zaterdag 5 oktober 2013

Domme, domme VVD

Ze leren het nooit, die VVD-fanatici, die vooral uitblinken in simplistisch denken en de oplossing van door henzelf veroorzaakte problemen altijd willen zoeken in geld halen bij anderen, die het vaak niet kunnen missen. En die daarnaast altijd het tegenovergestelde bereiken van wat zij oorspronkelijk zeiden te willen bereiken. Het zoveelste voorbeeld:


Het artikel met foto op NRC.nl: Herkeuren arbeidsongeschikten gaat overheid meer geld kosten'


DEN HAAG-DEMONSTRATIE-WAO

DEN HAAG - Actiecomite - Stop de Herkeuringen - demonstreert woensdag op het Plein voor de ingang van het Tweede Kamergebouw in Den Haag tegen de herkeuringen van WAO-ers. ANP PHOTO ED OUDENAARDEN
door Philippus Zandstra

Het voorstel van de VVD om gedeeltelijk arbeidsongeschikten om de twee jaar te herkeuren, zal volgens onderzoek van financieel dienstverlener Aon vooral geld kosten.

De VVD lanceerde het plan gisteren, maar kan rekenen op de nodige scepsis. Volgens Aon zullen veel herkeuringen leiden tot dezelfde conclusie: dat er geen uitzicht is op herstel en mensen daarom een IVA-uitkering krijgen. Een dergelijke uitkering is vooral bedoeld voor volledig arbeidsongeschikten zonder perspectief op herstel. Daardoor zal de overheid juist meer geld nodig hebben, zo stelt de financieel dienstverlener.
Kosten van werkgever naar overheid

Aon komt tot die conclusie na het doorlopen van honderden dossiers van mensen die bij de UWV-keuring 80 tot 100 procent afgekeurd waren. Deze groep had echter wel zicht op herstel. Zij kregen een door werkgevers en verzekeraars betaalde WGA-uitkering.

Volgens het onderzoek kreeg 16 procent van deze groep bij een herkeuring te horen dat er echt geen kans was op herstel. In 5,1 procent van de gevallen werd een werknemer geheel of gedeeltelijk in staat geacht om weer aan het werk te gaan. De groep die geen perspectief had op herstel, kreeg in plaats van een WGA-uitkering, nu een IVA-uitkering. Dat betekent dus meer kosten voor de overheid.

Aon plaatst ook kanttekeningen bij de uitvoerbaarheid van het VVD-plan: er zouden te weinig keuringsartsen bij het UWV zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten