zondag 25 november 2012

De terugkeer van Litouwen als Basketballnatie op de Olympische Spelen - IDFA-docu 'The Other Dream Team'

Ik was erbij. Natuurlijk wist ik dat Basketball belangrijk was (en is) voor (zowat) ALLE Litouwers. Natuurlijk wist ik dat het (na vele decennia onder het Sovjet regime) weer op eigen benen staan iets heel groots en diep beleefd iets was. Maar hoe diep het echt zat, daar kwam ik pas achter toen ik, tijdens het Pre-Olympisch Toernooi van 1992, regelmatig tussen de Litouwse fans zat; de emoties van deze, toen nog in omvang beperkte, groep waren overweldigend. Dat was mooi om mee te maken. En over die episode van de geschiedenis gaat de onderstaande documentaire die draaide op 's werelds grootste Documentaire-Festival, het IDFA in Amsterdam. Ik kon er helaas niet naartoe, maar die film ga ik absoluut nog eens zien!

Overigens: Het Nederlands Nationale Heren Team won op het Pre-Olympisch Toernooi in Badajoz (ook) van het GOS, slechts twee of drie landen slaagden daar in de Zomer van 1992 ook in...

De trailer:

The Other Dream Team

Marius Markevicius, VS / Litouwen, 2012, kleur / zwartwit, HDcam, 91'
Samenvatting
Op het basketbaltoernooi van de Olympische Spelen van 1988 in Seoul versloeg de Sovjet-Unie de Verenigde Staten, dat een B-team had opgesteld en een zeldzame nederlaag leed. Dat zou de Amerikanen geen tweede keer overkomen. Vier jaar later stuurden ze naar de Spelen in Barcelona een team met louter dure sterren uit de fameuze NBA-competitie: het zogeheten Dream Team. De Sovjet-Unie bestond inmiddels niet meer, maar onder de vlag van het GOS nam een gelegenheidsploeg deel met spelers uit Rusland en andere voormalige Sovjetstaten. De hoofdmoot van de ploeg van vier jaar eerder bestond uit spelers uit Litouwen, dat in 1990 het Russische juk van zich had afgeworpen. De Litouwse basketbalploeg was in de halve finale kansloos tegen het Amerikaanse Dream Team, dat goud won en symbool stond voor glamour en vrijheid. Maar in de strijd om het brons versloeg Litouwen, dat op ludieke wijze werd gesteund door de Amerikaanse hippieband The Grateful Dead, aartsrivaal GOS. The Other Dream Team vertelt het verhaal van de trotse Litouwers, die dankzij hun nationale sport de voormalige onderdrukker lik op stuk gaven en hun culturele identiteit hervonden. De herinneringen gaan terug naar 1940, toen Sovjetdictator Stalin de Baltische staten bezette en delen van de bevolking liet deporteren naar Siberië. Waar de Litouwers overigens ook basketbal speelden.
Credits
Regisseur
Marius Markevicius
Camera
Jesse Feldman
Scenario
Marius Markevicius
Jon Weinbach
Montage
Dan Marks
Muziek
Dustin O'Halloran
Productie
Marius Markevicius
Jon Weinbach
Co-Productie
Linas Ryskus
Jennifer Cochis
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen:

Een reactie posten