vrijdag 8 december 2023

NIEUWSBRIEF GROENE HOOFDREDACTEUR Xandra Schutte: o.a. de Masterclasses Onderzoeksjournalistiek (Investico) met ´... een genadeloze analyse van de Rutte-doctrine, die ervoor zorgde dat voor het bestuurlijke falen vrijwel nooit verantwoording werd afgelegd´

Beste lezer,
Dit is een nieuwe nieuwsbrief, een die maandelijks zal verschijnen. In onze wekelijkse nieuwsbrief ziet u welke verhalen in De Groene Amsterdammer van die week staan; in de dagelijkse nieuwsbrief worden behalve de verhalen uit het nummer van de week ook met regelmaat extra stukken geplaatst. Dat zijn met name commentaren op het nieuws, de afgelopen tijd vooral over het conflict in het Midden-Oosten en over de uitslag van de verkiezingen. Of het zijn columns en rubrieken die alleen online worden gepubliceerd, zoals de onvolprezen schaakrubriek van Hans Ree (op vrijdag) en een nieuwe column over verzet die Chris Keulemans de komende maanden zal schrijven. In de maandelijkse nieuwsbrief zal ik stilstaan bij een aantal verhalen die u, naar mijn bescheiden mening, niet mag missen.
Het zijn turbulente tijden, maar bij alles wat er in de wereld gebeurde, werd het nieuws de afgelopen maand gedomineerd door twee thema’s: de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland en de oorlog tussen Israël en Hamas. Dat gold ook voor De Groene. Op de redactie zijn wij nog steeds ontsteld over de massale winst van de partij van Geert Wilders. Hoewel Nederland al twintig jaar worstelt met rechts populisme en er al veel is gereflecteerd op het onbehagen van de kiezer en de lokroep van radicaal rechts, zal er nog meer reflectie moeten volgen. Over de drijfveren van de kiezer die zich tegen de gevestigde orde keert, over de bronnen van en antwoorden op het ongenoegen, over de toekomst van de democratie.
Veel van het onbehagen valt terug te voeren op de dertien jaar dat Mark Rutte in het Torentje zetelde. Laat dat nu net de tijd zijn waarin onderzoeksplatform Investico ontstond uit de masterclasses onderzoeksjournalistiek die wij organiseerden. Wij publiceerden talloze verhalen die de ontspoorde bestuurscultuur van het tijdperk-Rutte blootlegden: van de genadeloze fraudejacht op mensen die afhankelijk zijn van de bijstand tot de uitbuiting van arbeidsmigranten, van de visieloze bezuinigingen waardoor heel wat gemeenten bijna bankroet zijn tot de onbeholpen aanpak van het stikstofprobleem. Investico-hoofdredacteur Thomas Muntz maakte voor de verkiezingen een genadeloze analyse van de Rutte-doctrine, die ervoor zorgde dat voor het bestuurlijke falen vrijwel nooit verantwoording werd afgelegd.
De verkiezingswinst werd de PVV in de schoot geworpen, zo wordt alom geanalyseerd, doordat de VVD het kabinet eerst liet vallen op het vluchtelingenbeleid en daarna van migratie het voornaamste verkiezingsthema maakte. Onze migratiespecialist Irene van de Linde beschreef haarscherp dat Rutte als het om asiel gaat vooral symboolpolitiek bedreef; naar een werkelijke oplossing zocht hij niet.
Nu Wilders op het Torentje aast, heeft hij aangekondigd dat hij bereid is een deel van zijn standpunten ‘in de ijskast’ te zetten. Terecht wijzen andere lijsttrekkers erop dat je iets in de ijskast stopt om het goed te bewaren. Het kan er ook zo weer uit. Socioloog en politicoloog Merijn Oudenampsen, specialist in de opkomst van radicaal rechts, laat zien wat dat voor Wilders’ ideeën over de islam betekent.
VVD-leider Dilan Yeşilgöz verkondigde tijdens de campagne dat ze de grip terug wilde pakken, een variant op de Brexit-leus ‘take back control’, en een nogal cynische inzet voor een partij die zich dertien jaar in het hart van de macht bevond. In de strijd tegen de zware criminaliteit is de law & order-partij de greep in die dertien jaar in ieder geval flink verloren, zo laat een groot onderzoek van De Groene en Investico zien. De helft van de rechters en officieren van justitie wordt inmiddels bedreigd.
Bij alles wat er door ons en andere media over de oorlog tussen Israël en Hamas is geschreven, bedachten wij dat het goed was enige afstand te nemen en na te denken over de vraag waarom de hele wereld zich juist bij dit conflict zo hevig betrokken voelt. We vroegen twee schrijvers die dat als geen ander weten – hoogleraar Joodse Studies Bart Wallet en hoogleraar Islam en het Westen Maurits Berger – om zich over die vraag te buigen. Het simpele antwoord is dat de symbolische betekenis van het Heilige Land en zijn inwoners garant staat voor een hoge mate van identificatie. Maar hun beschouwingen bieden veel meer stof tot nadenken. Het zijn twee verhalen om in samenhang te lezen.
Xandra Schutte



Onafhankelijk weekblad sinds 1877
U ontvangt nieuwsbrieven van De Groene Amsterdammer omdat u zich via groene.nl heeft aangemeld of in een telefoongesprek toestemming heeft gegeven. U kunt het aantal nieuwsbrieven dat u van ons ontvangt wijzigen

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten