dinsdag 22 augustus 2023

DE DONAR-SAGA / EEN SCHETS VOOR EEN EXCEPTIONEEL 2023-2024: 'Donar @BNXT; een jaartje Promotie-divisie...zo slecht nog niet...?' / GEZOND PROFESSIONEEL MANNEN BASKETBALL IN GRONINGEN, NEDERLAND EN DE BNXT-LEAGUE /

Laat ik beginnen met wat mij - als relatief neutrale Basketball-liefhebber - in toenemende mate dwars begint te zitten, een gevoelen dat - als mijn netwerk me niet bedriegt - in steeds meer hoeken en gaten van het Nederlandse Basketball-wereldje/de Nederlandse BNXT-hot-spots klinkt...


Alle Basketball-zuurstof gaat al maandenlang op aan wel/niet Donar @BNXT


We zijn op een punt in de Basketball-zomer aangeland waar de meest serieuze clubs alweer met trainen zijn begonnen, waarop de eerste scholieren weer naar school moeten, waarop de Nationale Teams – of het nu 5X5, Jeugd, Senioren, 3X3, Rollers, of wat dan ook betreft – het zomerprogramma (zo goed als) afgesloten hebben, en waarop de meeste mensen na de vakantie weer aan het werk gaan; kortom het moment waarop het nieuwe seizoen staat te beginnen.


En toch is er in grote lijnen één thema dat in dat kleine Nederlandse Basketball-wereldje – laat staan in dat hele kleine deel van de media die er weleens aandacht aan de mooiste teamsport die er bestaat besteedt – alle zuurstof verbrandt...het wel-en-wee van het al-dan-niet door te starten Donar Groningen. Alsof al die andere Basketball-entiteiten en hun activiteiten er niet toe doen. Alsof de andere Basketball-hotspots, al die andere Basketball-verbanden waarin mensen zich uitsloven om het Nederlandse Basketball hogerop te krijgen, of desnoods alleen maar hun alles binnen hun club(-je) voor het seizoen 2023-2024 zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen, volstrekt in het niet vallen bij wat er in Groningen fout ging, en hoe dat gefixt moet worden voor die – relatief grote – Basketball-community aldaar...


Maar zo zit zelfs dat relatief kleine Nederlandse Basketball-wereldje natuurlijk niet in elkaar, ook al is het helaas wel de manier waarop de media - en zeker het deel dat landelijk georiënteerd is - functioneren; veel aandacht voor wat er fout gaat, hoe sensationeler, hoe beter. En niemand kan beweren dat de Donar Saga sinds 'de 2m41 in Game-5 in Leiden' géén drama is, dus...


Begrijp me niet verkeerd...ook ik vind wat er rond Donar gebeurt belangrijk - ik schreef al best vaak: ´Donar is zo groot, en het zit zo diep in vele Groningers gebakken, 't is (meestal) de rijkste club, met het grootste (spelers-)budget, de grootste zaal, als het goed gaat een fantastische beleving, veel regionale media-aandacht, etc, etc...maar... Adel verplicht dan ook!´.


En juist aan dat laatste – dat Donar een goed voorbeeld zou moeten zijn, een club en community die de kar van het Nederlandse Basketball (mede) trekt...dus een motor vormt voor groei van het gehele Nederlandse Basketball, dat de Groningse Basketball-community, maar vooral ook de verantwoordelijken voor het Topteam – zich ook in gepaste mate verantwoordelijk voelen voor wat er zich afspeelt in het gehele Nederlandse Basketball...aan die realisatie en zelf-reflectie lijkt in Groningen op dit moment in te grote mate te ontbreken.


Juist ook bij een doorstart gaat het om respect en respecteren...dán mag je hopen op sympathie en welwillendheid van anderen.


Kortweg dus het besef dat de schade voor het imago van het professionele Basketball, en het gehele beeld van de buitenwereld van het Nederlandse Basketball, en niet in het minst ook voor de nog jonge BNXT-League groot is – ALWEER groot is!


Dat gebrek aan besef en navenante handelen veroorzaakt dus in toenemende mate irritatie en weerstand op plekken in het Nederlandse Basketball-landschap waar iets verder wordt gekeken en nagedacht dan de eigen neus lang is.


Wat voorbeelden: andere clubs hebben er direct nadeel van ondervonden dat Donar vals speelde, ondervinden sinds het begin van deze affaire ongetwijfeld imagoschade van wat er nu alweer in Groningen – maar in het recente verleden ook op tal van andere plekken – is gebeurd. Joost mag weten wanneer dat effect weer is weggesleten.


Het Nationale Team Mannen maakte een herstart onder Arik Shivek en liet leuke dingen zien...NUL aandacht, in Rotterdam was een EK Roelstoelbasketball...nul aandacht, etc, etc.


Maar het blijft dus niet bij de toegebrachte schade tot nu toe; deze zal nog verder oplopen – juist bij een eventuele doorstart al dit seizoen – dat inzicht schijnt in Groningen geheel te ontbreken...


Waar die nog aankomende schade dan terecht komt? Stel, Donar maakt alsnog een doorstart en krijgt een licentie om in september 2023 weer – alsof er niets gebeurd is – in BNXT-verband aan te treden. Dan gebeurt dat ongetwijfeld met een team dat nog lang niet af en goed voorbereid is. Wat is daarvan de consequentie?


Dat Donar ook dit seizoen weer een competitie-vervalsende invloed op het verloop van 23-24 zal hebben. Ze verliezen dan in het begin meer dan later, en dat kan voor clubs die op de grens van Elite-Gold en -Silver zitten, van doorslaggevende betekenis zijn. Dus potentieel weer forse schade, en dat 'alleen maar' om Donar toch vooral mee te laten doen.


Het is zaak dat dat muntje van 'ontbreken van dat bredere verantwoordelijkheidsgevoel in Groningen' snel gaat vallen, dat dan ook het besef indaalt dat het Groningse Top-basketball heel wat reparatiewerk voor de boeg heeft, en dat men naar dat inzicht gaat handelen.


Schuld en boete


De termen ´competitievervalsing´ en ´vals spelen´ vielen al snel toen deze kwestie uitbrak. Meestal wordt zulke terminologie met de tijd minder, omdat er meer oog komt voor andere aspecten, zeker als de schade aanrichtende partij het benul toont van de eigen kwalijke rol en het boetekleed aantrekt. Maar dat gebeurt nu niet; die harde termen vallen op steeds meer plekken juist vaker. En terecht!


Want ook het feit dat er nog geen sportieve repercussies voor het wanbeleid van de afgelopen seizoenen zijn geweest, en wellicht – omdat daar ´geen regels´ voor zijn afgesproken... – ook niet gaan komen mocht Donar alsnog aan de start staan voor het seizoen 2023-2024, roept steeds meer weerstand op. Andere clubs werden om minder buiten gezet, waarom dan geen enkele sanctie voor deze grote club?


Ik denk dat dit vanuit gezichtspunten als 'eerlijke competitie', 'imago-opbouw van de BNXT League', en ook voor wat betreft 'het neerzetten van een imago van Basketball als serieuze Top-sport in Nederland' gewoon niet langer acceptabel is; er MOETEN gewoon wel repercussies komen in de vorm van bijvoorbeeld:

  • uitsluiting van (een van de, of beide) Play-offs dit seizoen, of

  • een fors aantal minpunten in de beginstand, of

  • uitsluiting van de elite Gold voor dit seizoen

  • dit lijstje is waarschijnlijk gemakkelijk aan te vullen met meer opties


Komt er geen enkele maatregel in deze sfeer, dan neemt de licentie-commissie van BNXT/de BNXT League als geheel – die met graagte een beeld schetst van serieuze en strenge criteria waaraan clubs gehouden worden, alvorens licenties vergeven worden – zichzelf en het belang van de League als serieuze organiserende instantie niet serieus, en kunnen we wachten op weer een volgend debacle. Als we onszelf niet serieus nemen, hoe kunnen we dan ooit verwachten dat de buitenwacht dat wel gaat doen?


Toegang tot de BNXT League vanaf nu


In de toekomst moet bij het uitdelen van licenties echt serieus in de financiën van clubs worden gedoken – als dat om een of andere reden lastig dan dienen er zware sportieve repercussies te worden opgenomen in de reglementen voor dit soort gevallen – want anders is het wachten op het volgende rampgeval. Want nu wekken die ´strenge criteria en handhaving daarvan, de schijn van prachtige papieren tijgers, maar nauwelijks inhoud erachter...


Het gaat niet alleen om geld...


Wat het toekennen van licenties betreft vind ik ook dat er veel breder en meer toekomstgericht moet worden gekeken naar clubs; daarover schreef ik in Mei al een column '(Teveel) sturen op Numbers & Schedules – BNXT van seizoen -1 → +3...'


Hoe moet de BNXT er uiteindelijk uit gaan zien? Wat zou de optimale regionale dekking zijn? Hoeveel clubs kunnen er maximaal nog bij komen? Welke verhouding België-Nederland streven we na? Er klinken geluiden dat de – zelfs na twee seizoenen al danig in Nederlands nadeel verschoven verhoudingen – die na de initieel overeengekomen drie seizoenen wellicht nog veel nadeliger worden; dat er dan een schifting zou komen tussen 'Grote' en 'Kleinere' clubs. Iedereen met iets van inzicht in die verhoudingen weet dat die kleinere clubs in financiële zin vooral Nederlandse clubs zijn. Ik weet niet of die geluiden op waarheid berusten, maar mocht er zo'n schifting komen, dan wordt er een suboptimale situatie nagestreefd... Want een uiteindelijke BNXT zonder dat er in de regio's Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Almere, Eindhoven, Twente (en dit lijstje kan moeiteloos nog een stuk langer worden gemaakt) serieus Top-Basketball wordt gespeeld lijkt mij een verre van optimale situatie. Het zou dus volgens mij stukken planmatiger moeten! Maar daarover wellicht verderop en/of een andere keer meer.


Een echt gezond Donar


En dan is er nog het punt van een gezonde toekomst van Professioneel Basketball in Groningen zelf. We hebben nu al talloze Deadlines / Dagen van de Waarheid gepasseerd zien worden. Niet zelden werd daarbij gezegd ´Dat het op die datum toch echt moest gebeuren, omdat anders de tijd te kort zou zijn voor een serieus volgend seizoen´. Iedere keer weer, wordt er toch weer een geitenpaadje gezocht of een strohalm gepakt en weer een nieuwe datum gesteld. Wees reëel; het is gewoon te laat voor ´23-´24 om het hele seizoen serieus (en eerlijk) mee te kunnen doen in de BNXT-League.


Maar wat dan..?


Ook ik denk dat juist vanwege die hondstrouwe Fans, alle gepleegde inspanningen om de club te redden, al dat gebleken draagvlak voor Topbasketball in Groningen en vanwege de waarde die een goed en volgens de regels en intenties spelend Donar voor BNXT en het Nederlandse Basketball zou kunnen en moeten hebben, een compleet Top-basketball-loos 2023-2024 in Groningen ook niet iets is wat we met zijn allen zouden moeten willen. Maar wat dan wel?

'Iets' waardoor duidelijk is dat het niet weer gewoon ´Business as usual´ is; er moet een oplossing komen die het Groningse Topbasketball helpt om zo snel mogelijk weer gezond en wel te worden, een constructie die waarborgt dat Donar op termijn zijn plek in de Top van Nederland en BNXT weer in kan gaan nemen, terwijl dus tegelijk duidelijk is dat het een exceptionele situatie is, dat jarenlang wanbeleid en een gigantisch financieel zwart gat voor tal van betrokken partijen, en de navenante imagoschade NOOIT meer kunnen/zullen gebeuren in het Nederlandse Basketball en in de BNXT League...


Dus er moeten leuke wedstrijden in het vernieuwde MartiniPlaza te zien zijn dit seizoen, maar dat kan 'dus' niet als ´normale´ deelnemende BNXT-club.


Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar ik denk aan bijvoorbeeld het volgende:

  • Donar speelt Europees – als dat kan volgens FIBA, NBB en BNXT, dan is dat zo. Ik hoop dat de club het in dat geval ver schopt...dat levert dan tenminste al een (flink) aantal aardige wedstrijden op. Ik ben geen voorstander van veel buitenlanders en wisselingen tijdens een seizoen, maar 'als het dan toch moet' zouden (tijdelijke) buitenlanders in deze fase een zinvolle rol kunnen spelen.

  • Donar doet in een vorm van ´Buiten mededinging´ mee aan BNXT, bijvoorbeeld als volgt: de club krijgt het recht een Nederlagen competitie tegen alle andere BNXT-clubs te organiseren. Donar looft daarvoor een fors prijzengeld uit voor de (bijvoorbeeld drie best presterende clubs) ik denk dan aan 100.000-200.000 Euro, zie die als compensatie voor schade toegebracht aan andere clubs en BNXT als geheel. Donar draagt zo nodig bij in de reiskosten van tegenstanders als die die niet uit hun recette tegen Donar kunnen halen. Het Orakel van Porkuni - de juist in Groningen nog steeds bekende Kampioenscoach Maarten H. van Gent, een ongecompliceerde en pragmatische denker die nooit voor een gat te vangen is – schreef ´Ik zou heel veel toernooien gaan spelen!´ Op de door mij voorgestelde wijze gaat Donar die dus zelf organiseren.

  • de NBB geeft blijk van ´Nood breekt wetten´ en staat Donar bij wijze van uitzondering toe om met een tweede Promotie-divisie team om voor Promotie terug naar BNXT te spelen 'om het echie'... Dit moet volgens mij op deze manier, omdat de Jeugd van Donar/RTC-Noord – die al in de Promotie-divisie ingedeeld waren – geen slachtoffer mag worden van deze wantoestand; zij vormen juist een deel van een gezonde toekomst van Donar. De twee Groningse teams worden wel ´uit elkaar gehouden´ in die Promotie-divisie om competitievervalsing daar zo veel mogelijk uit te sluiten. Bijkomend voordeel voor het Nederlandse Basketball als geheel; de huidige situatie schreeuwt om een serieuzere Promotie-Divisie en een echte mogelijkheid aldaar te rijpen voor doorstroom naar de BNXT. Donar op bezoek voor veel Promotie-divisie-plaatsen is ook echt Promotie voor het Basketball (als het goed is)!

  • Donar speelt in die Promotie-divisie met een beperkt aantal buitenlanders en gaat serieuzer werk maken van meer eigen opgeleide Nederlandse spelers, ook dat hoort bij een gezonde toekomst voor Donar en is goed voor de binding met de Fans. Iets wat trouwens eigenlijk wenselijk is voor alle clubs – tenminste in meerdere mate dan nu het geval is – Donar kan daar dan dit seizoen een goed voorbeeld in zijn.

  • ondertussen wordt er meer schuld afbetaald dan het minimale en wordt er gebouwd aan een redelijk positief eigen vermogen. Het kan niet zo zijn dat een grote club als Donar bij elk zuchtje tegenwind verder in het rood schiet, ook de financiële balans moet echt gezond worden en dat kost geld, en vereist dus sportief tijdelijk een stapje terug.

  • Ik vermoed dat een exceptionele constructie zoals deze weleens zowel publicitair gezien, als voor de betrokkenheid van die schare aan Echt Basketball-lievende Groningse FANS bij hun club en grotere Basketball-community wonderen zou kunnen verrichten; van de nood een deugd maken!


Goed, ook mijn verhaal komt laat en vereist ´nood breekt wetten´. Geen idee dus of er ook maar iets van bewaarheid zal worden...


Mocht Donar toch weer wel liefdevol door de BNXT League en haar andere clubs wordt omarmd dan is dat wat het is...als de Donar Fans daar dan blij mee zijn gun ik ze die blijdschap! Dan zou het wat mij betreft wel ´Op hoop van zegen´ worden, en hoop ik dat de door mij geschetste negatieve consequenties van die beslissing beperkt zullen zijn...voor Donar zelf, maar zeker ook voor BNXT en haar Nederlandse contingent clubs, en voor het Nederlandse Basketball als geheel.


Ik wens alle betrokkenen veel wijsheid toe.


AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten