maandag 22 oktober 2012

Ja, die Kanter, dat is me er eentje...

zou Herman Finkers zeggen, als hij tenminste zou weten wie Enes Kanter is..!

Echte Basketballfans weten het natuurlijk wel...een beetje, en de echte diehearts zullen hem wel een beetje kennen. Voor mij is Enes Kanter een van de meest bijzondere jonge spelers die ik ooit gescout heb; een in het rijtje Ricky Rubio, Jonas Valanciunas, Rudy Fernandez, Nicholas Batum, Derick Rose, en dan zou ik nog wel een naam of 10 kunnen noemen, maar dan houdt het echt op!

Kanter is een bijzonder product: hij is Turk, maar ziet eruit alsof zijn roots tenminste een beetje in het Verre Oosten liggen. Om de zaak nog wat gecompliceerder te maken: hij is geboren in Zwitserland! En als klap op de vuurpijl: zijn vader is een professor.
Tot zover zijn afkomst.

Nu de speler Kanter: ik heb zelden een speler gezien die zo gortdroog kan spelen, en dat ook bijna altijd doet, als deze atletische beul. Bij de (Internationale) Jeugd nog nooit! Daarnaast kan hij met volledige intensiteit spelen, verzaakt hij zelden zelfs maar een moment, en heeft hij zulke goede handen en 'soft touch' in de buurt van ring, dat je wel kunt stellen dat hij een volledig unieke speler was/is.

Het verhaal Kanter: het beeld dat de gemiddelde Nederlander van 'de Turk' heeft klopt natuurlijk voor geen kanten. Turkije is een groot land, met grote uitersten. Er is natuurlijk een elite, en er zijn ontzettend arme en weinig ontwikkelde mensen, en veel ook. De verschillen tussen die twee uitersten zijn immens.In mijn loopbaan als scout heb ik o.a. met Egin Atsur, Dogus Balbay en (dus) met Enes Kanter te maken gehad. Stuk voor stuk extreem getalenteerde, ook als persoon erg ontwikkelde jongens uit 'de Elite'.

Alle drie jongens die als 'tussendoel' hadden 'spelen in college in de USA'. Atsur was een van de eerste Turken die daar succesvol in slaagde. Ik was er bij betrokken; het hing van toeval aan elkaar, maar het resultaat was dat hij een grote ster, een 'alles kunner in College' werd bij NC State, een grote school. Daarna kwam hij terug naar Europa en haalt jaar-in, jaar-uit een mooie pay-check op bij mooie teams. Hij haalde ook het Turkse Nationale Heren Team.

Dogus Balbay speelde uniek in het vernieuwde (door Dusab Tadic) systeem van de Turkse Nationale Jeugdopleiding. Als een van de eerste lichtingen. Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat ik hem voor het eerst zag spelen: hij was 15 jaar oud, was deel van een team dat bestond uit drie kleine jongetjes (zo tussen de 1.70m en hooguit 1.85m) op de perimeter, die als gekken verdedigden en in de aanval de ring bleven attackeren. Hij groeide in de jaren die volgden nog wel wat, werd een prachtige atleet, en een echte PG die de 'Drive-and-Kick-out' tot een ware kunst had verheven; het leek, bijvoorbeeld toen hij in de U18 op het Albert Schweizer Tournament speelde, wel alsof hij ergens in zijn hoofd een radarscherm had zitten waar ten alle tijde de positie van alle vier zijn medespelers exact af te lezen was. Hij spreidde het spel schitterend, iedereen kreeg de bal op maat, en het was een genot om te zien. Hij ging naar Texas, net als onze landgenoot Sydmill Harris ooit deed. Hij zat vol in de rotatie, maar een dominerende ster werd hij nooit; terwijl dat er wel inzat, net zoals (maar da's mijn mening!) dat bij Sydmill het geval was... Balbay is nu terug in Europa, haalde ook al de Nationale Mannen Ploeg, en gaat ongetwijfeld veel geld verdienen.

Verder met Kanter, gemakkelijk de meest belovende en meest intrigerende speler (en persoon) van de drie. Kanter speelde als 14-jarige al grote Internationale Toernooien. Regelmatig zelfs 2 per zomer, iets wat zeer zeldzaam is! Vanaf zijn 15e deed hij dat als een echte inside speler, die altijd domineerde en geweldige cijfers afleverde. Wat dat betreft was een van zijn hoogtepunten de zomer van 2008 waarin hij zowel op U18-, als op U16-A-Niveau meespeelde en met unieke cijfers domineerde. Let wel: dat betekent dus in korte tijd twee keer binnen 10 dagen 8 wedstrijden spelen op het allerhoogste (Jeugd-) niveau van Europa, eerst bij de leeftijdscategorie die 2(!!) jaar boven je eigen leeftijd ligt, en daarna nog op je eigen leeftijd, Een volstrekt unieke prestatie!

Intussen speelde hij ook al clubbasketball op het hoogste Senioren-niveau, bij Fenerbace. Deze club heeft hem wel een lelijke poets gebakken; er werd voor gezorgd dat hij, alhoewel hij geen prof wilde worden en daar ook alles voor had gelaten wat je zou kunnen verwachten - hij wilde immers naar college! - , toen hij naar coach Calipari bij Kentucky overstapte, door de NCAA 'definitief inelegible' (dus voor altijd) verklaard. Er waren, heel 'toevallig' wat papieren opgedoken...die zouden uitwijzen dat hij professional was (geweest), en dus niet naar college kon. Daarvoor had hij, juist om 'ellende te voorkomen' al een jaartje HS/Prep School ingelast. Ook in dat jaar speelde hij door allerlei gekloot van betrokken partijen niet. En Kanter, die zelfs meer dan 1, misschien zelfs wel 4(!) jaar college wilde gaan spelen, en daarna ongetwijfeld een Top-3, wellicht zelfs Eerste Draft Choice zou zijn geworden voor de NBA, zou nooit een college wedstrijd spelen..! Hij hielp Kentucky wel naar de Final-4, door slechts 'gewoon' mee te trainen...


Veel eerder dan dus de bedoeling was werd Enes Kanter dus, na twee reguliere seizoenen niet spelen, NBA-speler, bij de Utah Jazz. Het is hier dat hij weer andere kanten van zijn unieke persoonlijkheid laat zien, zoals het onderstaande filmpje op de ludieke jaarlijkse 'vernedering van Rookies' op de 'Open Scrimmage' Dag; de 'Rookie Dance Off'. Waar de meest 'trotse' Amerikaanse medespelers zich trachten te drukken laat Kanter, die waarschijnlijk helemaal niet mee hoefde te doen, zien nergens bang voor te zijn:

En waarom deed hij wat hij zojuist liet zien (hij zegt nog nooit in zijn leven gedanst te hebben)?


Ook buiten het Basketball-veld laat hij zich, met humor, gelden; dat blijkt wel uit de volgende tweets:

Enes Kanter Tweets Request for Blondes at Dinner, Brunettes For a Massage

NBA, Twitter September 26th. 2012, 11:53amEnes Kanter went to the Cheesecake Factory last night. He didn’t have a date so asked Twitter if any blondes were interested in joining him for dinner. We can’t be sure if anyone took him up on his offer because after dinner he asked for a brunette to rub him down.
One person responded to Kanter’s request for a massage, unfortunately, she lives in Oklahoma.
Obviously.

't is een bijzondere jongen! Ik verwacht veel van hem in de NBA de komende jaren!
Dat blijkt ook wel uit zijn korte speech na het partijtje:
http://youtu.be/Pm7RDlXBIak

Geen opmerkingen:

Een reactie posten