maandag 22 oktober 2012

Tsjonge, jonge...wat een puinbak!

Lance Armstrong bleef veel meer dan 10 jaar overeind, ondanks dat iedereen die zijn hersens een beetje liet werken, wist - of kon vermoeden met grote waarschijnlijkheid - dat het zo goed als onmogelijk was dat Armstrong GEEN doping zou hebben gebruikt (ooit). Al was het maar als kankerpatient...

Nu is doping een materie waar ik al heel lang mijn hersens over breek. Dat deed ik al veel eerder, maar toen ik de (basketball-)club in Nederland waar ik het meeste bewondering voor had, op dat moment ABC Amsterdam, ten onder zag gaan, mede door een onbenullig gevalletje van zogenaamde doping (namelijk een simpele joint), toen zat ik wel helemaal op het vinkentouw. Maar ook al eerder, toen ik bij EuropaCup-wedstrijden en interlands zag hoe mensonterend de controles af en toe waren, terwijl het dus eigenlijk (in het Nederlandse Basketball) nergens om ging, dacht ik er flink over na.

Het probleem: er is eigenlijk geen oplossing, het middel is soms erger dan de kwaal, en bijvoorbeeld ook omdat de 'factor tijd' voor onmogelijke complicaties zorgt. Wat vandaag geen doping is, is dat misschien morgen wel. Als iemand vandaag wint, en dus vandaag wordt gecontroleerd, dan is het helemaal niet zeker dat op korte termijn duidelijk is of de winnaar terecht als winnaar gold. Als dat niet zo is, dan was de eigenlijke winnaar niet de winnaar, en de verliezer dus eigenlijk wel...maar die is dan wellicht niet gecontroleerd, dus wie zegt dat hij niet ook gebruikt had? En zo kan je nog wel even doorgaan.

Daarnaast blijft het niet bij dit alles. Er zijn nog veel meer belangen in het spel, en steeds weer zijn er dit soort vraagstukken. Begrijp me niet verkeerd, ik ben tegen doping, heb nooit iets gebruikt, en zou nooit iets gebruiken (als ik tenminste wist dat iets niet toegestaan was), maar ook daar weer geldt...

Nu terug naar de zaak Armstrong en de fall-out ervan.

De Rabobank is ongetwijfeld een van de beste, en waarschijnlijk ook netste banken in de wereld. Een fantastische Wielersponsor bovendien, tot vorige week dan...

Maar indertijd, in de affaire Rasmussen, had ik toch wel wat twijfels bij het handelen van de sponsor. Ik geloof direct dat er met Rasmussen wat aan de hand was, maar met de kennis van nu: voor welke toprenner ging dat toen NIET op?!? Dat de druk op een gegeven moment niet meer te weerstaan was; ik geloof het direct. Maar wat me wel dwars zat: de ploegleiding van de Raboploeg wist natuurlijk allang de reden waarom hij uiteindelijk op staande voet ontslagen werd, en was dus minimaal net zo verantwoordelijk las de renner. Die werd ontslagen, de ploegleiding ontsloeg hem. Beetje hypocriet... Nog erger, maar gelukkig niet bewaarheid, Rasmussen werd door (ik meen) Erik Dekker weggebracht naar een hotel, en daar achtergelaten. Stelt uzelf eens voor: de volgende ochtend ligt/hangt de ex-gele-trui-drager dood in zijn kamer...je moet er niet aan denken toch!?

En nu geldt weer precies hetzelfde, alleen ga ik dat niet opschrijven, dat laat ik over aan de NRC-sportcolumnist John Kroon..wordt het eens anders verwoord:

Met deze sponsor stoppen we

John Kroon | pagina 21 NRC Maandag 22 oktober 2012
‘Wij zijn geschokt door de wijdverbreide misstanden die er in de financiële wereld aan het licht zijn gekomen. Ik neem aan dat u de belangrijkste conclusies uit de rapporten kent.
Neem het Libor-schandaal. Internationaal opererende banken die rentefraude plegen door een te gunstig beeld voor te spiegelen van hun financiële positie. Dat gaat ten koste van hun klanten die hypotheek- of kredietrente moeten betalen. Helaas is Rabobank bij deze affaire betrokken. Binnenkort horen we er meer van, let u maar op.
Maar het gaat niet alleen om Rabobank. Denk aan Goldman Sachs dat de boel heeft getild, aan de affaires bij Barclays, Icesave en UBS. Herinnert u zich de perikelen rond ABN Amro en Fortis? Onomstotelijke bewijzen dat banken vergeten zijn dat ze dienstverlenende instellingen zijn. Het gaat zulke bankiers louter om hun eigen winstmaximalisatie. Er heerste daar toen een graaicultuur, en wij hebben redenen om aan te nemen dat van wezenlijke veranderingen, van een echt verbeterde moraal, geen sprake is. ‘Bazel’ lijkt niet in staat tot een fundamentele aanpak.
Denk ook aan het faillissement van DSB, eveneens een sportsponsor, maar ook de bank die gewone huizenkopers dubieuze verzekeringen aansmeerde.
Zie vooral de bonussen waarmee de participanten in de financiële wereld zich drogeren. Zonder bonussen kun je niet concurreren, beweren ze, je móet wel meedoen. Dus wat gebeurde vervolgens? ABN Amro en ING moesten aan het infuus, net zoals sommigen van onze renners.
Wie zich ook de OpMaat hypotheken van Rabobank herinnert, die menigeen juist niet pasten, ziet een financiële wereld die verziekt is. We hebben geen vertrouwen meer in het zelfreinigend vermogen van deze sector.
Daarom hebben wij, hoezeer we dit ook voor onze renners, ons overig personeel en alle wielerliefhebbers betreuren, het sponsorcontract met Rabobank beëindigd. Wij wensen daar geen geld meer van te ontvangen.’

Vanwaar akte...
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen:

Een reactie posten