Leon Kersten en het Sportforum (met o.a. Ton Boot) over de ALV
Overigens is het wel wrang juist Ton boot zo te horen; ooit zei hij in een interview met Jacob Bergsma "Er zal altijd een Nationaal Heren Team zijn...dus Jacob, wie weet krijg jij ooit nog eens de kans!..."
Jan van der Nat op de site van de DBL
www.basketballplus.nl 'AV stemt in met plan van aanpak van NBB-Bestuur'
www.ibasketball.nl 'av stemt in met plan van aanpak van nbb-bestuur'
www.basketballplus.nl 'nederlandse-heren-teams-krijgen-uitstel'
www.basketballplus.nl 'nederlandse-heren-teams-krijgen-uitstel'
Jesse Voorn
NOS op 3
Van Paassen over sponsoring en het Nederlands basketball
Vrijdag 16 november 2012 door Gideon van der Hijden (Basketballplus.nl)Vandaag stond er een heel groot stuk in de Volkskrant over sport en sponsoring. Het ging over rijke sponsoren die een spoor van vernieling achter hebben gelaten in de Nederlandse sportwereld. In het volleybal hebben ze er flink last van gehad, maar ook in het basketballwereldje zijn ze langs geweest.
De beroemdste is natuurlijk Roel Pieper, die met Amsterdam zelfs de Europacup wilde winnen, maar zo’n beetje tegenovergestelde bereikte.
In het krantenartikel wordt gesproken met Peter van Paassen die in zijn loopbaan wel drie keer zijn club moest verlaten vanwege financiële problemen. Bij Den Helder (2005), Amtsterdam (2009) en zijn huidige ploeg EiffelTowers Den Bosch, waar Peter van Paassen in 2010 uitgeleend werd aan het Belgische Mons.
Peter van Paassen zei daarover:”We werden toen voor de keuze gesteld een enorme salarisverlaging te accepteren of te vertrekken. Er werd open kaart gespeeld.”
Bij Amsterdam had Peter van Paassen zojuist voor langere tijd bijgetekend, toen de club na de val van durfinvesteerder Roel Pieper in een BC Luchtballon veranderde.
Peter van Paassen zei daarover: “We werden bij Amsterdam constant aan het lijntje gehouden met nieuwe beloftes, die vervolgens niet werden nagekomen. Was er weer een deadline verstreken.” en “Als speler voelde je de druk. Werd er tegen ons gezegd dat we de volgende ronde van de Europa Cup moesten halen om een sponsor over de streep te trekken. Ik vond het ethisch onverantwoord, wees helder tegenover de spelers. Maar het bestuur is nooit eerlijk geweest.”
Bij zijn binnenkomst in 2007 beloofde Roel Pieper Amsterdam naar de Europese top te loodsen. Het bleek een waanidee.
Peter van Paassen zei hierover:” Voor dergelijke investeerders is het alles of niets. Ze denken in bedragen die voor ons niet te bevatten zijn. Ik geloof dat Pieper het beste voor had met het Amsterdam en het Nederlandse basketball. Maar hij leefde in een andere wereld, met andere regels en een andere beleving. de club ging hem ook teveel tijd kosten, ik merkte al dat Roel andere dingen aan zijn hoofd had. Ik heb geleerd dat je niet te veel projecten tegelijk moet starten, dan raak je het overzicht kwijt.”
Van Paassen voelde zich ‘niet serieus’ genomen door de club. toen de salarissen niet betaald konden worden. “Veel spelers hadden een gezin te onderhouden. Wij gaven alles voor de club en het bestuur toonde geen empathie. Dat stak.”
Achteraf constateert Van Paassen dat Pieper een kapitale denkfout maakte door een Amerikaanse basketbalvisie te transformeren naar een andere cultuur. “In het Nederlandse basketball ontbreekt het fundament voor durfinvesteerders, die denken in begrippen als in één keer naar de top. Je kunt wel roepen dat je met Den Bosch of Amsterdam de Europacup wilt winnen. Maar er is geen maatschappelijk draagvlak voor.”
Over de toekomst heeft Peter van Paassen ook een mening. Evenals in het volleybal voorziet hij in het basketball een zelfreinigende werking: “Doe het niet anders voorkomen dan het is, anders storten de topclubs wederom als een kaartenhuis in elkaar. ook wij zullen wellicht als semi-profs verder moeten.”
Hij vervolgt met: “Ik denk dat Den helder, Amsterdam en Den Bosch hebben geleerd van het verleden. Nu geven ze het basketball een Nederlands gezicht en creëren ze een brede basis. De belangrijkste les is je club te verankeren in de samenleving door de maatschappelijke relevantie te benadrukken. investeren in een smalle top is heilloos.”
Ook Bob van Oosterhout, eigenaar van het Triple-Double sportmarketing bureau, gaf zijn mening in de Volkskrant over het Nederlands basketball en de eventuele stopzetting van het Nederlands herenteam. Volgens hem worden beleidsmakers te weinig geselecteerd op kwaliteit; “Het is een brevet van onvermogen dat de Basketballbond zich nooit bij mij heeft gemeld. Mijn bedrijf heeft zelfs een basketballnaam, ik schakel elke dag met het bedrijfsleven. De basketballers stappen nunaar NL Sporter, omdat de NBB de stekker uit het Nederlands herenteam trekt. Zo denkt de Bond een bedrag van 85.000 euro te besparen. Wanneer de bestuursleden er niet in slagen om 85.000 euro uit de markt te halen voor de Nationale ploeg zitten ze op de verkeerde plek.”
NRC 26-11-2012
Geen geld, dus nu ook even geen nationale basketbalploeg
Rotterdam.NRC – Door onze redacteur Steven Verseput | pagina 26 - 27
Geen oranje shirtje, geen interlands, geen trainingen met de beste spelers van het land. Het mooiste podium van het seizoen voor de Nederlandse topbasketballers valt weg. De komende twee jaar worden de activiteiten van het nationale mannenteam stopgezet. „Zeer teleurstellend”, reageert Arvin Slagter (27), speler van Leiden. „Erg pijnlijk dat we ons straks niet meer internationaal kunnen meten.”
Op de algemene vergadering van de Nederlandse Basketball Bond (NBB) in Almere werd zaterdag ingestemd met een ‘plan van aanpak’ van het bestuur om het financiële tekort van de bond (zo’n drie ton) terug te dringen. De afgevaardigden gingen in meerderheid akkoord met het plan en de begroting.
Meest gevoelige maatregel: twee jaar lang wordt er geen geld meer gereserveerd voor de programma’s voor spelers onder de twintig jaar en de nationale mannenploeg (besparing: 95.000 euro). Daarnaast wordt er tien procent bezuinigd op de personeelskosten van het bondsbureau in Nieuwegein (140.000 euro) en komt er een contributieverhoging van 5 euro voor elk lid van een basketbalvereniging, wat 200.000 euro moet opbrengen.
De basketbalbond is financieel in problemen gekomen door onvoorziene uitgaven, onder meer voor de Nederlandse rolstoelbasketbalsters die op de Paralympics in Londen brons behaalden. Ook de kosten van het WK voor vrouwen onder de 17, dit jaar in Amsterdam, zijn hoger uitgevallen dan begroot.
„Maar het is een combinatie van een heleboel factoren. Over de hele linie zijn er budgetoverschrijdingen geweest”, zegt Francisca Ravestein, voorzitter van de basketbalbond. Sponsorinkomsten lopen terug. En de subsidies van sportkoepel NOC*NSF voor de mannenploeg en het mannenteam onder de twintig worden afgebouwd.
De keuze om de mannenploeg ‘on hold’ te zetten is met „pijn in het hart gemaakt”, vertelt Ravenstein. „Maar er moeten impopulaire maatregelen worden genomen om het financiële probleem weg te werken. We zagen geen andere mogelijkheid.”
De nationale vrouwenselecties worden nog wel gesteund. Een bewuste afweging: van de mannen worden op korte termijn geen aansprekende prestaties verwacht. Het perspectief bij de vrouwen is beter: kwalificatie voor de Spelen in 2016 is mogelijk op basis van de resultaten op internationale toernooien.
De mannenploeg, die in de Europese B-divisie uitkomt, presteert al jaren matig. Door het terugtrekken loopt het nationale team de kwalificatiecyclus voor het Europees kampioenschap in 2015 in Oekraïne mis.
Maar er gloort nog een beetje hoop. Er wordt gewerkt aan een reddingsoperatie om de ploeg toch in te kunnen schrijven voor de EK-kwalificatie. Het is een initiatief van drie oud-internationals en een sportmarketingbureau. Zij gaan proberen om zo’n 120.000 euro bij elkaar te krijgen, genoeg voor één seizoen. Wie de initiatiefnemers zijn kan Ravestein niet zeggen.
International Slagter wacht het af. Hij begrijpt niet dat het management kan blijven zitten na het financiële wanbeleid. „In het bedrijfsleven word je dan ontslagen. En als ik als basketballer niet presteer, zal mijn contract niet verlengd worden.” Hij maakt zich zorgen over de toekomst van het Nederlandse basketbal. „Door het programma stil te leggen, wordt het gat tussen ons en andere landen nog veel groter.” En bij de jeugdselecties komt het ook hard aan. Slagter: „Welk signaal denk je dat je hiermee afgeeft aan talentvolle jeugdspelers die nu het nationale team proberen te bereiken?”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten