vrijdag 19 oktober 2012

De tijd vliegt: Youp becommentarieert het klappen van het Catshuis-overleg (NRC.nl)

Het is natuurlijk zijn vak, een groot deel van zijn leven zelfs. Toch is het fenomenaal dat Youp van 't Hek week in - week uit, zulke columns blijft produceren. De onderstaande kwam op een historisch en hectisch moment; het klappen van het kabinet Flutte-1. En dan is Youp natuurlijk op zijn best! Maar er gebeurde meer die week, zijn we grotendeels vergeten, ook al is het slechts een kleine 6 maanden geleden. Er is veel veranderd, maar ook weer niet zoveel... Leuk om nog eens terug te lezen.

Hard gelach

[afbeelding]
Youp | pagina 28 |28 april 2012
Er ging een klein schokje door de voetbalwereld toen Pep Guardiola gisteren meldde dat hij het na vier mooie seizoenen voor gezien houdt bij Barcelona. Hij laat de club toch iets anders achter dan Verhagen het CDA.
Maxime zette vorige week bij het Catshuis de fiets van Mark op slot. Voetbalhumor. Op dat moment waren Rutte en hij de anderhalf jaar durende gijzeling door de geblondeerde beroepspuber Geertje meer dan zat. Dan verval je in dit soort begrijpelijke balorigheid. Alleen hadden ze geen zin om zelf op te stappen. Dat moest Geert maar doen.
Hoe lang kan je je laten treiteren? Het Polenmeldpunt, de immigratie, de gênante korting op de ontwikkelingssamenwerking, het boerkagereutel, de caviacops… het was allemaal zo ordinair. En Rutte steeds maar lachen.
Thuis riep Maxime al regelmatig: „Ik ga weer even lekker naar het kotshuis!” En dan dacht hij aan Geert en aan Fleur Agema. Die verschrikkelijke Fleur Agema. Zoveel Purmerend in één vrouwenlijf. Hoe lang kan je dat hebben? Zeven weken Fleur Agema! Dat is de straf die God Maxime heeft opgelegd. Kijken naar Fleur Agema, luisteren naar Fleur Agema en discussiëren met Fleur Agema. God is streng doch rechtvaardig.
Maxime stapt dus uit de Kamer en laat daar een splinterpartijtje ontredderd achter. Goed dat die Sybrand van Haersma Buma zo’n lange achternaam heeft. Dan lijkt de fractie volgend jaar nog wat. Zal dat CDA spijt hebben? Ik denk zo vaak aan dat legendarische bejaardencongres waar Eurlings zo emotioneel tegen Maxime jammerde hoeveel hij van hem hield. En dat hij zo’n oprechte christen-democraat was. Dat derderangs amateurtoneel zal bij menig CDA’er nog regelmatig door het hoofd echoën. Vroeg me af of dat niet een leuke foto voorop dat homoblad van Linda de Mol was geweest: een tongende Maxime en Camiel.
Want dat mag je toch best een opvallend plaatje noemen. Meneer Thijs Schuurman, getrouwd met Katja, zien we likkend aan een andere acteur, die net als deze Thijs heteroseksueel is. Het is ongetwijfeld een statement en ik vrees dat het in bepaalde kringen als gedurfd wordt gezien. Ik zou, als de felbegeerde Katja mijn vrouw was, dit gokje niet gewaagd hebben. Het is toch een soort harakiri. Ik vrees dat Katja haar consequenties trekt. Dit wil je je man niet zien doen. Het gaat verder dan Maxime die met Geertje ging heulen.
Zal Maxime bij het CDA een groot afscheid krijgen? Of vieren ze het in kleine kring? Domweg omdat er nog maar een kleine kring is. Gewoon bij mevrouw Peetoom thuis! Zal Rutte langskomen? Wordt er toch nog gelachen. Want Rutte lacht. Altijd en overal.
Vorige week vroeg een journalist aan onze premier wat hij er van vond dat veel psychiaters niet meer weten wat de Hollandsche Schouwburg is. Rutte keek even verbaasd. Hij wist namelijk ook niet wat de Hollandsche Schouwburg is. Hij vroeg of die in Haarlem stond? Hij had geen idee en begon over een klok en een klepel. De lieverd heeft acht jaar geschiedenis gestudeerd! Acht jaar! En hij weet niet wat de Hollandsche Schouwburg is. Ik weet dat ons onderwijs belabberd is, maar dit kan toch niet waar zijn? Dat John Leerdam het in de fractie over Jablabla heeft gehad en dat Ineke van Gent Richard Nixon een goede adviseur voor Obama vindt is aandoenlijk, maar dat de minister-president van Nederland niet weet wat de Hollandsche Schouwburg is, kan niet waar zijn.
Wat Rutte deed toen hij het moest toegeven? Blozen? Stamelen? Nee, Mark ging lachen. Mark ging heel hard lachen. Lachen zoals Mark altijd lacht. Schaamteloos, hard en vrolijk. Zelden zoiets ergs gezien. Wat hij dan had moeten doen? Aftreden misschien? Of anders beloven dat hij op op 4 mei een gedichtje ging voorlezen op de Dam. Heel hard en heel duidelijk. Het kan nog. Er is een gaatje in het programma gevallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten