vrijdag 27 maart 2020

AVAAZ BURGERPETITIES / ACTIE CORONA-CRISIS: NU: een basisinkomen voor iedereen ter overbrugging van coronacrisis


NU: een basisinkomen voor iedereen ter overbrugging van coronacrisisJeroen V.
heeft deze petitie aangemaakt voor
Ministers van Sociale Zaken & Financiën
 

Teken Ook!    ---  Hier  ---

 
Vele zelfstandigen en mensen met uitzend / 0-uren contracten zijn momenteel en masse de klos. Ja, de ZZP-ers onder hen hebben er veelal uit eigen beweging voor gekozen om ZZP-er te worden, maar de reikwijdte van de consequenties van deze keuzes kun je onmogelijk op het bord van het individu leggen. Als maatschappij hebben we er van geprofiteerd dat er veel flexwerk ontstond. De grote corporates en overheidsinstanties vonden het maar wat handig men veel minder vast personeel meer in dienst hoefde te nemen en sommige organisaties kozen er bijna organisatiebreed voor om alleen nog flexwerkers in dienst te hebben. Daarbij waren tarieven vaak dermate laag dat er nauwelijks ruimte bestond om te sparen voor een slechte dag, te verzekeren tegen langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Niet voor niets zijn er allerlei maatregelen bedacht om dat te repareren, en ZZP-ers in een verplicht collectief stelsel toch weer wat meer zekerheid te bieden en daarmee maatschappelijke ontwrichting tegen te gaan.

Een grote groep zelfstandigen wordt nu onevenredig hard geraakt door de huidige crisis en bijbehorende maatregelen die we met z'n allen nemen voor het grotere geheel. Talloze zelfstandigen, creatievelingen, muzikanten, kunstenaars, winkel- en horeca uitbaters, organisatoren van evenementen en overlevingskunstenaars. Mensen die altijd hun eigen leven hebben gevormd, die Nederland mede vormgeven en onze wereld kleurrijker maken. Mensen die de moed hebben om ondernemer te zijn. Mensen die altijd voor zichzelf en anderen hebben gezorgd en nu op de rand van uitsterven staan. Studenten en anderen die afhankelijk zijn van hun bijbaantjes om te overleven. Voor wie geen arbeidstijdverkorting effectief is en voor wie leningen geen toekomstperspectief kunnen zijn. Ze weten allemaal niet hoe ze hun huur, hun particuliere ziektekostenverzekering, voedsel voor hun kinderen of andere verplichtingen moeten betalen.

Ze hebben allemaal hulp nodig, en dat is: ONMIDDELLIJK!
Niet als lening, maar als subsidie voor de omzet en inkomsten die binnen enkele dagen plotseling verdwijnen.

Nederland is een rijk land. Wat ons land zou helpen is de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen van 800-1200 euro per persoon gedurende 6 maanden. Snel, onbureaucratisch, beperkt in de tijd. Dit zou de sociale crash van duizenden mensen voorkomen en tegelijkertijd de koopkracht in het land op peil houden. Want dat is het tweede wat we nodig hebben: Mensen die geld blijven uitgeven!

Ik beperk deze petitie bewust niet tot individuele groepen, want wat het hele land nu nodig heeft is steun en het is ons gemeenschappelijk geld. Zij die het niet nodig hebben kunnen het dan wellicht schenken aan iemand in hun omgeving wiens noden voorbij gaan aan de hoogte van het basisinkomen.

Er is geen betere manier om het concept van een basisinkomen te testen - de grootste kans ligt in de crisis.

Met dank aan / geïnspireerd door een gelijksoortig initiatief in Duitsland op Change.org 
 
Geplaatst: 16 maart 2020 (Laatst bijgewerkt: 26 maart 2020) 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten