijpen”, zegt Kevin Verhulst over zijn aanstelling als T2 bij Groningen, dat momenteel zesde staat in de BNXT-League bij onze noorderburen. “Donar is een zeer goede gestructureerde ploeg. Het speelt altijd Europees, krijgt vierduizend supporters over de vloer en het basketbal leeft er enorm. Groningen en Aalst zijn, op de budgetten na, vergelijkbare clubs. Ik had een goed gesprek en het gevoel zat meteen goed.”

Kevin Verhulst ging na zijn gedwongen ontslag bij Okapi aan de slag als coach bij Black Boys Erpe-Mere en Merelbeke Hawks. Hawks gaf echter algemeen forfait in Top Division 1 na financiële perikelen.

Springplank

“Ik ben leerkracht economie aan de Handelschool in Aalst”, zegt Verhulst. “De combinatie met coaching is tamelijk zwaar. Bij Groningen kan ik fulltime aan de slag. Er zijn weinig clubs waar je als T2 fulltime kan werken. De examens zijn net achter de rug. Voor de leerlingen is het niet leuk. Maar basketbal is mijn passie en ik ben net als Groningen nog ambitieus. Het kan mijn springplank zijn naar een job als hoofdcoach in eerste klasse.”

Verhulst verhuist naar Groningen, op vijf minuten van topsporthal MartiniPlaza. “Het parcours dat Okapi-coach Thomas Crab heeft afgelegd, is heel interessant”, laat Verhulst zich ontvallen. “Aan de zijde van Roel Moors en Yves Defraigne geleerd en daarna zijn kans gekregen. Formidabel wat hij doet in Aalst.”

“Het is mijn taak analyses te maken en opwarming te geven. Als assistent ben ik zeer loyaal aan de headcoach. Toch wil ik op hoog niveau iets bijleren en een andere wind horen waaien zodat ik gewapend ben indien ik zelf mijn kans zou krijgen’, mijmert de leerkracht economie.

Verhulst heeft een contract tot eind dit seizoen met een optie voor volgend jaar en ziet in Groningen Vernon Taylor (ex-Aalst) terug. “Ik ken de andere spelers enkel van tapes. Al hun sterke en zwakke punten zijn al doorgenomen met coach Stimac. De goesting om aan deze opdracht te beginnen, is groot”, besluit Verhulst.

Lees ook: meer basketbal


Geen opmerkingen:

Een reactie posten