maandag 17 september 2012

't Kan Verkeren...

Frits Abrahams was een goede Hoofdredacteur voor NRC, tegenwoordig schrijft hij prima Columns op de Achterpagina van diezelfde krant. Misschien zelfs, dat onderstaande column op de dag van publicatie (16 augustus 2012) nog een hoge score op 'Mee-eens/Likes' haalde ook...
Maar vandaag de dag (precies een maand later) lijkt hij volkomen belachelijk, en zou een eerste reactie kunnen zijn: "Die denkt ook dat hij er verstand van heeft! (Van voetbal dus...)".
Van Gaal, op zijn beurt, lijkt aardig op weg het Nederlands Elftal weer volledig op de rails te krijgen;
't Kan Verkeren (in de Sport, en het Leven)..!

‘Persoonlijke fouten’

Frits Abrahams | pagina 20
Tot u spreekt uw zelfbenoemde voetbalanalyticus. De nederlaag van Nederland tegen België ligt hem nog rood en rauw op de maag. Hij kauwt na op de dubieuze verklaringen die hij bondscoach Louis van Gaal op tv aan Hans Kraay jr., de slechtste voetbalinterviewer van Nederland, heeft horen geven. Hij wil daar graag zijn eigen verklaringen tegenover plaatsen.
„Elke voetbalcoach creëert zijn eigen mythes. Van Marwijk had als terugkerende verklaring voor het falen van zijn team tijdens het WK: gemiste kansen. Van Gaal had na de nederlaag tegen de Belgen een variant bedacht: persoonlijke fouten. Dank je de koekoek! Waar moet je anders door verliezen?
„Fouten ga je maken als je onder te grote druk staat, meestal doordat je moe begint te worden van een betere tegenstander. De Belgen wáren beter. Feller, sneller, gedurfder, talentrijker. Hun jonge spelers zijn verder dan de onze.
„Nigel de Jong en Maarten Stekelenburg worden ‘persoonlijke fouten’ aangerekend, maar De Jong was al een hele eerste helft overlopen op een middenveld waar Sneijder en Van der Vaart uitblonken door afwezigheid. Die jongen was kapot toen hij bij 2-1 de bal verspeelde. Stekelenburg had kort voor zijn fout met drie, vier kapitale reddingen doelpunten voorkomen.
„Niks persoonlijke fouten. Wat we zagen was een collectief falen, voor de vierde keer op rij, nu met een andere coach. De oude hap faalde voor de rust in de defensie en op het middenveld, de jonge hap is nog lang niet goed genoeg om te kunnen opvolgen.
„We hebben gedacht: een nieuwe coach schenkt nieuwe wijn in oude zakken, maar zo werkt het niet. Het gaat in eerste instantie niet om de coach, maar om de spelers. Dit elftal heeft, bij wijze van spreken, een Messi nodig, als coach kunnen we dan volstaan met Robert Maaskant van FC Groningen.
„Zo’n Messi hebben we niet. De enige die in zijn schaduw mag staan, zat op de bank: Robin van Persie. Het was wat je noemt een ‘moedige’ beslissing van Van Gaal om Van Persie aan de kant te zetten, want het is waar dat hij als international tot dusver te weinig heeft laten zien. Maar het is geen oplossing van de problemen.
„Van Persie is onze enige speler met wereldklasse. Op de andere vedetten zit sleet: Robben, Sneijder, Van der Vaart (altijd wat overschat) lijken over hun hoogtepunt. Alleen als alles meezit, tegen zwakkere ploegen, kun je nog iets van hen verwachten.
„Van Gaal koos voor Huntelaar, maar hij zal daar ooit op moeten terugkomen. Huntelaar is Nanninga, is Vennegoor of Hesselink, is Hasselbaink, is Kuijt. Aardige spitsen met grote beperkingen. Van Persie heeft de ware klasse en die verloochent zich nooit lang: ik verheug me nu al op zijn samenwerking met Wayne Rooney bij Manchester United, dat 32 miljoen voor onze bankzitter overhad. Hoe lang zal Van Persie deze vernedering verdragen? Niet lang. En gelijk heeft hij.
„Louis van Gaal is een voortreffelijke coach, maar hij heeft één (misschien wel twee of drie) grote makke: zelfoverschatting. Hij dacht dat hij dit matige collectief wel even met zijn unieke toverstafje aan de praat zou krijgen. Het zal nog een hele worsteling voor hem worden, want de tegenkrachten bij de media zijn groot. Bij De Telegraaf en Voetbal International, spreekbuizen van zijn vijand Johan Cruijff, zullen ze niets nalaten om zijn ondergang te bespoedigen. Sinds gisteren ruiken ze er het eerste bloed.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten