maandag 20 augustus 2018

COLUMNIST LEON KERSTEN / DBL / ROOKIE COACHES FRANKE & HAMMINK: 'Twee nieuwe gezichten Geert en Rolf, coaches bij @Dutch_Windmills @ZZLEIDENBASKETB'


Over basketbal in Nederland en Nederlandse basketballers (m/v)

 

Twee nieuwe gezichten Geert en Rolf, coaches bij @Dutch_Windmills @ZZLEIDENBASKETB

Met Rolf Franke en Geert Hammink is de Eredivisie twee persoonlijkheden rijker. Franke in Leiden zag niemand aankomen, hetzelfde geldt voor Hammink in Dordrecht. Hamvraag is of het goede coaches zijn? Het antwoord heeft op dit moment niemand. De tijd zal het uitwijzen. Feit is wel dat basketbal door hun aderen stroomt.

Voor mij is het glas halfvol. Waarom zou het niet werken? Steve Kerr begon ook zonder coachervaring bij de Warriors.

Franke (51 jr) en Hammink (48 jr) zijn bovenal twee ‘grote’ namen, dat opent deuren (altijd handig voor de club) en ze hebben als basketballer hun sporen verdiend. Dat maakt ze nog niet automatisch een goede coach, maar het maakt ze ook niet slecht(er). Belangrijk is dat ze zelf weten dat ze als coach fouten zullen maken en moeten leren. Beide claimen overigens wel enige coachervaring bij de jeugd. Coachpapieren voor het hoogste niveau is voor Franke een issue, maar er bestaat een dispensatieregeling.

HET BEGON TE KRIEBELEN
Hammink (speelde NBA, maar had ook een mooie carrière in Europa zo werd hij drie keer kampioen van Duitsland met Alba Berlijn) is ongeveer een maand geleden gevraagd door de leiding van Dutch Windmills (is net als New Heroes een BV). Hij heeft er even over nagedacht en dan kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan.

Dat geldt ook voor Rolf Franke. Hij was en is op meerdere fronten actief, zoals bij het NMT en heeft natuurlijk een topbaan bij ABNAMRO.

Bij het NMT is hij weg, bij de bank niet. Volgens Franke is dat te combineren want voor hem houdt de werkweek niet op bij 40 uur. Wel komt er bij Leiden een stevige assistent die overdag taken kan overnemen.

Overigens begon bij Franke (acht keer kampioen van Nederland als speler, vier keer onder succescoach Ton Boot) het bloed ook te kruipen nadat hij door het bestuur van Leiden gevraagd was.
Zowel Franke als Hammink namen in hun overwegingen mee dat ze wat terug willen doen voor het basketbal en voor het Nederlands basketbal kan dat amper slecht uitpakken.

UITDAGING
De werkomgeving van beide oud-internationals is wel volkomen anders. Rookiecoach zijn in een stabiele ervaren omgeving als Leiden is heel wat anders dan beginnen in een startende organisatie zoals in Dordrecht, aangezien Hammink in een Dordtse denktank zat weet hij waar hij aan begint.
De selectie van Zorg en Zekerheid begint al vorm te krijgen, van Dutch Windmills is nog niets bekend. Ton Sels, de baas in Dordrecht, liet weten dat er binnenkort meer bekend wordt. Over de begroting bleef hij vaag. Het eerdergenoemde richtbedrag van een half miljoen euro zou ook hoger kunnen uitpakken, belangrijkste investeerder is de Pyr Oil Group, daarbij zijn de contacten met (rijke) Amerikanen van Nederlandse afkomst heel warm.

Enfin, uiteindelijk geldt hiervoor hetzelfde als voor de twee coaches: we zullen het zien.


Ga voor meer van Leon Kersten op zijn Blog naar --- Hier ---


Geen opmerkingen:

Een reactie posten