ORANGE LIONS / ORANJE BASKETBALL / NATIONAAL TEAM MANNEN / POLEN: Goede Oefenpot van Nederlan - 'Orange Lions verliezen eerste oefenduel in Polen'

Dat is toch alweer een hoopgevend resultaat!

Orange Lions verliezen eerste oefenduel in Polen

5 augustus 2016 20:47:00

De Orange Lions hebben in Polen hun eerste oefenwedstrijd met het oog op de EK-kwalificatiewedstrijden niet in winst kunnen omzetten. Polen, dat zeventien man opstelde, bleek vrijdag in de slotfase net even sterker dan de Orange Lions: 84-79.

In de afgelopen jaren hebben de Orange Lions niet tegen Polen gespeeld. Het laatste duel, zo blijkt uit de archieven van Jacob Bergsma, vond op 13 september 2005 plaats. In het kader van EK kwalificatie was Nederland in Novi Sad met 96-76 te sterk voor de Polen.

In Wroclaw opende Toon van Helfteren met Worthy de Jong, Charlon Kloof, Arvin Slagter, Thomas van der Mars en Nicolas de Jong. In het eerste kwart werd er in een hoog tempo gespeeld. Na vijf minuten gaf het scorebord al 15-12 voor de thuisploeg aan. De in het wit gestoken Nederlandse ploeg, waarbij Bryan Alberts en Thomas van der Mars hun debuut als international maakten, bleef de Polen goed volgen. Na tien minuten spelen was het 26-24.

In het tweede kwart toonden de Orange Lions het handelsmerk van hoofdcoach Toon van Helfteren. De verdediging werd flink aangetrokken en daar hadden de Polen het moeilijk mee. Via een 9-2 run nam Nederland de leiding: 28-33. Twee minuten voor rust bedroeg de marge acht punten in Nederlands voordeel: 32-40. Halverwege het duel genoten de Orange Lions nog een 39-45 voorsprong. Op Mohamed Kherrazi na (de forward had last van een blessure en kwam slechts tot drie minuten) hadden alle Nederlandse spelers al gescoord. Worthy de Jong, Nicolas de Jong en Arvin Slagter kwamen tot 6 punten.

Na de pauze sloop Polen dichterbij. Via 49-51 sloten beide ploegen het derde kwart af met een 59-63 voorsprong voor de Orange Lions, die het na rust ook zonder Roeland Schaftenaar (uit voorzorg) moesten stellen.

De Nederlandse ploeg slaagde er niet in om in de eerste oefenwedstrijd meteen de winst te pakken. Tot halverwege het vierde kwart wisten de Orange Lions hun voorsprong nog vast te houden (68-69). Daarna bleek Polen toch net even te sterk in een door Nederland goed gespeelde interland: 84-79. Bryan Alberts was in zijn eerste interland niet alleen topscorer met 10 punten (net als Charlon Kloof), maar pakte met zes stuks ook nog eens de meeste rebounds. De Orange Lions schoten vanaf de lijn overigens met scherp: 19 uit 23.

Van Helfteren was zeer te spreken over de eerste drie kwarten. “Tot aan het vierde kwart heb ik goede dingen gezien. Ook het time management was tot het laatste kwart in orde.” Morgen (zaterdag 6 augustus) treffen beide ploegen elkaar nogmaals.

Scores Nederland: Bryan Alberts 10, Charlon Kloof 10, Yannick Franke 9, Worthy de Jong 8, Nicolas de Jong 8, Thomas Koenis 7, Thomas van der Mars 7, Dimeo van der Horst 6, Arvin Slagter 6, Roeland Schaftenaar 5 en Jessey Voorn 3.