vrijdag 20 december 2013

Domme, domme politici; ' Driekwart Hagenaars tegen Spuiforum' (1vandaag)

Ze leren het ook nooit! Als 3/4 van de burgers iets geen goed plan vind, dan zou een echte democraat dat plan aan moeten passen, anders moeten communiceren, of (tenminste) uit moeten stellen. Maar nee hoor, 'ze' gaan gewoon lekker door in Den Haag; ooit was het Spuiforum een belangrijk element van het doel om als Den Haag Culturele Hoofdstad van Europa te willen worden. Daar is niets van terecht gekomen. Nu is het het icoon geworden van de perceptie dat politici hun eigen megalomane ideeën veel belangrijker vinden dan de noden van de burgers, zelfs die grote groep in Den Haag die nauwelijks, of niet meer het hoofd boven water kan houden. Dom dus! (Ook al begrijp ik best dat er rationele argumenten voor dit project kunnen zijn, maar ik denk dat de kloof tussen politiek en burgers er alleen maar groter door wordt, en daarvoor zal een prijs betaald moeten worden die zwaarder weegt dan die rationele argumenten voor...).

Artikel op 1Vandaag.nl:

15-07-2013 Onderzoek
Onderzoek Rozemarijn Lubbe

Driekwart van de Hagenaars (75%) vindt de bouw van het ‘Spuiforum’, een nieuw dans- en muziektheater op het Spuiplein, een slecht plan. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en Omroep West onder 800 Hagenaars uit het EenVandaag Opiniepanel. Een op de vijf (19 procent) vindt de bouw wel een goed plan. Donderdag 18 juli beslist de Haagse gemeenteraad over een kredietverlening van 181 miljoen euro voor de bouw van het Spuiforum. Dat centrum moet onderdak bieden aan het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Conservatorium. Het complex moet de verouderde Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater vervangen.


Als belangrijkste reden om tegen te zijn wordt genoemd dat het project ‘zeker in deze tijden’ te duur is. Ook vinden mensen het project onnodig omdat er een alternatief plan bestaat.

Liever renovatie
In het alternatieve plan van een actiegroep van onder anderen architecten worden het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal niet gesloopt maar grotendeels gerenoveerd. Zes op de tien Hagenaars (61%) vindt renovatie van de theaters wel een goed plan. De kosten voor renovatie en uitbouw zijn geraamd op 130 miljoen euro.

Gemeenteraadsverkiezingen
Verschillende oppositiepartijen hebben geopperd dat de beslissing over het Spuiforum moet worden uitgesteld tot na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. Twee op de drie inwoners van Den Haag (63%) vinden het belangrijk dat de bouw van het Spuiforum een thema wordt bij de verkiezingen voor de gemeenteraad. Een derde (35%) vindt dat niet belangrijk.

In november stemde een meerderheid van de Haagse raad in met de plannen voor het Spuiforum. De PvdA is opnieuw in beraad nadat de leden zich vorige week hebben uitgesproken tegen het Spuiforum. Zonder steun van de PvdA is er geen meerderheid.

Over het onderzoek
Aan het onderzoek deden 800 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee uit Den Haag. Het onderzoek vond plaats van 11 t/m 15 juli 2013 en is gehouden in samenwerking met Omroep West.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten