dinsdag 21 februari 2023

COLUMN AART DEKKER / INTERVIEW & KORTE BESCHOUWING: Ik mis hem! - Geert Hammink -nu coach bij Frankfurt Fraport Skyliners- over Club, Oranje, Seizoen, Haarms, Tubutis & NBB Beker-finaleZZ Leiden / BASKETBALL DUITSLAND NEDERLAND /

Interview met Geert Hammink, hoofdcoach Fraport Skyliners (BBL)

iBasketball

SHARTIE AART DEKKER - INTERVIEW & KORTE BESCHOUWING

Ik mis hem! - Geert Hammink -nu coach bij Frankfurt Fraport Skyliners over Club, Oranje, Seizoen, Haarms, Tubutis & ZZ Leiden

BASKETBALL DUITSLAND NEDERLAND

Vorige week werd het plannetje om Geert Hammink bij zijn nieuwe Duitse club te zien coachen  - dat al vanaf het begin van het seizoen op het Emmer-lijstje-voor-dit-seizoen stond -  dan eindelijk waargemaakt. Het liefst hadden we  - Arie Int Veld en ik beraamden de plannen -  dat in een wedstrijd gedaan waarin meer dan twee van zijn ex-spelers en/of Orange Lions-klanten elkaar tegenkwamen, maar een eerdere gelegenheid lukte dat (nog) niet. Beetje wrang wel was het dat de grote producer op de achtergrond  - Arie dus -  op het laatste moment verhinderd was. Daardoor wijzigden de originele plannen ietwat; ik zou een verhaal schrijven, Arie en Jeroen Beumer de interviews maken. Bij afwezigheid van Arie nam ik zijn rol over, en moest dat verhaal (nog) even wachten.

Nog even kort een terzijde bij dit korte verhaaltje: Geert Hammink en ik zijn Basketball-vrienden  - zijn woorden -  maar dat neemt niet weg dat het  - voor mij - niet altijd eenvoudig is  - met mijn manier van werken en zijn chronisch drukke bestaan, vooral rond wedstrijden/in het seizoen -  de aan alle kanten perfecte vakman die Hammink  - de coach -  is, antwoord te laten geven op mijn vragen, laat staan zo ver de diepte in te gaan als ik graag zou willen, en volgens mij interessant is  voor mijn volgers. Geert heeft op de momenten dat ik hem kan treffen altijd haast, nog een lijst van ToDo's die meer urgentie hebben voor de boeg, en daar bovenop anticipeert hij nogal op mijn vragen waardoor 'de echte vragen'  - in hun gelaagdheid niet altijd in vruchtbare aarde vallen...

Het bovenstaande interview  - Arie heeft er nog een klein beetje in geknipt - is dan ook aan de ene kant het langste dat ik ooit na een wedstrijd met hem had, en ervoer ik als zeer prettig en behoorlijk geslaagd; we tikten behoorlijk wat thema's aan! -  maar bleek aan de andere kant toch alweer te lang, want achter mijn rug stonden mensen in de rij te gebaren dat het 'Sluss' moest zijn omdat hij op een andere plek dringend nodig was.

Mijn meest brandende vraag  - de langste, die ook zeker het langste antwoord zou hebben opgeleverd, maar daarom in mijn ogen de meest interessante, voor het einde bewaard omdat het de minst actuele is -  heb ik dan ook niet kunnen stellen... Maar... Hey Geert, misschien wil je er nog een paar schriftelijk beantwoorden?!?

Sluit ik af met wat ik in de kop  met 'Ik mis hem!' heb samengevat. Geert lijkt  - ik beschreef het hierboven al -  altijd (langs) te vliegen; niet alleen als je Quotes komt halen of hem iets diepgaander zou willen interviewen, maar ook in zijn professionele coach-carrière tot dusver. Hij begon relatief laat  - na een uiterst succesvolle loopbaan als speler, waarin hij een rijtje Grootheden als coaches versleet dat uniek te noemen is! En een lange periode waarin hij agent was, maar wij hem in Nederland vooral kennen als co-commentator bij NBA-wedstrijden en Orange Lions Interlands -  en 'vloog' toen ineens Dordrecht binnen waar hij de Man-die-alles-deed werd bij de nieuwe club Dutch Windmills. Toevallig ook nog eens de stad waar mijn basketball-wieg stond, en waar ik iets dichter na toe verhuisde in dat seizoen. Het werd bijna een verhaal van 'Hij kwam, zag en overwon'  - want ik denk nog steeds dat Windmills Kampioen had kunnen worden in het eerste seizoen van bestaan, en ik vermoed dat Hammink zelf die mening met mij deelt..?  

Maar....

...het woordje 'bijna' bleek hier dodelijk; er was namelijk één niet onbelangrijk onderdeel van het op poten zetten en runnen van een professionele club waar hij slechts zijdelings bij betrokken was  - de financiering. En dat bleek  - samen met een flinke dosis kleinzielige FEB-/DBL-politiek - fataal; het contract met de voornaamste geldschieter  - alleen daar al zit een lang verhaal in en achter! -  bleek gebakken lucht, een paar stokebrands kregen daar al vroeg lucht van en voedden de media steeds weer met kwade berichten, en het seizoen werd abrupt afgebroken... Exit Hammink dus, maar waar hij in die korte tijd wel in was geslaagd was het zichzelf op de kaart zetten als serieus goede coach...

Ruim een jaar later 'vloog' hij binnen bij Zorg en Zekerheid Leiden. Daar leek zijn eerste seizoen ook weer kort te zijn; de competitie werd na een beperkt aantal wedstrijden afgekapt en ongedaan gemaakt vanwege COVID19. Achteraf gezien misschien helemaal geen nadeel voor de ambitieuze Geert Hammink, want die eerste maanden liep het nog niet helemaal lekker. Maar na een aanzienlijke Lock-out vanwege 'Hugo & Mark' mochten de professionele sporten zonder publiek weer aan de gang, de DBL werd opnieuw opgestart, en de rest is geschiedenis; wat niemand verwachtte  -  Gert Hammink werd in zijn eerste met play-offs afgesloten seizoen meteen Landskampioen. Het ZZ-Leiden bestuur aarzelde niet en legde hem een nieuw twee-jarig contract voor dat hij ondertekende. 

Om in zijn eerste wel complete seizoen een glorieuze Europese campagne te spelen met werkelijk fantastische wedstrijden. Die campagne werd afgesloten met een dubbele Halve Finale in de Fiba Europe Cup tegen een grote Turkse club, waar ZZ slechts met klein verschil het hoofd moest buigen voor 10-15.000 man publiek en Live op de Turkse TV; en werkelijk weergaloos Europees seizoen. De Finals om het Nederlandse Kampioenschap werden na een intens spannende serie op de valreep verloren tegen een hongerig en veel meer uitgerust en voorbereid Heroes Den Bosch, om tot slot  - wie gaf er nog een cent voor de kansen van een relatief smalle ploeg die zóveel wedstrijden op het scherp van de snede had gespeeld? Ik slechts een paar... -  in drie Home-and-aways de BNXT-play-offs winnend af te sluiten. Met o.a. drie  - (3!) eentje werd al thuis geboekt in de Elite Golde Fase overwinningen te boeken tegen de oppermachtig geachte '11-op-een-rij-record-kampioen' van België  - Filou BCO Oostende, werd ZZ Leiden de allereerste BNXT-kampioen. De Leidse 'Schuur' Rockte als zelden tevoren..!

Tsja en toen  - het viel te verwachten -  'vloog' Gert Hammink verder  - Nederland uit, naar Duitsland...

Ik kan niet anders constateren dan dat dat een gevoelig verlies is voor het Nederlandse Mannen Top-basketball... Ik mis hem tenminste nogal; we kunnen niet genoeg van dit soort vakmensen, met een brandende ambitie en hun vuur langs de lijnen en achter de schermen hebben... 

Ik vermoed dat we hem in een of andere rol nog weleens terug zullen zien in het Nederlandse Basketball...maar voorlopig 'vliegt' hij in Frankfurt, en kan ik iedere Echte Nederlandse (of Belgische) Basketball Liefhebber alleen maar aanraden: maak ook eens zo'n tripje naar een wedstrijd die hij daar coacht..!

AD

*

Na afloop van de wedstrijd EWE Baskets Oldenburg - Fraport Skyliners (Frankfurt) vertelt Fraport hoofdcoach Geert Hammink hoe het seizoen van zijn ploeg verloopt. Ook analyseert hij het spel van Einaras Tubutis (ex-ZZ Leiden) en Matt Haarms (Oranje international). Tot slot blikt Hammink terug op de grote nationale & Europese successen die hij Zorg en Zekerheid Leiden bracht; op de Fans, De Schuur, en de stad Leiden.


Interviewer: Aart Dekker. Camera en geluid: Jeroen Beumer, JBE Productions. Productie en voorbereiding Arie Int Veld. Met dank aan EWE Baskets Oldenburg & Roland Schekelinski en chaufeur Edward van Ruiven.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten