dinsdag 6 maart 2018

IBASKETBALL COLUMNIST JORIS ZANDBERGEN: 'Records(2)' / DBL EREDIVISIE MANNEN / NBA / (A)HBW


Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Joris Zandbergen helemaal los op een Trip to Memory Lane! (AD)


Records (2)

We schrijven 24 januari in het jaar 1979 en de plaats van handeling is de Haarlemse Beyneshal. Tony Parker – senior moet je er tegenwoordig bij zeggen – tekent voor 63 punten in de competitiewedstrijd van dan nog Flamingo’s tegen Nationale Nederlanden Donar.


Had de fijnbesnaarde Parker er maar 65 gemaakt, want zijn team verliest van de Groningers met 112-113, na twee verlengingen. Toch gaat TP de geschiedenisboeken in, want die 63 punten zijn de meeste ooit gescoord in een Nederlandse eredivisiewedstrijd.

Donar wist hem in die dagen blijkbaar niet te verdedigen. In november van dat jaar komt Parker in Groningen tot 46 punten. Ook Rotterdam-Zuid moet het in 1979 ontgelden, als hij die we nu kennen als ‘de vader van’ er 48 in gooit.


Nederlanders
Tony Parker is de recordhouder, op de voet gevolgd door Kees Smit. Hé leuk, meteen een Nederlander. Smit maakte op 20 februari 1960 er 62 namens DED tegen Zeemacht. Er hoefde net geen verlenging aan te pas te komen, de uitslag was 144 tegen 28. Andere Nederlanders die hoog in dit klassement staan, zijn Donars Ton Nederhoed, een high-flying guard als ik de foto’s van Donarmuseum mag geloven (en waarom zou ik dat niet doen?) met 52 en Ton Boot. Dat laatste wist ik eigenlijk niet. Wel dat Boot naast een wereldcoach ook een heel goede speler was, niet dat hij – wellicht bij tijd en wijle – ook een gewetenloze schutter was. Maar met 53, 47 en 46 punten staat Boot drie keer in de top 50.


Boomer
Als je aan een veelscorende Nederlander denkt, denk je volgens mij eerst aan Kees Akerboom, tegenwoordig ook senior. Dat was hij ook natuurlijk, en hoe, maar het viel mij mee hoe vaak hij in het klassement staat van meeste punten in een wedstrijd. Zijn grootste score is 46 punten namens Falcon Jeans Den Bosch, ik zou bijna zeggen uiteraard tegen Parker Leiden, maar net als Tony P. kwam hij eigenlijk twee punten tekort.......................................

..............
............
.........

De complete Column van Joris Zandbergen op iBasketball.nl lees je    ---  Hier  ---

Records(1) van Joris Zandbergen op iBasketball.nl lees je    ---  Hier  ---

Nog veel meer Columns van Joris Zandbergen (en andere Columnisten) op iBasketball.nl lees je    ---  Hier  ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten