donderdag 26 november 2020

ORANGE LIONS QUALIFIERS EUROBASKET 2022: Aftellen (Deel-2) - naar Nederland-Zweden(vr.27-11 14h) / VOORBESCHOUWING /

Shane Hammink en Thomas van der Mars in actie tegen een ander land in Blauw & Geel; Roemenië (Foto: oranjebasketball.nl)

Als je Deel-1 van deze Voorbeschouwing  - met een Inleiding en het onderwerp 'Het Belang van Kwalificatie' -  nog niet hebt gelezen; je vindt hem   ---  Hier  ---  

Wil je (nog even terug-)kijken wie die Insiders zijn die de Vragen Beantwoorden? Dat staat onderaan deze Post.


De Orange Lions

VRAAG Aart Dekker: jullie zijn meestal goed op de hoogte van het laatste nieuws vanuit de Orange Lions-selectie. Hoe hangt de Oranje-vlag er volgens jullie bij? Wie zijn er bij? Welke belangrijke spelers ontbreken er en waarom? En wat denken jullie dat die aan- en af-wezigheden betekenen voor hoe Oranje kan/zal gaan spelen?


Ermay Duran: Omdat de Mannen Orange Lions klant zijn van mijn bedrijf InStat Basketball (we leveren de Post-game video-analyse) heb ik inderdaad aardig zicht op de Nederlandse selectie. De spelers hebben een goede band met hoofdcoach Maurizio Buscaglia en assistent Matthew Otten. Je mag van alle sleutelspelers verwachten dat ze dit Window op hun best zullen presteren. De groep bestaat uit een solide mix van bekende gezichten zoals Worthy De Jong, Charlon Kloof, Mohammed Kherrazi, Shane Hammink en Yannick Franke. Met het huidige format waar je in korte tijd twee wedstrijden Back-to-back speelt is het lastig te voorspellen wie het meest bepalend zullen zijn, maar eigenlijk moet de hele spelersgroep er samen staan als één geheel. Dat was tijdens het eerste Window – vooral tegen Turkije – het geval; toen was de Chemistry goed en dat leidde tot winst tegen een groot basketball-land. Als ik er één speler uit zou moeten pikken, dan is dat volgens mij zeker een gezonde Charlon Kloof als leider van het team. Zijn Court-presence en de manier waarop hij het goede voorbeeld geeft zijn volgens mij van het grootste belang. Aan de andere kant zijn er ook sleutelspelers bij de jonge spelers; ook Keye van der Vuurst (die briljant speelt voor zijn club Oostende sinds het begin van de EuroMillions Basketball League in België) is erg belangrijk. Hoe meer die jonge spelers ervaring en zelfvertrouwen opbouwen des te beter het is voor de toekomst. De speler die gemist zal worden is Nicholas de Jong met zijn aanwezigheid en beweeglijkheid Inside.


Matthijs Groot: Je ziet aan de selectie die bondscoach Buscaglia heeft samengesteld, dat hij kiest voor een vaste groep met spelers, zonder veel wisselingen. Gelukkig is Charlon Kloof inmiddels weer fit, na zijn blessure in de laatste wedstrijd van Oranje tegen Kroatië. Misschien is de belangrijkste speler die we al een aantal jaren missen Nicholas de Jong, omdat we Inside naar mijn mening wel wat body missen tegen de toplanden. Grote vraag is natuurlijk wat het Corona-effect op de selectie gaat zijn. De DBL ligt helaas al weer zes weken stil en een groot deel van de internationals heeft dus geen enkele wedstrijdritme. Gelukkig hebben de DBL internationals al wat langer gezamenlijk kunnen trainen in aanloop van dit Window en ik hoop dat de buitenlandse internationals daardoor sneller en makkelijker ingepast kunnen worden in het team. Ze zullen net als in het eerste Window met ontzettend veel energie moeten spelen in de wedstrijden, druk zetten in de Defense op de Guards, zodat er vanuit de transitie makkelijke baskets gescoord kunnen worden. Dat is de grote kracht van dit oranje met spelers als Kloof, Worthy de Jong, Keye van der Vuurst, Yannick Franke en Shane Hammink die met hun atletisch vermogen en snelheid makkelijke baskets kunnen krijgen. Ik hoop dat als het tempo uit de wedstrijd wordt gehaald (of laag ligt), dat het team de bal goed rond laat gaan en dat de bovengenoemde Guards niet te veel gaan forceren, want dat is de afgelopen jaren nog wel eens de achilleshiel van het Nederlands Team gebleken.


Leon Kersten: De selectie is bekend. Maandagmiddag is de Eredivisie-kern vertrokken naar Turkije en de spelers uit het buitenland komen er dan bij. Ik kan dus helaas geen trainingen bezoeken. Wat het moeilijk maakt om in te schatten hoe de vlag erbij hangt. Groot voordeel voor Oranje is dat de kern al best lang samen is en dus weet wat ze aan elkaar hebben en belangrijker ze weten wat nodig is om te winnen.


Arie Int Veld: Hopelijk is Charlon Kloof voldoende hersteld van zijn zware dijbeenblessure. In Turkije in februari was hij fenomenaal, het zou wel eens kunnen dat we díe Kloof voorlopig nog niet gaan zien. Kijkend naar zijn bescheiden cijfers op het 2e niveau in Spanje totnutoe, 11 minuten en 3 punten gemiddeld, kunnen we van hem nog geen sterrenrol verwachten. Wel heeft hij dit seizoen al verreweg de meeste wedstrijden (10) gespeeld van de hele selectie. Verder staat er niemand hoger dan 5 wedstrijden (in 2 maanden). Als Kloof wellicht wat minder dominant is qua scores, wie kan dan voor de punten zorgen? Franke speelt in Frankrijk totnutoe 13 minuten per wedstrijd. Is Van der Vuurst er nu al klaar voor? Hij lijkt me momenteel vooral een spelmaker, meer dan een scorer. De Bigs Schaftenaar (Roeland) en Van Zegeren scoren in Spanje in de dubbele cijfers, kunnen zij dat meenemen naar Istanbul? Oranje is in vergelijking met Zweden (en ook in vergelijking met Turkije) een atletisch team. Als het lukt om de rebound te controleren en van daaruit ook af en toe te rennen, liggen er zeker kansen. Als het 40 minuten lang een loopgravenoorlog wordt zoals tegen Kroatië, zal het een stuk lastiger worden.

 

 


De Wedstrijd tegen Zweden

VRAAG Aart Dekker: nog moeilijker zijn die vragen voor tegenstander Zweden. Waar staat Zweden op dit moment op de Europese Ladder? En wat ben je te weten gekomen over hun selectie?


Arik Shivek: Ik ben niet heel erg thuis in het Zweedse Basketball. Maar als ik naar de statistieken kijk, dan zie ik een team dat veel Driepunters schiet tegen een hoog percentage en dat veel naar de Vrije-worpenlijn gaat. Aan de andere kant speelt Holland sneller en valt Nederland de ring meer aan en speelt het meer Inside. Wat ook opvalt is dat Zweden meer Turnovers heeft – meer dan 20 per wedstrijd – dat betekent dat we met goede druk op de man met de bal Zweeds Balverlies kunnen forceren en gemakkelijke punten kunnen maken uit de Fast-breaks die daaruit resulteren.


Ermay Duran: Ik vind Zweden een erg interessant land met veel vergelijkbare eigenschappen op het gebied van basketball als je kijkt naar het aandeel van allochtone spelers en de manier waarop er met de ontwikkeling van spelers wordt omgegaan. Sinds het begin van de jaren '00 is Zweden erg standvastig in het ontwikkelen van een nieuwe basis voor het moderne basketball. Ik heb Coach Lopez toen hij assistent coach was bij Real Madrid en later ook toen hij coachte in Canada; hij is

goed in strategie en zonder twijfel een goede leider voor dit Zweedse team. Dat Ludde Hakansson niet kan spelen in Istanbul is voor Nederland een plus – hij is positief getest voor Covid, en ik wens hem beterschap. Wat mij betreft zijn er drie spelers om voor uit te kijken: Nic Spires, Tobias Borg en Carl Engstrom zijn alle drie in staat aanvallend een goede wedstrijd neer te zetten en op een goede dag gevaarlijk voor de Orange Lions.


Matthijs Groot: Zweden heeft in theorie met een aantal Euroleague spelers die voor het Nationaal Team kunnen spelen (Jerebko van Khimki, Taylor van Real Madrid) natuurlijk potentieel een team dat minimaal gelijkwaardig, zo niet beter, is dan het Nederlands Team. De huidige opzet met de Windows en de hoopoplopende strijd tussen de FIBA en de Euroleague, waarvan de teams weigeren om zich te committeren aan de Windows voor de Nationale Teams, zorgt ervoor dat we zeer waarschijnlijk bij zowel Zweden als Turkije niet de beste spelers zullen treffen. Dit kan in ons voordeel werken en hopelijk kunnen we daar van profiteren. Verder begreep ik dat de startende Pointguard van Zweden er dit Window niet bij zal zijn.


Leon Kersten: Zweden won in de vorige Window net als Nederland met 7 punten verschil van Turkije. Nou is dat natuurlijk toeval, maar ik schat Zweden in op hetzelfde niveau als Nederland. Zit geen wezenlijk verschil tussen, de vorm van de dag gaat het verschil maken. Al scheelt het misschien wel dat hun startende Pointguard die in Spanje speelt positief is getest op corona. Tegelijk kan dat oranje ook overkomen.


Arie Int Veld: Ik heb eens gekeken naar de cijfers van Zweden (dat in 2013 voor het laatst een EK haalde) uit het februari-venster. Ze waren toen sterk in de rebound, en die moet Oranje juist zien te winnen. Tegen Kroatië waren ze nog kanslozer dan Nederland was, en maakten ze slechts 56 punten met slechts 2 man in de dubbele cijfers. Klinkt dat bekend?

Ik vind Zwedens Roster (op papier dus) imposanter dan dat van Oranje. Zelfs nu PG Ludde Hakanson ontbreekt, staan er twee man op die in de loeisterke Spaanse ACB spelen, Tobias Borg en Cristopher Czerapowicz. Oranje mag blij zijn dat twee andere Zweedse ACB’ers, William Magarity en Simon Birgander er niet bij zijn. De in de jeugd van Real Madrid opgeleide 20-jarige PG Melwin Pantzar is er wel bij. Denzel Andersson is net ontslagen bij zijn ploeg, Varese, waar hij met ex-NBA’ers Luis Scola en Toney Douglas speelde. Gelukkig speelt de Zweedse ster Jonas Jerebko in de EuroLeague (Khimki) en niet voor zijn vaderland. De Zweedse internationals die in eigen land spelen, hebben al 7 wedstrijden achter de kiezen. SBL-DBL: 7-2.

 

VRAAG Aart Dekker: zou je je durven wagen aan een prognose voor Nederland – Zweden?


Arik Shivek: Ik verwacht een spannende wedstrijd en het is een Must-win voor alle twee. Misschien klinkt het raar; maar ik denk dat winnen tegen Turkije nog belangrijker is – het zou ons namelijk op 2-0 zetten tegen de Turken.


Ermay Duran: Het wordt zonder twijfel spannend! Ik heb de laatste negen wedstrijden die beide teams speelden bekeken. Per 100 keer balbezit spelen de Orange Lions(OL) er 82.78 uit, Zweden komt tot 81.22. Aanvallend zijn domineren de OL met 73.67 tegen 65.22 en beiden komen tot ongeveer 60 FGs gemiddeld over die negen wedstrijden. Die cijfers kan je ietwat relativeren omdat het Zweden vergeleken met Oranje over die negen wedstrijden gemiddeld zwakkere tegenstanders troffen. Ik denk dat als Nederland na drie kwarten een punt of 7-8 voorsprong zou kunnen pakken, de winst binnen zou kunnen zijn, mits ze de Zweedse Outside Jumpers goed kunnen blijven verdedigen.


Matthijs Groot: Met het oog op de uitwedstrijd die we nog gaan spelen in Zweden, hoop ik dat we winnen en dan ook met minimaal dubbele cijfers. Dit zullen we hard nodig hebben, mocht het neerkomen op onderling resultaat aan het einde van de rit.


Leon Kersten: Zweden wint. Geen geintje. Natuurlijk hoop ik dat Nederland wint, ik denk ook zeker dat dat kan, maar het is koffiedik kijken zeker in coronatijd.


Arie Int Veld: Gezien de teams waarvoor en de liga’s waarin de Zweden spelen, en het wedstrijdritme dat hun spelers uit o.a. Spanje en Zweden hebben, vrees ik dat Zweden van Oranje gaat winnen. Ik hoop het niet maar denk het wel.

 

De volgende aflevering met Vragen en Antwoorden betreffende  de wedstrijd  Nederland - Turkije  volgt morgen op deze Blog.

 

*

Wie zijn die Insiders die u als lezer meenemen in hun ervaringswereld?

 

Arik Shivek – de Israëlische coach is sinds kort de Hoofd-coach van de Orange Lions Academy in Amster-dam. Hij moet komende vier jaar de volgende generatie Interna-tionals klaarstomen die Nederland op een blijvend hoger niveau moeten gaan brengen. Dat hij dat kan heeft hij in Israël al meermaals bewezen. Velen kennen hem als coach van ABC Amsterdam waarmee hij vele prijzen won, iets wat hij in Israël daarvoor en daarna ook al deed, hij was daar ook Bondscoach.

 

Ermay Duran – is een Turkse Basketball-consultant en Scout. Hij woont en werkt al lang vanuit Nederland en verleent met zijn bedrijf Advance Pro Basketball diensten aan vooral Euroleague ploegen, maar ook aan de Orange Lions. Hij vertegenwoordigt met zijn bedrijf ook het Sportstatistiekenbedrijf InStat Sport LLC. 

 

 

Matthijs Groot – was al vele malen Teammanager van Nederlandse Nationale Jeugdteams en gedurende een aantal jaren ook bij de Orange Lions Mannen onder coach Gadi Kedar. Tegenwoordig is hij actief als promotor van het Nederlands jeugdbasketbal door middel van de Big Shots Camps. Voor meer informatie: www.big-shots.nl

 

 

Arie Int Veld – is Nederlands beste Basketballstreamer voor Zorg en Zekerheid Leiden. Deze Basketball-junkie pur sang werkt met zijn bedrijf AA-Resultaat | IT & Projecten op het snijvlak van ICT en Media.

 

 


Leon Kersten
– is Chef-sport van Omroep Brabant en Basketball-verslaggever voor het fameuze Radio-1-programma Lang de Lijn. (On-)regelmatig verbinden wij Zijn Blog met die van Mij door middel van onze gezamenlijke 'Hey-Leon, hey Aart' (in Q&A's).

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten