maandag 22 oktober 2012

We worden oud! Twee clubs die in een week hun 50- en 60-jarig Jubileum vieren; HBV The Jumpers en Eiffel Towers Den Bosch...

Zelf worden we ook allemaal ouder, en veel basketballfans - die veelal nog zoooo jong zijn - zullen mij een heeel ouwe lul vinden, toch zijn er binnen de nog relatief jonge Basketballsport in Nederland inmiddels steeds meer instituten die nog een stuk ouder zijn dan ik.

Zo vierden zowel de Haagse Basketball Vereniging The Jumpers (gemiddeld genomen over die tijd waarschijnlijk een van de grootste basketballclubs in Nederland) en de Bossche Club Eiffel Towers ( 'hands down' minimaal in de Nederlandse Top-4 van meest belangrijke en meest succesvolle Clubs) een belangrijk jubileum; The Jumpers bestaat 50, en Den Bosch (nu Eiffel Towers) 60 jaar!

Voor de Bossche Club maakte het Brabants Dagblad de volgende Timeline (hij is werkelijk prachtig, en een studie waard! Juist voor die jonge fans waarmee ik dit stukje begon..!
http://www.brabantsdagblad.nl/sport/eiffeltowers/#Eiffeltowers

Naar aanleiding van Jumpers' begin van het Feestjaar schreef ik de volgende Column:
(Ooit coachte Aart Dekker een aantal seizoenen Jeugdbasketball (U16, U19) bij de Haagse Basketball Vereniging The Jumpers, toen een van de grootste clubs van het land. De eigen vereniging, die hij vervolgens samen met Jan Lievaart en Frank Egelie en dertien 20/21-jarigen oprichtte, had ook zijn roots bij Jumpers; het team startte er als Heren-10(!!), vanwaar de naam Team Ten Dreamers The Hague (TTD) afkomstig is. Naast 10 Herenteams, had Jumpers toen ook 7 Dames Senioren Teams, we praten 1991/1992, kom daar nu (bij welke Nederlandse Basketballclub dan ook) nog eens om...In die hoedanigheid van Jeugdcoach zag de columnist ook Daniel Gadzuric als U14-speler binnenkomen. Hij probeerde vorige zomer, samen met 'Big Dan' die tijd terug in het geheugen te roepen. Dat viel (Dan) niet mee... a.s. Zaterdag (20 oktober 2012) viert HBV The Jumpers haar 60-jarig Jubileum. Een mooie gelegenheid het verhaal met Gadzuric te plaatsen!) Eronder een overzicht van de feestelijkheden op 20 oktober in Sporthal 't Zandje, Schimmelweg, Den Haag.
 
Beeld van de Jumpers-tijd van Aart Dekker. Op de foto zichtbaar: boven op de tribune, achter het bord, zit voorzitter Jacques Poldervaart. Op het veld in donker tenu: van R->L Marcel van Sitteren, Rinus Schreuder, Jan Jilt Akkerman, Stephane Helot. en (waarschijnlijk) Dennis van de Waal. JJ1, Rayoncompetitie, tegenstander Alphen a/d Rijn. Met dank aan Vincent Alvares voor de foto.

Dan Gadzuric (1), de Haagse Jaren


Vorige zomer speelde Daniel 'Dan' Gadzuric, eigenlijk voor het eerst in zijn carrière, serieus mee in het Nationale Heren Team (NT). Tweemaal eerder kwam hij terug uit de USA om voor het NT te spelen; de eerste keer als hele jonge speler om even te ruiken aan het NT (en de HBW, hij speelde een wedstrijd mee), en de tweede keer onderbrak hij zijn Summer Big Men Camp op Hawaï om een vriendschappelijk toernooi, een 'Classic' in Amsterdam, mee te doen. Uiteindelijk bleken er dat tweede toernooi zoveel problemen rond het NT Heren te spelen, dat Gadzuric zonder een wedstrijd gespeeld te hebben weer terugging naar Amerika. Velen hoopten al die lange jaren op de terugkomst van Dan bij het NT; met hem, hij was immers op een gegeven moment per gespeelde minuut de beste rebounder in de NBA(!), zou het NT direct een stuk sterker worden... Maar zoals wel vaker het geval is bij NBA-spelers en hun Nationale Team, vooral bij de kleinere basketball-landen, kwam het er nooit van; blessures, contractperikelen, een 'moeilijke planning', en meer van dat soort redenen waren daar debet aan. De laatste jaren was er wel regelmatig contact tussen de staf van het NT, en in de zomer van 2012 was het dan eindelijk zover: Dan Gadzuric zou een cyclus van het NT Heren meedoen.

De insiders in het Nederlandse Basketball, de mensen 'die hem nog van vroeger kennen, en wellicht ook nog wel wat jonge 'echte' fans, hebben Dan over de jaren redelijk intensief gevolgd. Deze mensen kennen 'zijn verhaal' wel zo'n beetje. Maar direct daarbuiten is hij in Nederland, volgens mij, hooguit bij naam bekend. Daarom, en ook omdat ikzelf hem wel als nieuweling heb zien binnenkomen, had ik al langer het idee in mijn hoofd 'het Verhaal van Dan Gadzuric' bij gelegenheid eens op te gaan schrijven...

In 2012 beëindigde ik mijn vakantie in Tallinn, zodat ik daar de wedstrijd Estland – Nederland mee zou kunnen pikken. Bij mijn vertrek uit Nederland was Gadzuric er nog niet, dus de eerste gelegenheid om hem te spreken, zou pas rond die wedstrijd zijn. Met het reizen, trainen, eten, en rusten, zijn er rond zo'n uitwedstrijd maar beperkt momenten om echt eens uitgebreid met iemand van het team te praten. Wij spraken af tussen het middagslaapje (dus na de ochtendtraining, lunch, rusttijd, en de avondsnack voor de avondtraining). Uiteindelijk was dat toch niet al te lang.

We besloten te beginnen bij de herinneringen die Dan zelf heeft aan zijn 'Haagse Tijd', de jaren dus waarin het het basketball ontdekte, begon te spelen, in Jeugdselecties terecht kwam en voordat hij naar Amerika vertrok.
Ik herinner mezelf nog goed dat ik hem voor het eerst zag spelen; een toen al lange, en pezig gespierde beginneling van een jaar of 14, die meespeelde bij wat nu U14 heet van HBV The Jumpers. Het was mij direct op het eerste gezicht duidelijk dat 'dit er weer eentje was; een getalenteerde lange jongen uit Den Haag'. Voor wie zich dat niet realiseert: Den Haag (en Regio) heeft best wel een traditie van zeer getalenteerde echt lange spelers! Richard van Poelgeest, Paul Vrind, Peter van Paasen en Dan Gadzuric om maar een paar echt grote namen te noemen, maar dit rijtje kan moeiteloos een stuk uitgebreid worden..!
Ik was vooral benieuwd naar Dan's eigen herinneringen aan die tijd.

Hij begint te vertellen dat hij LTS-Autotechniek deed. Die auto's vond hij nog wel leuk, maar verder haatte school vooral. Zijn sport was op dat moment voetbal. Maar dat vond hij ook maar zozo. Zoals dat vaak gaat als je zolang bent, zijn er altijd wel mensen die tegen je aanpraten; “Jij bent zo lang, je zou moeten gaan basketballen!”.
Dan vertelt dat zijn vriendengroep voornamelijk bij het voetbal zat, en dat hij verder een aantal vrienden had in de buurt; de Van Ruysbroekstraat in Moerwijk. Hemelsbreed is dat vlakbij Het Zandje, de thuishaven van The Jumpers, maar er zit wel een spoorlijn tussen (AD), dus het duurde nog even voordat Dan met zijn beste vriend de stap nam om toch eens te gaan kijken bij het Basketball. Die vriend die haakte na een training alweer af, maar voor Dan bleek die training toch voldoende; hij bleef basketballen en gaf het voetbal er niet veel later aan. Het duurde wel een tijdje voordat hij zich thuis voelde, ook bij het basketball een vriendenkring kreeg.

We praatten wat heen en weer over zijn herinneringen aan die periode. Meermaals zegt hij: “Het is zolang geleden, ik kan me er niet zoveel meer van herinneren; het lijkt wel een 'blur' ! ”. Niet zo gek als je jezelf realiseert dat Gadzuric al ruim half zijn leven in de USA woont, en wat er in die jaren aan indrukken allemaal over die jeugdherinneringen heen is gestapeld.

CHICAGO, IL - APRIL 13: Carlos Boozer #5 of th...
CHICAGO, IL - APRIL 13: Carlos Boozer #5 of the Chicago Bulls puts up a shot against Dan Gadzuric #50 of the New Jersey Nets at the United Center on April 13, 2011 in Chicago, Illinois. The Bulls defeated the Nets 97-92. (Image credit: Getty Images via @daylife)
Toch komt er, als we wat langer doorpraten en ik ook wat namen op tafel gooi, steeds meer bij hem terug; “We hadden bij Jumpers bij de Kadetten (U16, AD) best een goed team. Michael Kool, Renato van Nello, Roy Bijster, 'Izzy' Bella, Chip Jones; dat was een toffe tijd!”.

Hij kwam al snel in de Kernselectie, daarna in die van Rayon West. “Michael Kool en zijn Pa, die waren best belangrijk voor me; kwamen me altijd ophalen als we ergens naar toe moesten... Michael was goede springer, toen al!” herinnert hij zich ook nog. Als coaches bij Jumpers noemt hij Frank Egelie en, wat later, Jan Lievaart.

Daarna ging het snel: hij werd bekender als groot talent. Ikzelf (AD) coachte in die jaren de Kernselectie van Rotterdam. We speelden op het Rayon Toernooi tegen Den Haag en dat was, zowel wat betreft lengte als talent geen partij. Tweemaal gebeurde in die wedstrijd hetzelfde: zowel in de eerste helft als in de tweede, walste Den Haag over Rotterdam heen. Maar in de loop van elke helft kwamen de Rotterdammers door hard werken redelijk terug. Tweemaal was het Gadzuric die daar eigenhandig met spurts van 10-0 een einde aan maakte; steals, blocks, rebounds en dunks, de Rotterdammers wisten nauwelijks wat hen overkwam. Dan kwam in de Nationale Jeugdselectie van Ben Ponsioen, en werd samen met Peter van Paasen naar ABCD-Camp in de USA gestuurd. Dat was toen een van de hoogst aangeschreven kampen, zeker ook voor het Amerikaanse toptalent.

Er volgde een korte periode bij Leiderdorp, die helemaal misliep, en ertoe leidde dat Gadzuric en Kool het grootste deel van het seizoen geen competitie meer konden spelen. Ze trainden mee met de Jumpers-Heren van Jan Lievaart. Ondertussen werd de vriendenkring van Haagse Basketballers van ongeveer gelijke leeftijd steeds groter; hij noemt bijvoorbeeld Mourad Zorgui van TTD uit die groep.

Het werd wel duidelijk dat, wilde Dan het beste van zijn talent maken, er iets moest gebeuren. Eigenlijk waren de twee opties toen: High School, Prep School of Junior College. Ben Ponsioen en Rob Meurs zorgden ervoor dat hij goed terecht kwam. Het werd High School op Governor Dummer Academy in Byfield Massachusetts , en daarmee eindigden de Haagse Basketball Jaren van Dan Gadzuric.

Hij kwam nog wel de meeste zomers een tijdje terug naar Den Haag. Hij speelde in 1994 zelfs mee op het grote Reebok BlackTop Series Toernooi dat Jan Lievaart en ik organiseerden op 'Plein' in hartje Den Haag. Daar moeten ergens nog beelden van bestaan...

De tijd bleek wat kort; Teammanager Matthijs Groot klopt op de deur van de Suite die Gadzuric voor eigen rekening in het hotel in Tallinn heeft gehuurd “Eten mannen!”. Ik vraag Dan nog “En bevalt het spelen bij het NT?”. Hij antwoord best enthousiast. Dus ik vraag “Dus volgend jaar doe je weer mee?!”. “Ja zeker!” is zijn antwoord.

De volgende avond husselt hij voor wat hij waard is. Zeker in de rebound en rond de ring staat hij zijn mannetje. Maar echt in 'top-game-shape' is hij nog niet, dat blijkt vooral uit het flinke aantal schoten dicht bij de basket dat hij mist. Met 2-3 weken meer in de benen, was hij waarschijnlijk niet te stoppen geweest...

Ik besloot wat later om mijn aantekeningen te bewaren tot de volgende gelegenheid om met hem te praten. Die kwam er in 2012 helaas niet. Na een rommelig seizoen met weinig NBA-wedstrijden en (weer) een onduidelijke contractsituatie besluit hij niet naar Nederland te komen voor het NT. Heel jammer, want met hem had ik het nog weleens willen zien..!



HBV The Jumpers: 50 jaar – programma 20 oktober


HBV The Jumpers: 50 jaar – programma
HBV The Jumpers: 50 jaar – programma
HBV The  Jumpers startte in oktober 1962 als een besloten schoolvereniging.  
Nu – 50 jaar later – is het een volwassen, gezonde en actieve vereniging! 
Dit seizoen staat in het teken van het vijftigjarig bestaan met diverse leuke activiteiten.  
We beginnen de jubileumactiviteiten op zaterdag 20 oktober 2012. 
Hieronder het programma dat in sporthal ’t Zandje plaatsvindt.
Programma 20 oktober 2012 – sporthal ‘t Zandje
10.00 – 13.00 uur Clinic voor huidige Jumpersleden onder 16 jaar. Je krijgt training 
en handige basketballtips van onder meer ‘famous’ oud-Jumpersleden.  
Je trainer vertelt je binnenkort meer hierover en hij/zij kan je aanmelden! 
14.00 tot 18.00 uur
Mix-toernooi voor (oud-) leden van Jumpers(16+)
Elk team bestaat uit een mix van oud en jong, man en vrouw, ervaren 
en minder ervaren basketballers, die een aantal wedstrijden tegen
elkaar spelen. Vooral voor de lol en de gezelligheid!
Het inschrijfgeld bedraagt € 10,- per persoon en je mag 
het speciale 50 jaar Jumpers T-shirt houden dat je krijgt 
uitgereikt om in te spelen. A real collector’s item!
Wel even vooraf aanmelden en betalen s.v.p. via onderstaande link.
17.00 tot 19.00 uur Receptie voor genodigden
19.00 uur
Wedstrijd tussen het huidige Jumpers HS1  tegen 
het Allstar- team van Jumpers (onder meer Arvin en Gerrit Slagter, 
Cobbe vd Vuurst en andere ‘famous players’.)
Coaches: Ruud de Lange en Omar Jarmohamed.
De hal is recentelijk prachtig gerenoveerd; het wordt een spetterende 
wedstrijd op het vernieuwde Center Court veld.
Kom kijken en hang weer eens lekker als vanouds over de balustrade!
19.30 uur Wil je een hapje mee-eten tussen alle festiviteiten door? 
Je bent van harte welkom. 
De kosten voor deze Indische maaltijd zijn € 15,- inclusief een drankje. 
Meld je s.v.p. aan en betaal vooraf, dan weten we hoe veel eten we moeten klaarmaken. Zie onderstaande link.
Daarna….

Feestavond

Ontmoet je (oude) teamgenoten en andere oude bekenden, en laat 
de 50 jaar historie van jouw basketballclub aan je voorbijtrekken.
De Haagse personality Jeffrey Huf (en een surprise act) zetten 
de boel op stelten.
Meld je s.v.p. vooraf even aan via onderstaande link, dan ben je 
van harte welkom!


Het was nog lang rumoerig en gezellig in 't Zandje....
 ..want Dan was erbij (hier met Joop van Randwijk).
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen:

Een reactie posten