woensdag 29 januari 2020

FRAGMENT JAAROVERZICHT DEMOCRATIËN / COLIJN: Hoe de USA van Trump snel ver wegzakt als Democratie / ANALYSE / NRC INTERVIEW JAREN '10 GEOPOLITIEK /

 

FRAGMENT(NRC, 31 december 2019, Co Colijn: 'De-jaren-10-hoe-de-geopolitiek-oprukte-in-de-wereld'):

"3 De VS, baken van democratie?

Nog een sombere observatie: in de jaarlijkse Global Democracy Index van de Economist Intelligence Unit, halen de Verenigde Staten al een paar jaar niet langer de top-20. In de laatste editie zakten ze zelfs vier plaatsen, naar 25, en vallen nu in de categorie ‘gebrekkige democratieën’.

Die index is een soort rapportcijfer dat op zestig criteria is gebaseerd, gegroepeerd rond thema’s als politieke cultuur, civil liberties, verkiezingen, politiek participatie en het functioneren van de publieke sector. Bovenaan staan steevast fijne Scandinavische landen, Nederland staat op 11, en ver onderaan bungelen Syrië en Noord-Korea. Ook als je er andere lijstjes bij pakt, zoals The Human Freedom Index of de Human Development Index, is de conclusie onvermijdelijk dat vrijheid, voorspoed en democratie deze decade er stelselmatig op achteruit gegaan zijn, zelfs in „een waanzinnig gaaf land” als Nederland (dixit premier Rutte)."

**

Opinie


De jaren 10: hoe de geopolitiek oprukte in de wereld


Veiligheid Hoe maakt de Pax Americana plaats voor een nieuwe orde waarin afspraken minder tellen dan ‘ieder voor zich’? Wat zijn de grote ontwikkelingen die die overgang markeerden? Ko Colijn maakt de balans op van de laatste decade.


Leestijd 5 minuten

Het hele NRC-artikel van Co Colijn over de Geo-politieke ontwikkelingen tijdens de Jaren'10 lees je   ---  Hier  ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten