zaterdag 12 oktober 2013

Indrukwekkende interactieve documentaire over hoogbouw




door Mirjam Remie (Media)(met dank aan NRC.nl)

Onze wereldsteden hebben maar één manier om te groeien: verticaal. The New York Times heeft daarom een vierdelige interactieve documentaire over de, hou je vast, "2500 jaar geschiedenis van verticaal leven en kwesties als sociale ongelijkheid in een steeds sterker geürbaniseerde wereld." Over hoogbouw dus. En dat op een verbluffend mooie manier.

A Short History of the Highrise is onderdeel van een groter, meerjarig project over hoogbouw, Highrise, geregisseerd door de Canadese filmmaker Katerina Cizek en geproduceerd door Gerry Flahive. Deze documentaire is in die samenwerking tot stand gekomen.

Het project bestaat uit vier delen, Mud, Concrete, Glass, en Home. Vergeet vooral niet onderaan te klikken. Zo krijg je meer informatie over het onderwerp, in de vorm van nog meer mooie foto's, achtergrondgeluid of een korte oral history. De foto's uit de eerste drie films komen uit het archief van de NYT, de foto's uit de laatste films zijn afkomstig van lezers. Die film geeft daardoor een mooie inkijk in het stadse leven van de mens anno nu.

Ondertussen rijdt er in deel drie ook ergens een Amsterdams GVB-trammetje voorbij en een vrouw op de fiets voor een filiaal van Albert Heijn.

Trailer voor A Short History of the Highrise

(Klik na de trailer op de langere films bij Youtube)

Highrise begon in 2010:
Het Canadese project begon in 2010, met een documentaire over dertien families die in hoogbouw in verschillende steden leven: Out my Window. Bekijk hem hier.

In One Millionth Thower (hier te bekijken) uit 2012 werken bewoners van wolkenkrabbers samen met architecten en animators om hun huis opnieuw vorm te geven, maar dan voor de virtuele ruimte.

Alle drie projecten vielen meerdere malen in de prijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten