maandag 30 december 2013

2014: De Strijd om/tegen Europa

In ons deel van Europa staat de EU ter discussie, soms lijkt het wel alsof die discussie al afgelopen is. Dat komt vooral, denk ik, omdat de 'Zwijgende Meerderheid' zijn/haar mond houdt, en omdat er zoveel laffe politici zijn - die eigenlijk voor Europa zijn, maar uit electorale motieven doen alsof ze 'kritisch' zijn, dus (min of meer) tegen -. Maar degenen die er een politiek slaatje uit denken te kunnen slaan (en daarmee bedoel ik niet de SP in Nederland, die behoorlijk consistent is in de delen van Europa waar ze kritisch op is, en die delen waar de SP wel achter staat, zullen het Europese Verkiezingsjaar aangrijpen om de zaak op de spits te drijven. De vraag is wat de 'Wolven in Schaapskleren', zoals VVD en CDA (die de EU zoals deze nu is gebouwd hebben) straks gaan doen; zijn ze dan eerlijk? OF blijven ze dubbelspel spelen? Daar zal veel vanaf hangen...

Er is echter ook nog een ander deel van Europa; dat zijn alle 'Nieuwe' lidstaten van de EU, de landen die er nog maar kort bij horen, en vaak ook nog arm tot straatarm zijn - en ook de gebeten hond bij de populisten in 'ons Oude Europa'. Ik ben er de laatste jaren veel geweest, en daar is ook kritiek, maar veel mensen weten wel dat 'Europa' hun enige kans is het op redelijke termijn beter te krijgen. Men is er vaak zeer kritisch over de eigen politici (vaak meer dan terecht!), en ook wel - op punten - op de machthebbers in de rijke landen en in 'EUropa', maar de sfeer bij de demonstraties daar is heel anders: men demonstreert met de eigen vlag EN die van de EU!
Het bitterst is de strijd natuurlijk daar waar men er nog niet bijhoort, en de kansen daarop ziet vervliegen; zoals Oekraïne, Turkije (al zijn de oorzaken daar niet helemaal hetzelfde), en zo nog wat landen.

Zonder Europa was het een puinhoop, met Europa werden we rijk. Maar nu zijn er fundamentele zaken in het geding, terwijl onze politieke 'elite' slechts het wisselgeld van belang lijkt te vinden...TRIEST!

Meer foto's over de krachtmeting tussen de heersende macht van Oekraïne en dat deel van de bevolking dat bij Europa wil horen (NRC.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten