donderdag 10 oktober 2013

Herman Brusselmans in Vlaanderen bekender dan Shakespeare en Tolkien (NRC.nl)


door Roderick Nieuwenhuis

De Vlaamse schrijver Herman Brusselmans is de auteur met de grootste naamsbekendheid in het Nederlandse taalgebied. Dat blijkt uit een auteurstest van de Universiteit Gent. Brusselmans wint van William Shakespeare en J.R.R. Tolkien.

De auteurstest, zo schrijft de Noord-Nederlandse literaire weblog Tzum, werd de afgelopen weken door de Universiteit Gent gehouden.

De lezers van de test, zo'n twintigduizend Vlaamse en vijfduizend Nederlandse lezers van kwaliteitskranten, kregen een lijst voor de neus met daarop in totaal honderd auteursnamen. Alle lezers kenden Herman Brusselmans. En zo'n 99 procent kende Hugo Claus, Dimitri Verhulst, William Shakespeare en J.R.R. Tolkien.

Verder viel het de organisatie van de test op dat slechts 55 namen door meer dan 90% van de deelnemers werd herkend. Naast 22 namen van Belgische auteurs, kenden de lezers 10 namen van Britse auteurs, 5 namen van Amerikaanse, Franse en Nederlandse auteurs, en één naam uit Colombia, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Italië, Rusland, Zweden en Zwitserland.

Hoogst genoteerde Nederlander is Jeroen Brouwers (94%), gevolgd door onder andere Cees Nooteboom (93%), Harry Mulisch (91%), Gerard Reve en P.C. Hooft, Multatuli en Thea Beckman (89%), A.F.Th. Van der Heijden (88%), Arnon Grunberg en Gerrit Komrij (86%) en Jan Wolkers, Jan Terlouw en Connie Palmen (83%).

U kunt de hele lijst hier inzien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten