woensdag 25 november 2020

ORANGE LIONS QUALIFIERS EUROBASKET 2022: Aftellen naar Nederland-Zweden(vr.27-11 14h) & Nederland-Turkije(zo.29-11 15h) / VOORBESCHOUWING /

Charlon Kloof speelde een uitstekend in de daverend verrassend gewonnen uitwedstrijd in Turkije (Foto: oranjebasketball.nl)

We staan aan de vooravond van alweer een heel belangrijke week voor het Nederlandse Basketball; het Boegbeeld van onze mooie sport – de Mannen Orange Lions / het Nationale Team – staat er redelijk goed voor om zich voor de tweede keer in 34 jaar te kwalificeren voor de Eindronde van het Europese Kampioenschap – EuroBasket 2022 – de vorige keer dat dat lukte betrof het EuroBasket 2015, en die kwalificatie was een denderende stunt; in de tussentijd waren de Oranje Mannen er enkele malen dichtbij, nu zou het missen van de kwalificatie niets minder dan een teleurstelling zijn. 

 

Waarom? Omdat Nederland niet slecht geloot heeft met een groep waar Turkije, Kroatië en Zweden de tegenstanders zijn, er zich drie van de vier landen plaatsen en Oranje in de allereerste wedstrijd voor een daverende verrassing zorgde door Uit in Ankara de Europese Topper Turkije te verslaan(65-72, 21-2-2020), en Zweden geldt als een ongeveer gelijkwaardige tegenstander. Ook Kroatië werd nog niet heel lang gelden al eens verslagen, al ging de thuiswedstrijd in deze kwalificatiecyclus dan weer verloren in een stamp- en sfeervol Topsportcentrum Almere(59-69, 24-2-2020).

 

Een eitje zal de door velen in het Nederlandse Basketball zo vurig gewenste kwalificatie echter niet worden; de krachtverhoudingen in het Europese Basketball zijn zo dat er onder een kleine groep landen die zich altijd wel plaatsen, een ontzettend brede middenmoot is waarvoor geldt dat de uitkomsten van onderlinge wedstrijden so-wie-so niet zo gemakkelijk te voorspellen zijn. Verder is het zo dat juist voor de landen aan de onderkant van die hele grote middenmoot – waar Nederland vooralsnog in thuishoort – geldt dat de aan- of afwezigheid van een paar sterspelers met ervaring een wereld van verschil kan uitmaken, en er zijn heel veel factoren die er zomaar voor kunnen zorgen dat spelers verstek (moeten) laten gaan. Ook is het zo dat in het sinds enige jaren door de FIBA weer gehanteerde systeem van Windows – het midden in het clubseizoen in één week laten verspelen van meerdere kwalificatieduels; we hebben het nu over het tweede van drie Windows waarin deelname aan EuroBasket 2022 wordt bepaald – er erg weinig voorbereidingstijd beschikbaar is, waarvan dan ook nog eens reisdagen af moeten. 

 

Tenslotte beleven we vreemde tijden: de COVID19-pandemie heeft overal op de wereld gebruikelijke patronen in de war gegooid, en specifiek voor Nederland geldt dat onze politici in al hun (beperkte) wijsheid hebben besloten dat slechts voetbal geldt als 'Topsport' en de Wereldsport Basketball als irrelevant nu al voor lange tijd buitenspel staat, dit in tegenstelling tot alle tegenstanders waar de competities met aanpassingen wel gespeeld worden. De in Nederland spelende Orange Lions hebben dus sinds begin maart op zijn best enkele echte wedstrijden kunnen spelen en dat is een zwaar beperkende factor, die het moeilijk voorspelbaar maakt hoe deze mannen zich zullen houden de komende twee uiterst bepalende kwalificatieduels. 

 

Hoe bepalend? Wel, voor de al wat oudere Oranje Leeuwen geldt dat dit een van de laatste mogelijkheden van hun carrière zou kunnen blijken te zijn nog eens op een groot Internationaal Kampioenschap te spelen. Sinds de laatste wijzigingen in het competitiesysteem zijn er daar slechts drie van per vier jaar: in 2021 en 2024 de Olympische Spelen, in 2022 EuroBasket en in 2023 het WK. De volgende EuroBasket is dan weer pas in 2025, en omdat voor een land als Nederland de toegang tot WK's en OS loopt via een EuroBasket, zou het missen van EuroBasket 2022 betekenen dat een volgende kans dus pas in 2025 zou komen; op een sportcarrière een eeuwigheid weg... En voor ieder Topsportprogramma geldt dat af en toe een succes(-je) broodnodig is; om de swung erin te houden, omdat het inspirerend werkt, voor het imago bij de media en het grote publiek en – niet in het minst – omdat dat perspectief geeft voor het aanstormende jeugdige talent. Oranje Basketball staat dus op een cruciaal punt!

 

Heel belangrijk dus die komende twee wedstrijden, en erg onvoorspelbaar. Reden om met een paar vragen te rade te gaan bij een paar echte Insiders in het Internationale Basketball met veel kennis van Oranje Basketball . Hopelijk kunnen zij de Echte Basketball-liefhebbers, en meer nog de in Basketball geïntresseerde leek wat inzicht verschaffen die het kijken van 

 

Nederland – Zweden(aanstaande vrijdag 27 november 14h00) en

Nederland – Turkije (aanstaande zondag 29 november 15h00) 

 

nog meer de moeite waard maken. En, o ja: op papier betreft het dus twee Thuiswedstrijden...die vanwege Corona dus in een bubbel in Istanbul, Turkije worden gespeeld...een Turkse ploeg die in een basketball-maf land met de rug tegen de muur staat na een desastreus verlopen eerste Window...

 

AART DEKKER

 

Wie zijn die Insiders die u als lezer meenemen in hun ervaringswereld?

 

Arik Shivek – de Israëlische coach is sinds kort de Hoofd-coach van de Orange Lions Academy in Amster-dam. Hij moet komende vier jaar de volgende generatie Interna-tionals klaarstomen die Nederland op een blijvend hoger niveau moeten gaan brengen. Dat hij dat kan heeft hij in Israël al meermaals bewezen. Velen kennen hem als coach van ABC Amsterdam waarmee hij vele prijzen won, iets wat hij in Israël daarvoor en daarna ook al deed, hij was daar ook Bondscoach.

 

Ermay Duran – is een Turkse Basketball-consultant en Scout. Hij woont en werkt al lang vanuit Nederland en verleent met zijn bedrijf Advance Pro Basketball diensten aan vooral Euroleague ploegen, maar ook aan de Orange Lions. Hij vertegenwoordigt met zijn bedrijf ook het Sportstatistiekenbedrijf InStat Sport LLC. 

 

 

Matthijs Groot – was al vele malen Teammanager van Nederlandse Nationale Jeugdteams en gedurende een aantal jaren ook bij de Orange Lions Mannen onder coach Gadi Kedar. Tegenwoordig is hij actief als promotor van het Nederlands jeugdbasketbal door middel van de Big Shots Camps. Voor meer informatie: www.big-shots.nl

 

 

Arie Int Veld – is Nederlands beste Basketballstreamer voor Zorg en Zekerheid Leiden. Deze Basketball-junkie pur sang werkt met zijn bedrijf AA-Resultaat | IT & Projecten op het snijvlak van ICT en Media.

 

 


Leon Kersten
– is Chef-sport van Omroep Brabant en Basketball-verslaggever voor het fameuze Radio-1-programma Lang de Lijn. (On-)regelmatig verbinden wij Zijn Blog met die van Mij door middel van onze gezamenlijke 'Hey-Leon, hey Aart' (in Q&A's).

 

*

Het Belang van Kwalificatie

Q: hoe kijken jullie aan tegen mijn stelling hierboven dat de komende periode een belangrijk deel van het perspectief van het Nederlandse Basketball voor de komende vier, vijf jaar wordt bepaald? Wat zouden de consequenties kunnen zijn van het missen van kwalificatie, of juist wel plaatsen voor EuroBasket 2022?Arik Shivek:
Ik denk inderdaad dat kwalificatie voor EuroBasket 2022 het Nederlandse Basketball een boost kan geven. Ik denk graag positief; dus we wensen de Mannen Orange Lions allemaal veel succes bij het bereiken van dat belangrijke doel; meedoen aan het eindtoernooi om het Europese Kampioenschap. 

 

Ermay Duran: Ik denk zeker dat de komende 4-5 jaar bepalend zullen zijn voor de Nederlandse Basketballcommunity als geheel. De kans om op het hoogste bereikbare niveau (voor Nederland is dat nu EuroBasket) het beste van jezelf te laten zien met het Nationale Team zorgt ervoor dat spelers ook bij hun clubs hard werken om zich te bewijzen, en clubs zoeken op het hoogst haalbare niveau. Door Covid19 en het systeem van Qualifier-windows zijn de omstandigheden zo veranderd dat nu meer dan ooit voorheen dominante landen zoals Turkije onverwachte nederlagen kunnen lijden in deze Qualifiers.

 

Matthijs Groot: Het is een rare tijd waarin we leven en waarin enorm gegoocheld wordt met data van de toernooien. De Olympische Spelen een jaar verplaatst, het EK daardoor ook. Dus wie weet wat er de komende jaren eventueel nog gaat veranderen. Om terug te komen op je vraag: uiteraard zou het behalen van het EK belangrijk zijn - 3 van de 4 ploegen in de poule gaan naar het EK! -, maar om te zeggen dat er zonder EK voor de komende 4, 5 jaar geen enkel perspectief meer zou zijn, is misschien wat te stellig. Bij het niet halen van het EK komen we in een Pre-qualifying tournament terecht voor het WK, dus er valt ook de komende jaren voor het Nederlands Team wel iets voor te spelen. 

 

Leon Kersten: Natuurlijk is het absoluut belangrijk dat Oranje dat EK haalt. Alleen wordt de toekomst van het Nederlandse basketbal daar niet bepaald. Corona heeft daar veel meer invloed op. Wordt er dit seizoen nog gespeeld en zo ja wanneer? Mag er publiek bij? Ik ben geen zwartdenker, maar stel je nou eens voor dat dit seizoen weer niet afgemaakt wordt. Dan zullen de gevolgen veel groter zijn dan het missen van het EK. Als publiek en sponsors anderhalf jaar geen basketbal hebben in Nederland gaan we dat merken. Het missen van het EK niet zozeer. Dan zetten we alleen geen stappen vooruit. 

 

Arie Int Veld: Nee, zo bepalend is deze kwalificatie niet. Ik herinner me dat in 2015 iets verwacht werd van aandacht voor het basketball in de massamedia. De NOS liet het volledig afweten (geen TV-rechten !!), alsmede vrijwel alle dagbladen. Ook werd in 2015 gesproken van een groeiend ledenaantal bij de clubs, als Oranje op het EK geëtaleerd zou worden, met een verwijzing naar honkbal, volleybal en handbal. Quod non. De sensationele winst van Oranje op Georgië? Die ging vrijwel geruisloos voorbij. Hoe het wel moet? Wellicht kan de NOS eens bellen met de zuiderburen van Sporza.

*

De volgende aflevering met Vragen en Antwoorden betreffende de Orange Lions-selectie en de wedstrijd  Nederland - Zweden  volgt vanavond op deze Blog.

Voor mensen die nu al meer willen lezen en/of terug willen kijken naar Video uit het verleden schreef Leon Kersten: 'Oranje-is-in-istanboel-de-warming-up-naar-de-ek-kwalificatie-van-de-nederlandse-basketballers-begint-met-21-weetjes/'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten