woensdag 6 december 2023

COLUMN AART DEKKER / AANRADER! / FIBA EUROPECUP #BNXT: Vanavond ZZL-ORADEA 20h - Met (grotendeels stille trom) timmert Zorg en Zekerheid Leiden alweer als nog enige Nederlandse club aan de Fiba EuropeCup weg... / INTERNATIONAAL BASKETBALL MANNEN /

(Still uit een eerdere ontmoeting tussen ZZ Leiden en Oradea (Affiche:Fiba.Basketball))

Het moet toch redelijk gekmakend zijn voor de – tenminste op dit moment – enige concurrent onder de Topploegen van Nederland – Heroes Den Bosch; heb je je zaakjes financieel, kwa accommodatie en organisatorisch goed op de rit, spreek je al enige jaren luid en duidelijk uit de ambitie te hebben permanent en competitief op Fiba Champions League Basketball te willen acteren, en dan zit je na een toch tamelijk kansloos Kwalificatie-toernooi op dat niveau, en eerste uiteindelijk ook kansloze Groepsfase op Fiba EuropeCup-niveau alweer thuis je wonden te likken – deels letterlijk door de vele blessures en wisselingen zo vroeg in het seizoen al – en dan moet je – misschien wel knarsetandend toezien hoe rivaal ZZ Leiden ´gewoon´ doorgaat in Europa, en vanavond het spits afbijt in de Tweede Groepsfase.


Ik kan me dat eens te meer voorstellen omdat Heroes die mogelijkheid tot deelname aan dat Kwalificatie-toernooi Fiba Champions League Basketball in de schoot geworpen kreeg van juist datzelfde ZZL, omdat die club dan wel weliswaar mocht verhuizen naar een nieuwe Topsport-accommodatie, maar dat nieuwe thuishonk niet voldoet aan de eisen die Fiba eraan stelt – vooral wat betreft toeschouwerscapaciteit – en zoveel duurder uitvalt voor de Leidse club, dat er flink bezuinigd moet worden op het budget voor spelers. Toen de Leidenaren voor hun eerste Rivalry-wedstrijd naar Den Bosch kwamen, hadden de Bosschenaren dusdanig weinig moeite met hun Leidse rivaal, dat er uit het Bossche door sommigen geklaagd werd dat de regerende Kampioen zo weinig tegenspel bood...


En dan nu – een maandje of twee later – staat die vermaledijde tegenstander in de Domestic Fase van de BNXT-League trots gelijk bovenaan met de Bossche Helden – al is het onderlinge resultaat nog wel duik in het voordeel van Den Bosch – en begint het dus aan de Tweede Groepsfase EuropeCup met prachtige tegenstanders: na de ploeg uit de voormalige Koningsstad Oradea (Roemenië) – vanavond om 20h00 in TopsportCentrum 1574 te Leiden – komen ook nog de (potentiële) tegenstanders in het Bossche Europese avontuur Niners Chemnitz(Duitsland, Den Bosch verloor er tweemaal tegen) en Varese(Italië, de winnaar van het Kwalificatie-toernooi Fiba Champions League Basketball waar Den Bosch in de Halve Finale in strandde) langs.


Hele mooie tegenstanders dus voor de vooral wat diepte en ervaring in de vorm van het buitenlandse contingent aan spelers betreft toch wat mager bezette Leidse club – waar Den Bosch met zes buitenlanders en een aardig aantal Internationals doet, speelt Leiden tot dusver met slechts twee Amerikaanse Rookies, en de rest Nederlanders. Maar dat blijkt dus tot op dit moment heel aardig te lukken – enkele zeperds, waaronder dus die in Den Bosch – daargelaten.


De aantrekkelijkheid van de drie thuiswedstrijden die Zorg en Zekerheid Leiden in ieder geval nog te bieden heeft, zit hem vooral in het feit dat zulke mooie tegenstanders Nederland, en de stad Leiden aandoen. Ik vraag me regelmatig af, of de Gemeente Leiden wel door heeft welke Goud zij in handen heeft met hun Sportieve Parel? Want Leiden gaat dus ook ´gewoon´ in elk van die landen/regio´s Live op de buis! Maar het mooiste is natuurlijk dat het Leidse publiek – inclusief de ´Blauwe Brigade´ die toch zo langzamerhand wat Legendarische Trekjes begint te krijgen – maar ook de Echte Basketball-liefhebbers in de rest van Nederland de kans hebben nog tenminste drie wedstrijden op een heel behoorlijk Europees niveau voorgeschoteld krijgen.


´Normaal gesproken´ zijn de kansen voor ZZL om ook deze Groepsfase te overleven niet al te groot, maar dat waren ze in de vorige groep ook niet, en Leiden overleefde wel – weliswaar een beetje geholpen door de Israelische oorlog in-met Gaza, maar zonder een beetje geluk vaart niemand wel in het zeer competatieve Europese Club-basketball.


Ik zou dus zeggen: benut de kans om deze wedstrijden te kunnen zien 

 –  via de Live-stream

maar natuurlijk liever Live in de zaal...want dat is toch het allerleukste, juist in Leiden!

 Tickets:   ---  Hier  ---


En wat bedoel ik dan met die ´grotendeels stille trom´? Nou niet die zaal in Leiden, want dat valt reuze mee, al is er nog het nodige te doen alvorens die nieuwe zaal dezelfde ´Look and Feel´ zal hebben als die goeie ouwe ´5 Mei Hel´. Nee ik bedoel natuurlijk dat er in de Media – en dus in ´de rest van Nederland – weinig op de trom wordt geslagen dat er in Leiden weer iets heel leuks aan het gebeuren is...


Ik wens iedereen veel plezier!


AART DEKKER


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten