woensdag 2 augustus 2023

SHARTIE AART DEKKER / EUROBASKET MU18B / YOUNG LIONS (BELGIE & ORANGE); ZONDER GELUK VAART NIEMAND WEL: ' U18 Belgian Lions verliezen EK-finale en grijpen naast promotieticket' / SPORZA /

De volgend seizoen weer in Nederland actieve  - Landstede Hammers -  Belgische Jeugd Bondscoach Jean-Marc Jaumin met zijn Zilveren MU18 Team. Deze fraaie plaats leverde deze keer GEEN Promotie op naar de A-Divisie  - stomme pech! -  Ook de Nederlanders van coach Matthew Otten hadden geen geluk: na een ongeslagen groepsfase versperde de naar later bleek Zilveren ploeg van België de Young Orange Lions de weg naar de Halve Finales... 

*

SHARTIE AART DEKKER / EUROBASKET MU18B

YOUNG LIONS (BELGIE & ORANGE); ZONDER GELUK VAART NIEMAND WEL: 

' U18 Belgian Lions verliezen EK-finale en grijpen naast promotieticket' 

SPORZA

Niets ten nadele van het Fiba Europe Jeugd systeem van A-Divisies, B-Divisies en dan nog iets voor de landen die daar te klein voor zijn  - C-Divisie / Small Countries - ik heb ook het oude systeem met Kwalificatiegroepen, Challenge-Rounds en Eindtoernooien met slechts 12 landen nog mee gemaakt  - o.a. als Scout van en Schrijver over het Internationale Jeugd Basketball, en het huidige systeeem is vele malen beter, en biedt eigenlijk ieder land wel de mogelijkheid op goede competitie, mooie toernooien en ook de Promotie/Degradatie is in principe OK. Wel vergt het inmiddels  - zeker bij de Jonge Mannen voor de meeste landen wel een absolute Top-ploeg, een goede voorbereiding  - daar schort het m.i. in Nederland nog teveel aan -  en zelfs als die twee zaken in orde zijn -  ook nog een portie geluk om van de B-Divisie (weer terug) naar de A-Divisie te promoveren.

Geluk

'Geluk?' Hoor ik sceptici brommen... ' Wat nou, geluk? Je moet gewoon goed genoeg zijn en presteren!' 

België

Nou, toch wel wat geluk... Vraag dat maar eens aan de Belgische MU18 Bondscoach Jean-Marc Jaumin mocht je die volgend seizoen eens in de Nederlandse BNXT tegen het lijf lopen. Zijn jongens deden het uitstekend in 2023, maar hadden de pecht tegen Letland aan te lopen, tweemaal zelfs. En dan verlies je dus slechts twee wedstrijden, win je Zilver, en sta je wat Promotie betreft toch nog met lege handen... Lees het artikel van Sporza hieronder hoe dat komt... Maar met ook nog eens een Spelverdeler in het All*Star Team hebben de Belgen ongetwijfeld een lichting waar we in de toekomst meer van gaan horen!

Orange Lions

En die Belgische 'pech' werkte dus door naar de Nederlanders. Die leken goed op weg met een ongeslagen Groepsfase, maar moesten dus in de Kwart-Finale kuisen tegen de door Letland in de Groep naar plek-2 verwezen Belgen, de uiteindelijke Zilveren ploeg van het hele toernooi... Dat werd een tactisch gevecht waarin de Belgen aan het langste eind trokken, en dus een domper voor de optimistische Nederlanders... Die uiteindelijk nog een Winst- en een Verlies-partij later zichzelf terugvonden op plek-6... Een beetje meer mazzel in het schema  - of natuurlijk 11 punten beter spelen tegen België, dat had volgens mij best tot de mogelijkheden behoord, maar dan moet je wel een beetje beter schieten! -  en Oranje Basketball had de Finale en  - wie weet -  zelf de Finale gehaald; een heel ander gevoel...
 
Zonder een beetje geluk...is naar de A-Divisie promoveren dus voor  - soms best wel goede lichtingen - van weinig landen weggelegd. Want: begrijp het niet verkeerd: in IEDER B-Divisie-Toernooi spelen inmiddels geheide A-landen die er soms ook jarenlang niet in slagen na een Degradatie terug te Promoveren...

(AD)

*

U18 Belgian Lions verliezen EK-finale en grijpen naast promotieticket

De U18 Belgian Lions hebben de finale van het EK in de B-divisie verloren. Net als in de groepsfase bleek Letland een maatje te groot voor de jonge Belgen: 75-69.

In de poulefase werden de Lions van bondscoach Jean-Marc Jaumin bij momenten nog overklast door het sterke Letland, maar de Belgen groeiden in het toernooi en kwamen sterker voor de dag in evenwichtige finale.

 

Bij het ingaan van het 4e quarter was de stand gelijk en even leek de match in het voordeel van de Belgen te kantelen, maar de Letse uitblinkers Blums (23 ptn) en Vitols stuwden hun team nog naar de zege. Bij België was Evert Van Eyck de topscorer met 17 punten.

 

Door het verlies in de finale grijpen de U18 Lions naast de beoogde promotie naar de A-divisie, waarin de beste 16 landen van Europa uitkomen.

 

Op dit EK waren normaal 2 tickets voor de A-groep te verdelen, maar omdat Finland als gastland van het volgende EK niet uit de A-divisie kon zakken, bleef er nog maar één promotieticket over. Dat is dus voor kampioen Letland en niet voor de onfortuinlijke Belgen.

Dat de Belgen een goed toernooi hebben gespeeld, werd bij de prijsuitreiking ook duidelijk. Zo werd spelverdeler Noah Meeusen gekozen bij de beste 5 spelers van het toernooi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten