donderdag 26 november 2020

ORANGE LIONS QUALIFIERS EUROBASKET 2022: Aftellen (Deel-3) - naar Nederland-Turkije(zo.29-11 15h) / VOORBESCHOUWING /

Ermay Duran maakte speciaal voor deze voorbeschouwing een Head-to-head-vergelijking van de vier landen in de EuroBasket 2022 Qualifiers Window-1; voor bij het kijken. Klik erop voor de juiste afmetingen.

*

Als je Deel-1 van deze Voorbeschouwing  - met een Inleiding en het onderwerp 'Het Belang van Kwalificatie' -  nog niet hebt gelezen; je vindt hem   ---  Hier  --- 

Deel-2   - met een Beschouwing van de Orange Lions Selectie en een vooruitblik op de wedstrijd tegen Zweden (Vrijdag 27 november 14h00)  staat    ---  Hier  ---   

*

Over Turkije

Vraag Aart Dekker: het is nog (relatief) vroeg, maar de tijd tussen de twee wedstrijden is slechts één dag. Zou je deze twee vragen ook alvast willen beantwoorden voor Turkije? Misschien lukt het ons om daar dan na 27 november nog een korte update op te geven met de kennis van die speeldag, lukt dat niet dan kunnen mensen die wel vinden op de NBB-site, Fiba.com, Leon Kersten's Blog of op die van mezelf (AD). Maar voor nu: waar staat Turkije op dit moment op de Europese Ladder? En wat ben je te weten gekomen over hun selectie?


Arik Shivek: Ik zie als ik naar Turkije kijk twee teams met een verschillend karakter; en dat hangt af van het wel of niet meedoen van PG Shane Larkin. Met Larkin is Turkije een van de Topteams in Europa. Zonder hem staan ze wat mij betreft tussen plaats 15-25 op de Europese ranglijst. Met Larkin aan de bal eisen de vele Pick&Rolls en zijn andere acties continu aandacht van de verdedigers en dat maakt het spelen voor alle Turkse spelers gemakkelijker.


Ermay Duran: Turkije staat 15e op de FIBA-ranglijst, maar er waait een wind van verandering. Ze hebben nog niet gewonnen deze kwalificatieronde en staan 0:2 in deze groep. De selectie is deze week flink aangepast, maar het grootste nieuws is dat de coachings-staf is vervangen vanwege een verschil van mening tussen de Turkse Bond en de vorige hoofdcoach Ufuk Sarica. Orhun Ene (eerder coach van Tofaş) is zijn vervanger, maar nog belangrijker is dat zijn assistent Ahmet Çakı is geworden(de hoofdcoach van Alba Berlin in het seizoen 2016-2017). Het team bestaat nu vooral uit jonge spelers en rijzende Turkse sterren. Het is voor Oranje oppassen voor Şehmus Hazer en Alperen Şengün (beiden spelers van Beşiktaş). De meest bekende naam van het team is nu natuurlijk Shane Larkin die bij de selectie zit sinds hij een Turks paspoort heeft, hij kan ook het verschil maken.


Matthijs Groot: Net als in het eerste Window is het de grote vraag welke spelers er door de Euroleague Teams worden afgevaardigd. Turkije heeft daar natuurlijk wel last van. Verder mogen we blij zijn dat Enes Kanter ruzie heeft met de Turkse president en dus niet langer beschikbaar is, want door Corona lijkt het me dat NBA spelers dit Window misschien wel eens bij sommige landen wel beschikbaar zouden zijn.


Leon Kersten: Die Turken hebben wel en geen probleem. Wel een probleem omdat ze in de EK-kwalificatie nog geen wedstrijd hebben gewonnen en omdat hun beste spelers in de Euroleague uitkomen waardoor ze niet of slechts gedeeltelijk beschikbaar zijn voor het nationale team. Anderzijds is er slechts een klein probleem omdat de Turken in de laatste Window in februari nog tegen Zweden spelen. Aangezien drie teams uit deze groep naar het EK gaan hoeven de Turken alleen dat duel tegen Zweden, die ze in principe thuisspelen, met meer dan 7 te winnen en ze gaan naar het EK. Laten we hopen dat ze zo redeneren, dan kan Oranje zondag gewoon haar ding doen (en nog een keer winnen).


Arie Int Veld: De Turkse competitie draait 'gewoon' en de Turkse EuroLeague-clubs pakken ook die wedstrijden op zeer hoog niveau mee. Dus op die punten weer een behoorlijk voordeel, mits de Turkse EuroLeague-spelers beschikbaar zijn dit keer. Zo speelt Fenerbahce vrijdag ‘gewoon’ een wedstrijd tegen Valencia. Efes Istanbul speelt een dag eerder ook ‘gewoon’ (in Belgrado). Zes van de zestien geselecteerde Turken spelen EuroLeague.

De nieuwe bondscoach Ene ziet twee scorekanonnen uit het eerste venster terugkeren, Sertaç Şanlı (speelt wel EuroLeague) en Melih Mahmutoğlu (idem). Zeker van de partij in Istanbul is het jonge supertalent Alperen Şengün. De center van 2.06 is pas 18 jaar en scoort in de Turkse competitie bij Besiktas 20 punten (66% FG) en pakt 10 rebounds gemiddeld. In februari was hij er niet bij. Met Metecan Birsen, die in venster 1 goed speelde, hebben de Turken veel lengte op de SF, hij meet namelijk 2.08.

 

Vraag Aart Dekker: Hey Ermay, jij bent waarschijnlijk in Nederland de best geïnformeerde persoon als het om het Turkse Basketball gaat. Zou je onze lezers een kort overzicht geven in wat er speelt in Turkije op dit moment? Wat de leukste basketball-feiten die we hoogstwaarschijnlijk nog niet weten?


Ermay Duran: Wat betreft Turkije en het Turkse Basketball heb ik er de laatste paar jaar al meermaals op gewezen dat ze in de problemen zitten als het gaat om de ontwikkeling van (jonge talentvolle) spelers; de spelers die het wat betreft ontwikkeling moeten hebben van spelen in Turkije zijn niet meer hongerig dan Nederlandse spelers. En omdat er in deze Qualifiers nu eenmaal geen NBA-spelers beschikbaar zijn gaat het om spelers uit de Turkse League. Ik raad onze lezers aan om naast de eerder genoemde Şehmus Hazer en Alperen Şengün ook een oog te houden op Berk Demir en Doğuş Özdemiroğlu (beiden spelers van Daruşşafaka); deze twee Guards doen het de laatste tijd zowel aanvallend als verdedigend erg goed, en zijn goede voorbeelden voor jonge spelers om naar te kijken.


Prognoses Uitslag tegen Turkije

Vraag Aart Dekker: zou je je al durven wagen aan een prognose voor Nederland – Turkije?


Arik Shivek: Aangenomen dat Larkin meedoet... Laten we niet vergeten dat Turkije op 0-2 staat na het eerste Window. Turkije is in theorie beter, maar met zo weinig tijd om zich voor te bereiden voor Turkije kunnen we dat compenseren met tactiek en spirit; laten we hopen dat we voor een verrassing kunnen zorgen en winnen.


Ermay Duran: Dit is een lastige wedstrijd om te voorspellen. Het zal een zware wedstrijd zijn voor beide teams en ik denk dat Turkije eerst tegen Kroatië speelt en dan pas tegen Nederland ook bepalend kan zijn en de extra druk voor de Turken omdat ze thuis spelen mag je ook niet negeren. Ik heb een analyse bijgevoegd waarin alle vier landen in deze groep met elkaar worden vergeleken. Op papier lijkt Turkije nogal dominant maar de speciale omstandigheden en situatie zullen zeker een grote rol spelen in hoe deze wedstrijd uit zal pakken. Ik denk dat zolang Nederland de Turkse transitie onder controle kan houden en het aantal Fast-break-punten beperkt tot een minuut of 7-8 te gaan, er een kans is om te winnen. Daar staat tegenover dat als Turkije van meet af aan aanvallend goed speelt het een erg lastige wedstrijd zal zijn om winstkansen te houden.


Matthijs Groot: Turkije met de rug tegen de muur in een bubbel in Turkije… mijn inschatting is dat de Turken zich niet nog een keer laten verrassen dit Window. Mocht Nederland winnen, dan is dat waarschijnlijk nog een grotere stunt dan de winst in het vorige Window.


Leon Kersten: Nou nee want ik vertrouw het allemaal niet zo. De verliezer van het duel donderdag tussen Zweden en Nederland wordt waarschijnlijk de prooi van Turkije om een EK-ticket te bemachtigen. Stel nou dat ze denken dat Oranje het makkelijkste slachtoffer is. Dan zit iedereen dus in Istanboel in een bubbel en worden Keye van de Vuurst de Vries en Charlon Kloof ineens positief getest. Natuurlijk is het maar een (zwart) scenario, maar ik durf niets uit te sluiten.


Arie Int Veld: Al met al een zware dobber voor onze dappere leeuwen. Nederland heeft Turkije al eens verrast in eigen land; alleen Leon Kersten voorzag toen een winst voor Oranje. Dat gaat, vrees ik, niet nog eens gebeuren. Het is ondenkbaar dat Turkije deze groep niet gaat overleven, ondanks hun 0-2 start. Met wat 'home cooking' zal het de Turken vermoedelijk lukken, om de Lions dit keer wel te verslaan.


Nieuwe en Jonge Orange Lions

Vraag Aart Dekker: er zitten weer wat nieuwe, en zeker voor het wat bredere publiek onbekende spelers bij de Nederlandse Selectie. En wat jonkies die al aan het Grote Oranje hebben mogen ruiken. Op welke van die jonge/nieuwe spelers zouden onze lezers extra moeten letten? En waarom? Kortom: van wie verwacht jij nieuwe impulsen?


Ermay Duran: Ik wil twee nieuwelingen noemen die niet alleen dit Window de aandacht verdienen. Yannick Kraag had ik al gescout toen Marco Van Den Berg nog de leiding had bij de Orange Lions Academy(OLA) en Emmanuel Nzekwesi die deze zomer vanuit de NCAA naar ZZ Leiden kwam. Beiden zijn solide zich ontwikkelende spelers en als dat zich doorzet in dit window kan ik ze al zien bijdragen in deze twee wedstrijden. En Keye Van Der Vuurst had ik natuurlijk al genoemd; hij wordt algemeen als een rijzende ster om in de gaten te houden gezien.


Matthijs Groot: Ik denk dat er zonder blessures of plotselinge Corona-gevallen, weinig verrassingen zullen komen aan de kant van Nederland. De bondscoach heeft zijn selectie vanaf het begin bij elkaar en maakt daarin weinig wijzigen. Natuurlijk is het leuk dat Yannick Kraag er bij zit en hopelijk gaat hij zich komende jaren goed ontwikkelen, zodat hij op termijn een plek kan overnemen van de andere Bigs.


Leon Kersten: Ik verwacht niets van nieuwelingen. Het is er simpelweg de tijd niet voor. Keye van der Vuurst de Vries is niet nieuw, maar lijkt wel in vorm. Als hij Double-doubles kan produceren doet Oranje goede zaken.


Arie Int Veld: Alle ogen op Keye van der Vuurst. Wat kan hij, nu de spotlights op hem feller beginnen te worden? Kan hij net zo fenomenaal met passjes strooien als hij voor Oostende in de Champions League doet? Als tweede Joey van Zegeren. Qua leeftijd (bijna 30) zeker geen nieuwkomer, maar hij is relatief nieuw bij Oranje. Hij heeft Spaans wedstrijdritme en laat goede cijfers zien daar. Kan hij zich manifesteren op het hoogste niveau? Tenslotte de 'neef van Zion Williamson', Emmanuel Nzekwesi. Hij scoort hoge cijfers bij ZZ Leiden en kan zowel Inside als van afstand gevaarlijk zijn. Wat kan hij in zijn eerste profjaar, bij de nationale ploeg? Of moet hij zich voorlopig tevreden stellen met een rol als reserve?


Dromen 

Vraag Aart Dekker: het kan nooit kwaad om wat te Dromen. Stel: Nederland doet het uitermate goed in dit window. Welk perspectief verwacht jij dan voor deze Orange Lions, en hoe zou dat uit kunnen werken op het gehele Nederlandse Basketball?


Ermay Duran: Ik denk niet dat het een kwestie van dromen is; wat mij betreft is het Nederlandse Basketball rijzende. DBL-clubs en Nederlandse spelers weten dat er Euroleague niveau met worden ontwikkeld en zijn hard bezig om dat waar te maken. Waar Turkije, Spanje, Italië en de landen op de Balkan in het midden van de '90er jaren mee bezig waren is nu het doel voor het Nederlandse Basketball. Één “W” in dit window zou al mooi zijn, maar 2:2 winnen is een realistisch doel denk ik. Het gaat er allemaal om om er op DIE dag als TEAM te staan. En jezelf te realiseren dat Turkije moet eerst nog tegen Kroatië aan de bak voorafgaand aan het treffen met de Orange Lions.


Matthijs Groot: Bij 2x winst (en 2x verlies van Turkije) zijn we zeker van EuroBasket. Als dat niet gebeurt, dan zal het uiteindelijk de wedstrijd tegen Zweden in de laatste window belangrijk zijn voor plaatsing. Dit Oranje verdient natuurlijk een plek op EuroBasket en hopelijk kunnen we het Nederlandse basketbal de komende jaren zodanig ontwikkelen dat we een vaste deelnemer worden op de EuroBasket toernooien.


Leon Kersten: Diepe zucht. Het vorige EK heeft veel minder teweeggebracht dan ik had verwacht. Het is ook een samenspel van alles en iedereen. Oranje is belangrijk, maar ook de Eredivisie die overleeft in coronatijd en straks dus hoogstwaarschijnlijk een Beneliga. Dan zou het ook goed zijn als de vrouwen zich plaatsen voor het EK. Synergie-effect heeft dat zo mooi. Het is allemaal niet makkelijk maar elke stapje in de goede richting draagt bij. Daarom hoop ik dat er deze week nog veel verhalen komen over Oranje want tot nu toe vind ik het maar akelig stil.


Arie Int Veld: Er is al veel jong talent, en er zit nóg meer aan te komen. Als de staf van het team, misschien zelfs geholpen door de nu best lange voorbereiding (én een fulltime bondscoach?), een Oranjegevoel kan smeden, en als staf en spelers de nationaal team-periode kunnen gebruiken om betere basketballers te worden, zal dit allen ten goede komen. Voeg daarbij de aanstaande start van Arik Shivek bij de Orange Lions Academy, en "Oranje" zal intern sterk kunnen groeien. Met de externe uitstraling naar het gehele Nederlands basketball als gevolg.


Kijken of niet?

Vraag Aart Dekker: samenvattend, waarom zouden onze lezers de vrijdag- en zondagmiddag vrij moeten houden om via ZiggoSport of via een Stream de wedstrijd live te volgen (of anders de Recorder aan te zetten en de wedstrijd z.s.m. daarna alsnog integraal te bekijken? (Eric Boorsma zocht uit waar de wedstrijden allemaal te zien zijn, je leest het --- Hier ---)


Arik Shivek: Steun en positieve energie geven (door de Oranje Basketball Fans) helpt altijd! En door ons te kwalificeren voor EuroBasket zal het Nederlandse Basketball weer (meer) de erkenning krijgen die het verdient.


Ermay Duran: Het Oranje Mannen Team staat op een kruispunt. Beide wedstrijden zijn van cruciaal belang; ik zou iedere basketball fan die de NBA of DBL volgt aanbevelen om juist deze twee wedstrijden van de Orange Lions te kijken, eenvoudigweg omdat dat een kwestie van trots zou moeten zijn. Laten we wel wezen; we beleven in Nederland al wekenvan 'Basketball-droogte' en alle twee deze wedstrijden betreffen interessante tegenstanders en het zouden leuke wedstrijden moeten worden!


Matthijs Groot: Om te beginnen omdat we natuurlijk eigenlijk al vanaf maart nauwelijks nog Nederlands Basketbal hebben mogen kijken. Clubs hebben een of twee (thuis-)wedstrijden aan het begin van de competitie gespeeld. We hebben nog weinig uitzicht op hervatting van de Nederlandse competitie en alleen daarom zou het fantastisch zijn als elke basketballiefhebber vrijdag en zondag gaat kijken! De spelers van het Nederlands Team werken er keihard voor. Het zijn geweldige ambassadeurs voor het Nederlandse basketbal en ????


Leon Kersten: Hahaha Vrijdagmiddag 14u is een rottijd. Er werken nog mensen in Nederland. Wat dat betreft is zondag 15u beter. Maar waar gaat het te zien zijn bij Ziggo. De vrouwen zaten niet bij ZiggoSport, maar op het evenementkanaal 13 (bij mij (AD) dus op 404; ff zoeken dus!). Ik vrees dat op een voetbalzondag het basketbal ook niet op eerste ZiggoSport-kanaal zal zijn. Dat is jammer want zowel voor vrijdag als voor zondag geldt dat dit het beste basketbal is dat Nederland op dit moment te bieden heeft. Al moet niemand een spectaculair hoge uitslag verwachten. Als de scores in de 60 blijven, heeft Nederland het goed gedaan en maken ze zonder meer kans op overwinningen.


Is er nog iets dat jullie kwijt willen aan de Lezers?

Vraag Aart Dekker:  Tenslotte: ben ik nog iets belangrijks vergeten dat je absoluut kwijt wilt aan onze lezers?


Ermay Duran: Ja! Het Basketball is aan het veranderen en volgens mijn perspectief staat het Nederlandse Basketball op het punt om op de juiste manier te gaan groeien. Spelers als Worthy De Jong en Charlon Kloof – die de laatste jaren resultaat hebben geboekt – zien zich nu nieuwe, jonge en zich ontwikkelende spelers met vuurkracht aandienen bij de Orange Lions die het Nationale Mannen Team sterker kunnen gaan maken dan het sinds mensenheugenis is geweest. Kijkers mogen niet vergeten dat deze Orange Lions zich gesteund moeten voelen; zowel voor de Mannen als Vrouwen 5X5 geldt dat vooruitgang hier veel moeilijker is dan met andere vormen van Basketball. Ik hoop dat de Nederlandse Basketball Community die benodigde support op een positieve manier gaat geven in plaats van met harde kritiek: “Just cheer the Orange Lions on!”

*

Wie zijn die Insiders die u als lezer meenemen in hun ervaringswereld?

 

Arik Shivek – de Israëlische coach is sinds kort de Hoofd-coach van de Orange Lions Academy in Amster-dam. Hij moet komende vier jaar de volgende generatie Interna-tionals klaarstomen die Nederland op een blijvend hoger niveau moeten gaan brengen. Dat hij dat kan heeft hij in Israël al meermaals bewezen. Velen kennen hem als coach van ABC Amsterdam waarmee hij vele prijzen won, iets wat hij in Israël daarvoor en daarna ook al deed, hij was daar ook Bondscoach.

 

Ermay Duran – is een Turkse Basketball-consultant en Scout. Hij woont en werkt al lang vanuit Nederland en verleent met zijn bedrijf Advance Pro Basketball diensten aan vooral Euroleague ploegen, maar ook aan de Orange Lions. Hij vertegenwoordigt met zijn bedrijf ook het Sportstatistiekenbedrijf InStat Sport LLC. 

 

 

Matthijs Groot – was al vele malen Teammanager van Nederlandse Nationale Jeugdteams en gedurende een aantal jaren ook bij de Orange Lions Mannen onder coach Gadi Kedar. Tegenwoordig is hij actief als promotor van het Nederlands jeugdbasketbal door middel van de Big Shots Camps. Voor meer informatie: www.big-shots.nl

 

 

Arie Int Veld – is Nederlands beste Basketballstreamer voor Zorg en Zekerheid Leiden. Deze Basketball-junkie pur sang werkt met zijn bedrijf AA-Resultaat | IT & Projecten op het snijvlak van ICT en Media.

 

 


Leon Kersten
– is Chef-sport van Omroep Brabant en Basketball-verslaggever voor het fameuze Radio-1-programma Lang de Lijn. (On-)regelmatig verbinden wij Zijn Blog met die van Mij door middel van onze gezamenlijke 'Hey-Leon, hey Aart' (in Q&A's).

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten