donderdag 16 augustus 2018

MEMORIAM LEGENDE ARETHA FRANKLIN(1942-2018) : 'Aretha Franklin - Think (The Blues Brothers 1980)' / COMMENTAAR VERDER OVERBODIG / MUZIEK / FILM /



Aretha Franklin - Think (The Blues Brothers 1980)

Uit NRC van vandaag:

Aretha Franklin: voor altijd de absolute koningin van de soul


Aretha Franklin (1942-2018) Ze begon met zingen in de kerk van haar vader en werd in de jaren zestig de onbetwiste Queen of Soul: Aretha Franklin maakte met haar doorleefde stem van soulsongs strijdliederen voor emancipatie.

De Koningin van de Soul is dood. Aretha Franklin, volgens popblad Rolling Stone de beste zangeres ‘aller tijden’, is donderdag in Detroit op 76-jarige leeftijd overleden.
Haar versie van de soulhit ‘R-E-S-P-E-C-T’ uit 1967 werd een strijdlied voor de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en strijders voor vrouwenemancipatie. „Het werd een strijdkreet voor Afro-Amerikanen, vrouwen en allen die zich benadeeld voelden om hun uiterlijk en om de persoon van wie zij houden. Ze wilden wat respect”, zei de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama in 2014 over het nummer, oorspronkelijk van Otis Redding.

Door haar gloedvolle, gevoelvolle en doorleefde stem, waarin pijn en trots doorklinken, maakte Aretha Franklin ook van een tamelijk onderworpen vrouwelijk lied uit de jaren 60, ‘(You Make Me Feel Like) A Natural Woman’ een lied over emancipatie. Ze gaf aan het nummer een heel nieuwe lading, aldus Peter Guralnick in zijn boek over de geschiedenis van soulmuziek, Sweet Soul Music.
.........
......
....

Het complete In Memoriam van NRC vind je   --- Hier  ---

Nog meer van NRC:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten