zaterdag 30 april 2022

COLUMN AART DEKKER: Is Basketball niet gewoon Te Moeilijk geworden voor 'het Grote Publiek'? / PREVIEW PLAY-OFFS / #BNXTLeague: 'The BNXT Playoff Format Explained'

The BNXT Playoff Format Explained #BNXTLeague

You can watch all games live & for free on https://www.bnxt.tv/ 
 
Subscribe now ➡️ https://bit.ly/3m5QKve ⬅️ 
Follow the League on social @BNXTLeague! 
 
We're active on: Instagram https://www.instagram.com/bnxtleague/ 
 
🇳🇱🇧🇪🏀 Powered by betFIRST⚡BNXT is a new basketball community uniting Belgium & The Netherlands in an innovative competition. Read more about our League on bnxtleague.com 
 

*

PREVIEW PLAY-OFFS  #BNXTLeague: 'The BNXT Playoff Format Explained' 

Is Basketball niet gewoon Te Moeilijk geworden voor 'het Grote Publiek'?

Al geruime tijd breek ik me  - en dat is niet voor het eerst -  het hoofd over de vraag 'Hoe komt het toch dat het Nederlandse Basketball maar niet aanslaat als Grote Sport bij het Algemene Sportpubliek.


De eerste neiging is dan vaak om naar de Landelijke Media te kijken; als die nauwelijks aandacht hebben voor een sport - of dat nu Basketball betreft, of een willekeurige andere sport die niet behoort tot 'de Grote Nederlandse Sporten' – dan nemen logischerwijs nauwelijks mensen 'toevallig' actief notie van het feit dat die sport bestaat, ontstaat er ook niet meer aandacht voor, en ontstaat er al helemaal geen 'Buzz' waardoor andere media erop springen en er een soort van vliegwiel-effect ontstaat; dus blijft de sport dan grotendeels onzichtbaar voor 'het Grote Algemene Sportpubliek'... Lijkt me een feit, ook al krijg/zie ik weleens reacties op de sociale media in de trend van dat ik (of anderen) – al dan niet ten onrechte – zouden 'klagen', wanneer we gebrek aan aandacht van de Landelijke Media aanstippen als reden voor de beperkte aandacht voor de sport.


De reden dat ik me mezelf het hoofd erover breek is niet dat ik er zielig over wil doen; ik probeer juist te doorgronden waarom de Wereldsport Basketball in Nederland een ondergeschoven kindje blijft, in de media, maar ook op zichzelf staand.


Laat ik mezelf in dit stukje beperken tot het Nationale Top-/Professionele Mannenbasketball. Want al zijn we een kleine sport, toch kent zelfs het Nederlandse Basketball vele segmenteringen; M/V, Jeugd/Volwassenen/Recreatie, Top/Breedte, Valide/Parasport, 5X5/3X3, Georganiseerd/Ongeorganiseerd, Zaal/Buiten, Nederlands/Internationaal/NBA/NCAA – en dan denk ik dat mijn opsomming niet eens uitputtend is.


Houden we het bij het Professionele Mannenbasketball, dan kun je bepaald niet zeggen dat er niet hard gewerkt is/wordt om vooruitgang te boeken en ook niet dat die noeste inspanningen zonder resultaat gebleven zijn. Als je af en toe eens wat afstand neemt en probeert in helikopterview een totaalbeeld te krijgen, en dat dan vergelijkt met vergelijkbare beelden van bijvoorbeeld 10, 20, 30, 40 en 50 jaar geleden – ja ik ben al zo oud dat ik zover terug kan gaan, en voer zo'n gedachte-experiment met enige regelmaat uit – dan is er op allerlei terrein flink progressie geboekt. En toch lijkt het erop dat onze mooie sport relatief – ten opzichte van andere sporten en vooral in kwantitatieve zin; financieel, aantallen leden en actieve betrokkenen, in kijkcijfers en waardering bijvoorbeeld – geen terreinwinst boekt, en – zeker als we kijken naar aandacht van de Landelijke Media – wellicht zelfs terrein verliest. En ik breek me dus het hoofd over de vraag “Wat doen 'we' dan verkeerd en wat zouden we kunnen doen om dat te veranderen?”


Ik laat daarbij even buiten beschouwing dat COVID-19 de zaken bepaald niet eenvoudiger heeft gemaakt, en dat wij als kleine niet-landelijke-media-sport daar veel meer last van hebben (gehad) dan de grote TV-sporten zoals voetbal, wielrennen, schaatsen, F1 en zo nog enkele sporten; want dat effect zou tijdelijk moeten zijn, en 'ons' probleem speelt al langer.


Een andere factor waar wij ons wel tot te verhouden hebben, maar waar we zelf weinig aan kunnen veranderen, is dat de media-wereld ontzettend veranderd is en nog steeds snel doorverandert. Toen ik besmet werd met het Basketballvirus waren er nog maar een paar Radio- en TV-zenders, waren kranten nog groot en bepalend, en waren wij een voorloper in de sportwereld die commerciëler begon te worden. Amerikaans en ander Internationaal Basketball was ver weg, exotisch – en dus interessant! – en nauwelijks beschikbaar voor de doorsnee sport-/basketball-liefhebber. Nu vecht iedere zichzelf respecterende sport met vele andere sporten en met allerlei overkoepelende organisaties om beschikbare budgetten en kijkers. En – begin ik te vermoeden – ondervindt het Nederlandse Basketball zelfs aanzienlijke concurrentie van de vele vormen van Basketball buiten onze grenzen; in ieder geval vermoed ik dat de lat voor ons eigen Basketball door bijvoorbeeld NBA-, NCAA- en Internationaal-Basketball dusdanig wordt verhoogd dat de keus om er aandacht – laat staan geld en/of energie – in te steken, vaker negatief uitvalt dan 'vroeger'.


Ik denk ook – en dit is niet de eerste keer dat ik het aankaart – dat Basketball als zichzelf steeds maar weer 'aanpassende sport' inmiddels ook best 'moeilijk te begrijpen of te doorgronden heeft gemaakt'. Zo waren 'wij' de eerste Nederlandse sport die Play-offs invoerden; toen nog eenvoudig te overzien, inmiddels – zeker nu met #BNXT – niet meer. James Naismith begon met twee kantjes A4 aan spelregels, inmiddels lees je het Spelreglboekje niet meer zomaar even door. Voor ons Basketball-junkies, -insiders en/of -liefhebbers is het wellicht onbegrijpelijk dat er mensen zijn die de sport zelf en de vormen waarin het aangeboden wordt die Basketball 'moeilijk' vinden, maar ik heb zoveel aanwijzingen dat er veel buitenstaanders zijn die niets (meer) van Basketball begrijpen, dat ik er inmiddels van overtuigd ben dat dat een factor is om af te haken en/of voorbij het Basketball te zappen.


Ik ben al zeker 15 jaar een pleitbezorger van wat dit seizoen als BNXT-League van start is gegaan; de gezamenlijke Professionele Mannen League met België. Ik had er liefst ook gelijk Luxemburg deel van zien uitmaken, en zou op de langere termijn graag een nog grotere Regionale League zien ontstaan met nog meer kleinere landen ten Westen en Noorden van Nederland, maar samen gaan met de Belgen is een goede start. Ik kan dus niet negatief over zijn over deze ontwikkeling, al constateer ik wel dat er nog ongelofelijk veel werk aan de winkel is voordat deze op zich goede ontwikkeling een doorslaand succes genoemd mag worden. Maar daarover wellicht een andere keer meer...


Nee, mijn punt in dit stukje is dat hetNederlandse Basketball er door #BNXT – onder andere door de op zichzelf verdedigbare keuzes die gemaakt zijn, bijvoorbeeld wat betreft competitieformat – weer een stuk moeilijker te doorgronden en volgen op is geworden. En dat daar nauwelijks aandacht voor is geweest, in ieder geval verregaand ontoereikende aandacht.


Zelfs in het verleden was het mij al een doorn in het oog dat de Play-offs – toch de hoogmis van een Basketballseizoen – waar het ging om de Eerste Ronde in het Nederlandse systeem meestal al voorbij waren voordat ook maar iemand buiten de kringen van insiders en fans daar notie van had kunnen nemen, laat staan dat een substantieel deel van het Algemene Grote Sportpubliek ook maar een schijn van kans had gehad er aandacht aan te geven. Een effect dat volgens mij zichzelf in wat mindere mate uitstrekte tot ook de Halve Finales.


En nu is het Play-off-format er dus weer een stuk onoverzichtelijker en moeilijker op geworden. Terwijl het mij niet zou verbazen als de naambekendheid van de BNXT-League bij datzelfde Grote Algemene Sportpubliek nog nagenoeg nihil zou zijn. Wellicht zijn er insiders, liefhebbers en fans die op andere wijzen het in de clip hierboven uit de doeken gedane competitiesysteem hebben doorgrond, maar het feit dat deze clip op Youtube op het moment van schrijven op slechts 271 views stond, baart mij zorgen...grote zorgen!


Moraal van dit verhaal: we moeten onze prachtige sport veel beter uitleggen!


Dat betekent als het om het competitiesysteem van #BNXT gaat dat het heel vaak, op heel veel verschillende manieren, en via zoveel mogelijk kanalen aan de M/V moeten brengen; misschien moeten er maar wat TV-spotjes tegenaan gegooid worden – zou er bijvoorbeeld niet een mooie packagedeal met NOS Studio Sport gesloten kunnen worden?


Daarnaast – maar daarover wellicht een andere keer meer – denk ik dat als er Basketball in beeld komt veel meer gedaan moet worden om de Spelregels uit te leggen, en ook wat er op het veld nu eigenlijk gebeurt; op alleen maar heel veel Stats zit echt helemaal niemand te wachten. Het voorbeeld van hoe het wel moet en zou kunnen zien we bij elke uitzending van enige importantie van NBA- en NCAA-Basketball..!


Ik hoop dat ik het mis heb trouwens, en dat over enkele weken blijkt dat #BNXT aanslaat als een dolle, dat de (ZiggoSport-)Kijkcijfers de pan uit swingen, dat een Groot Publiek de Play-offs blijkt te volgen en Hoog Waardeert..!


AART DEKKER


*

Te elfder ure vond ik ook nog dit BNXT Play-off-schema - voor mij als Old-school Basketball-volger iets gemakkelijker te overzien dan de clip hier bovenaan..:



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten