dinsdag 28 januari 2020

DE OSCAR VAN KOBE BRYANT

'Dear Basketball', de Korte Film die Kobe Bryant produceerde, en waarvoor hij een Oscar won

**

Op de groepsfoto van Oscargenomineerden zijn de basketbalster en regisseur van karton de grootste sterren

De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een foto onze kijk op de werkelijkheid bepaalt. Deze week: de echte ster was van karton.

Volkskrant,

Er staan 175 mensen op de groepsfoto, die afgelopen maandag in Los Angeles werd gemaakt. 126 mannen, 46 vrouwen - een is van karton. Maar daarover later meer. De groep heeft zich in een halve maan rond een manshoog Oscarbeeld opgesteld. Rechts naast het beeld zit Kobe Bryant, voormalig ster van de Los Angeles Lakers. Hij is voor een basketbalster een ingetogen 1,98 meter lang, maar het was een goed idee om een stoel voor hem te zoeken. Daarmee krijgen de mensen achter hem een kans. Wat deed hij daar trouwens?

De gelegenheid was de jaarlijkse klassefoto van de Oscargenomineerden die wordt gemaakt bij de Oscarlunch, een maand voor de uitreiking (dit jaar op 4 maart). Fotograaf was Todd Wawrychuk, gespecialiseerd in gala's en een veteraan van zowel de Oscars als de Golden Globes. De fotograaf was niet verantwoordelijk voor de opstelling. Die taak lag bij actrice Laura Dern, lid van het bestuur van de Academy, die na de lunch de namen van de genomineerden opnoemde en ze naar hun plek dirigeerde.

Gekozen wordt voor een democratische opstelling, waarbij de supersterren en de makers van de beste korte documentaire door elkaar staan. Dat maakt van de foto een jaarlijkse 'Waar is Meryl?' Meryl Streep staat, met haar recordbrekende aantallen nominaties, inmiddels op 21 van dit soort foto's, sinds 1978 (The Deer Hunter).

Ze staat helemaal achteraan, rechts van het midden, pal achter acteur Willem Dafoe en naast Greta Gerwig, regisseur van Ladybird. Op die achterste rij, links van het midden, vinden we ook de Nederlander Hoyte van Hoytema, director of photography van het oorlogsdrama Dunkirk en de eerste Nederlandse cameraman die genomineerd is. Op de site van BBC News werd Van Hoytema er nog even uitgelicht in een artikel met de titel: '11 things we spotted in the Oscars class photo'. De cameraman droeg een shirt met korte mouwen en was daarmee de enige man die zijn biceps toonde. Aldus de BBC.

Er zijn meer fotografen aanwezig, maar er worden twee officiële groepsfoto's verspreid via de Oscarorganisatie: de serieuze en de fun-versie, waarbij de genomineerden worden uitgenodigd te zwaaien en gekke gezichten te trekken. Bij de lunch draagt iedereen een naamkaartje en dan is het de bedoeling dat Steven Spielberg (even rechts van Streep) dat ook doet. Het is duidelijk dat iedereen van de fotograaf de instructie heeft gekregen zijn kaartje af te doen voor de foto.

En dan mag deze lunch een democratische opzet hebben, journalisten die erbij waren schreven dat de aanwezigheid van Kobe Bryant een golf van opwinding door de rijen liet gaan. Er is toch kennelijk roem van de buitencategorie. Bryant is genomineerd als producent van de korte animatiefilm Dear basketball en daarmee de eerste NBA-speler in de geschiedenis die in aanmerking komt voor een Oscar.

De meeste aandacht ging naar een 89-jarige regisseur die niet aanwezig was. Agnes Varda (in de orgie van jaarlijkse Oscar-trivia willen we niet nalaten te melden dat het hier de oudste genomineerde in de geschiedenis betreft) was met haar coregisseur en kunstenaar JR genomineerd in de categorie 'Beste korte documentaire' voor Visages Villages. Ze maakte haar eerste speelfilm in 1955.

De regisseur bleef thuis voor de lunch, maar JR had een levensgrote kartonnen Varda bij zich. Drie zelfs, blijkt na bestudering van de foto's die bij de lunch werden gemaakt, wat op zijn minst bewijst dat JR geen gemakzuchtig mens is. Op de rode loper stond hij naast een Varda die een poging lijkt te doen zijn hoed van zijn hoofd te trekken. Op een tweede Varda had de regisseur een kat in de handen; deze Varda ging van hand tot hand om als centraal punt in groepsfoto's te dienen.

Voor de groepsfoto had JR een Varda bij zich met een wat getergde uitdrukking. Ze staat daar op de achterste rij, naast Meryl Streep en Greta Gerwig, en JR zelf, die haar overeind houdt. Ze lijkt te denken: 'Wat doe ik hier?'

En zo waren, in een zaaltje waar Meryl Streep en Steven Spielberg aanwezig waren, een niet overdreven lange basketbalster en een hoogbejaarde regisseur van karton de grootste sterren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten