donderdag 4 oktober 2012

Amerikaanse Presidents Verkiezingen (een taboe)

Op sommige gebieden is de USA ons ver vooruit, maar er zijn er ook waar de VS zich nog in een Middeleeuws Stadium bevinden; o.a. het Wapendebat. Een slachtoffer (Steve Barton) van de slachtpartij in Aurora vraagt daarom om aandacht:


Het bijbehorende NRC-artikel

Aurora-slachtoffer vraagt Amerika: welke president stopt wapengeweld?

Buitenland
Het bloedbad bij de première van een Batmanfilm in Aurora zwengelde de discussie over de Amerikaanse wapenwet nauwelijks aan. Een van de overlevenden van die schietpartij zet zijn herinnering daaraan nu om in een oproep aan Barack Obama en Mitt Romney: doe iets aan het wapengeweld in de Verenigde Staten.
Stephen Barton werd op 20 juli in de Century 16-bioscoop in Aurora, Denver, in zijn gezicht en nek geschoten. Hij zat er klaar voor de nachtelijke premiere van de Batmanfilm The Dark Knight Rises, toen James Holmes het vuur opende. Twaalf mensen kwamen om, 58 bioscoopbezoekers raakten gewond.
Barton kan het navertellen. Zo vertelt hij in een spotje, waarin hij mensen oproept vanavond tijdens het eerste debat tussen Obama en Romney (dat slechts enkele kilometers van de bewuste bioscoop wordt gehouden) na te denken over de vraag wie een plan heeft om het wapengeweld in de Verenigde Staten tegen te gaan.
“This past summer in a movie theater in Colorado I was shot, shot in the face and neck. But I was lucky. In the next four years, 48,000 Americans won’t be so lucky, because they’ll be murdered with guns in the next president’s term. Enough to fill over 200 theaters. So when you watch the presidential debates, ask yourself: Who has a plan to stop gun violence?” – Stephen Barton

Geen opmerkingen:

Een reactie posten