dinsdag 2 november 2021

WAAR HET UITEINDELIJK OP NEERKOMT / DE ESSENTIE / EVEN NADENKEN: President eilandengroep Palau: ‘Je kunt ons net zo goed bombarderen’ / KLIMAAT-CONFERENTIE GLASGOW 2021 /

 


Afbeelding van de Eilandengroep Palau op de Globe

(Overgenomen van Wikipedia, waar je ook  ---  Meer  --- vindt over het land)

President eilandengroep Palau: ‘Je kunt ons net zo goed bombarderen’

De president van Palau, een eilandengroep in de Grote Oceaan, vergelijkt de klimaatcrisis in zijn toespraak op de klimaattop in Glasgow met het Palause volksverhaal van een jongen die niet kon stoppen met groeien. De jongen, al snel een reus, dwong de eilandbewoners hem te voeden – hij putte alle natuurlijke bronnen uit. Uiteindelijk probeerde hij de bewoners zelf op te eten, waarop ze zich tegen hem keerden en hem in brand staken. Het verhaal „doet griezelig denken aan de wereld waarin wij nu leven”, zei president Surangel Whipps Jr. „Het is tijd dat COP26 het vuur aansteekt.”

„De brandende zon geeft ons ondragelijke hitte, de opwarmende zee neemt ons land over, de wind blaast ons alle kanten op,” zei Whipps Jr. „Eerlijk gezegd heeft zo’n langzame, pijnlijke dood geen waardigheid. Je kunt net zo goed onze eilanden bombarderen, in plaats van ons te laten lijden om getuige te zijn van onze langzame en pijnlijke ondergang.”

Whipps Jr. riep de G20-landen op de bijdrage aan de bestrijding van klimaatverandering te verhogen van de beloofde 100 miljard per jaar, tot „4 biljoen die de Wereldbank heeft gezegd dat nodig is om klimaatverandering aan te pakken”. „We verdrinken, en onze enige hoop is de reddingsboei die jullie vasthouden.”

 

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 

IKEA en Rockefeller zeggen 10 miljard dollar klimaathulp toe

 

Het hele NRC-Dossier over de Klimaattop 2021 in Glasgow vind je   ---  Hier  -- 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten