vrijdag 28 september 2012

Waanzin ten top!

Uit NRC het onderstaande bericht. Een van de allerbeste programma's van de Publieke Omroep, inhoudelijk fantastisch, en met meer impact - ondanks de beperkte doelgroep - op de samenleving en door vriend en vijand (van de VPRO0 geprezen, dan 99% van de andere programma's, dreigt verbannen te worden naar de onmogelijke uurtjes laat op de avond. WAANZIN! Veel gekker moet het niet worden...

‘Tegenlicht’ bedreigd door kijkcijfernorm van 5 procent

Rotterdam.
NRC 26 september 2012Door onze mediaredactie | pagina 32 - 33
Het tv-programma Tegenlicht moet vóór eind oktober meer kijkers trekken. Anders wordt de VPRO-rubriek verbannen naar de late avond. Dat heeft de zendercoördinator van Nederland 2 bepaald.
Eindredacteur Frank Wiering is boos: „Dan kijkt er natuurlijk geen hond meer. Zeker niet met Pauw & Witteman op het andere net, met dezelfde doelgroep. Als dat gebeurt, stoppen we ermee.” Hij beschouwt de eis minimaal 5 procent van de kijkers te trekken als „een belediging.”
Tegenlicht maakt economisch en politiek getinte reportages met toekomstscenario’s gebaseerd op de actualiteit: „Wij noemen het zelf future affairs. De reportages worden vaak verkocht aan het buitenland en we krijgen geregeld internationale prijzen. De kijkers zijn de hoogopgeleiden en beslissingmakers: belangrijk publiek dus.”
Vorig seizoen had Tegenlicht volgens kijkcijferbureau SKO gemiddeld 252.000 kijkers en een gemiddeld marktaandeel van 3,6 procent. Het marktaandeel is het percentage van de mensen die op dat moment tv kijken. Het streefcijfer was toen 4 procent. Nu is het streefcijfer door de zendercoördinator – mogelijk onder druk van politieke kritiek op de publieke omroep – verhoogd naar 5 procent. In de eerste drie afleveringen van dit seizoen haalde Tegenlicht dat wel, vooral dankzij de uitzending over de bankencrisis, die een marktaandeel haalde van 6,7 procent, 475.000 kijkers.
Wiering vindt kijkcijfers op zich wel belangrijk: „Ik kijk altijd naar de website met kijkcijfers. Ze drukken deels het bestaansrecht uit van tv-programma’s. Maar ze moeten niet het enige criterium vormen. De publieke omroep roept steeds dat het om kwaliteit gaat, maar in werkelijkheid gaat het om dat ene procentje marktaandeel.”
Los van de ‘vage dreiging van verbanning’ was Wiering naar eigen zeggen al begonnen om Tegenlicht toegankelijker te maken. Wiering: „Je moet de kijker veel meer bij de hand nemen, dat is moderne televisie. Dus vertellen we steeds wat voorafging, en halverwege zit nog even een opsomming van waar het over gaat. Bij de uitzending ‘De schuld van de bank’ van vorige week – over de bankencrisis – scoorden we meteen beter. Terwijl de informatiedichtheid alleen maar hoger was.”
 
Media pagina 32 - 33



Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen:

Een reactie posten