dinsdag 25 december 2012

Drie Toernooien tegelijk. Overdaad Schaadt? Of toch niet..?

Laat ik eens met wat cryptische kreten beginnen:
Nederland is een klein land...Nederland is een groot land...
Waar een Groot Land klein in kan zijn en een klein land Groot...
Is het cryptisch genoeg zo?!?

Basketball is in Nederland nooit een grote sport geweest. Daar stond altijd tegenover dat Basketball wel lang een voortrekker was in veel opzichten; het Nederlandse Basketball was een voortrekker in het binnenhalen van sponsors, we waren de eerste sport waar het fenomeen 'Play Offs' zijn intrede deed, dankzij journalisten als Mart (en Peter) Smeets (maar met hen vele anderen) waren we de eerste sport met (een) mooi(e) eigen magazine(s) ('Basketball', 'Play Off Basketball', 'Full Court Press', 'American Sports Magazine' waren er slechts een aantal van), 'Jaarboeken', en 'All Star Games'. En zo waren wij ook de eerste sport die de 'Invalide Tak' binnen de NBB integreerden.

Voor jonge basketballers en fans wellicht onvoorstelbaar, maar: Nationale Teams van Nederland waren ooit op het nippertje geen deelnemer aan Olympische Spelen, haalden bijna medailles op EK's, en de Heren misten ooit, op een schamel punt verschil na, op het WK de laatste 12...

En, voor een groeiend aantal van diezelfde jonge basketballers en fans wellicht net zo onvoorstelbaar: er was in Nederland meer dan 20 keer een Toernooi (met de hoofdletter 'T'), 'De (A)HBW', te weten de 'Haarlem Basketball Week', de 'Holland Basketball Week' en de Amsterdam/Haarlem Basketball Week, dat in de hele wereld zeer bekend was als uniek in de wereld, uniek vanwege het niveau (de wereld top kwam er graag spelen!), uniek vanwege de sfeer en uniek vanwege de show rond de wedstrijden. Uniek ook vanwege de mensen die het organiseerden, 'Bovenmeester' Frank Voskuylen voorop...
Na jaren van kwakkelen lijken we de (A)HBW lijken we definitief kwijt te zijn, en dat is een ongelofelijk groot verlies; ik heb al vaak gezegd/geschreven
“De (A)HBW is net zo groot als de rest van het Nederlands Basketball bij elkaar..!”.

En dat meen ik(nog steeds); in de grote dagen van het fantastische Toernooi tussen (meestal) Kerst en Oud en Nieuw, bood de HBW alles wat we verder zo missen in het Nederlandse Basketball: het was een warm bad, een Reünie waar iedereen iedereen in een plezierige sfeer kon ontmoeten (en groot genoeg om die paar mensen die je echt nooit meer wil zien, te ontlopen), er was Basketball te zien in een entourage waarvoor Basketball bedoeld is, er was in het randprogramma altijd voldoende van 'Voor elk wat wils', en (zeker in die grote dagen) het Basketball was er vaak fantastisch!

Er was trouwens nog zo'n 'Legendarisch Toernooi', maar dat weten alleen de 'Basketball Ouden van Dagen' zoals ik, en de nog ouderen binnen ons kleine wereldje nog; het 'Blitz-Toernooi' in Voorschoten, een eendaags toernooi dat vooral in de dagen van Parker Leiden fantastisch sfeervol was..!

Maar goed (of eigenlijk niet goed!), het lukt blijkbaar niet meer in Haarlem, en 'Blitz' is al bijna vergetelheid; het leven gaat door. En blijkbaar geldt 'De een zijn dood, is de ander zijn brood'; er blijken mensen op te staan die in de geest van de HBW door willen gaan, die het initiatief aandurven en nieuwe grote evenementen op poten durven te zetten.

We naderen de 'Traditionele Basketball Toernooientijd'; de periode van Kerst t/m Oud en Nieuw. En wie schetst onze verbazing: er is niet een Groot Internationaal Toernooi, zelfs geen twee, ER ZIJN ER IN 2012 ZELFS DRIE!! Zowel in Den Bosch (al voor het derde jaar met 'de Rinus de Jong Invitational', zij het dat dit een Jeugdtoernooi betreft), Zwolle (al voor het 2e jaar met de 'Basketball Days'), als in Groningen (voor het eerst met de 'Groninger Basketball Week') zijn er inmiddels ambitieuze lieden die enorm veel tijd, geld, moeite en energie steken in het op poten zetten van, steeds grotere, Evenementen!

Het resultaat, in ons kleine, vaak verzuurde, en mopperende kleine en kleinzielige wereldje?
Er wordt gemopperd! Waarom? Waarschijnlijk omdat men nu moet kiezen 'Waar ga ik heen?', maar ook omdat men denkt 'Nederland is veel te klein voor meerdere grote Internationale Evenementen tegelijk!'

Ik ben het daar niet mee eens! Waarom niet? Omdat het maar net is hoe je het bekijkt! Het glas is meestal halfvol, of halfleeg. Laten we er nu eens vanuit gaan dat het pas halfvol is...

Basketball in Nederland was een 'Nationale Sport', daarmee bedoel ik: spelers en clubs waren (tot op zekere hoogte) Nationaal Bekend, het werd gecoverd door de Nationale Media (TV, Radio, en Landelijke EN Regionale Kranten). Die tijd lijkt (voorlopig?) voorbij...

Basketball is een Regionale Sport geworden; de Landelijke Kranten hebben de sport in de steek gelaten, er wordt nauwelijks nog iets aan gedaan. De Regionale Kranten daarentegen en, een relatief nieuw fenomeen, de Regionale TV en Radio coveren juist veel meer. Dus het totale aantal kijkers, luisteraars en lezers, zou weleens veel groter kunnen zijn dan vroeger, net als het volume aan coverage, alleen wordt er geen 'Nationaal Publiek' meer bediend, maar een collectie van 'Regionale Publieken'.

Dat geldt evenzo voor 'Het Publiek' dat her en der op de tribunes klimt voor wedstrijden, maar dat was misschien, uitgezonderd bij (juist ja) 'de HBW', eigenlijk altijd al min of meer het geval; er waren, zijn, en zullen waarschijnlijk nog geruime tijd, maar weinig idioten zoals ik (zei de gek) en nog een beperkte groep mensen, die stad en land (en soms veel verder dan dat) afreizen om 'onze basketballers' te zien spelen tegen goede buitenlanders...

Daarom denk ik dat het nauwelijks uit zal blijken te maken dat er nu op relatief beperkte afstand TWEE grote Senioren Toernooien zijn. Ik durf zelfs wel de stelling aan dat er nog meer ruimte is voor Internationale Toernooien in de aankomende periode; waarom niet ook een 'Groot Internationaal Toernooi' in Leiden? En ook nog een in laten we zeggen Den Helder? Zou het nu echt zoveel publiek schelen?

Tenslotte: aldus denkend wil ik er ook nog even het door mij al vele jaren zo vurig bepleitte concept 'SAMENWERKING' promoten. Want daarin zijn we in Nederland veel minder goed dan in het nemen van initiatieven 'Iets Groots' te organiseren...

Daarom stel ik voor dat we met zijn allen gaan streven naar VIER Regionale Evenementen zoals nu in Zwolle en Groningen. Maar dan wel (wellicht) iets korter; bijvoorbeeld vier dagen op elke locatie, en met een Grandioze Final Four waarin in twee dagen de Vier Winnaars elkaar bevechten om de Titel: 'Winnaar van de Holland (Dutch?) Basketball Week/Series'. Deze Final Four zou dan roterend in een van de vier voorrondes kunnen plaatsvinden of, misschien nog wel beter, in een vijfde plaats, in een vijfde plaats in een grote zaal (Ahoy?), als we daar dan 'Bovenmeester' Frank Voskuylen, zij het in iets ander format, alsnog zijn droom gunnen; want hij zei immers ooit “Laat mij dan die Final Four (het ging toen, dacht ik, om de Beker) organiseren, dan zorg ik voor een grote geldprijs en een knallende apotheose!!” (vrij vertaald, diep uit mijn geheugen puttend, AD).

Bijvoorbeeld zo, zouden 'wij basketballers' weer iets kunnen 'terugpakken' van de rol die we ooit speelden binnen de Nederlandse Sport; de 'Rol van Voortrekker en Vernieuwer'..!!!

Ik adviseer eenieder om zoveel mogelijk Toernooien te gaan bezoeken van Tweede Kerstdag t/m Oudejaar: HET IS MEER DAN DE MOEITE WAARD! Of het nu gaat om het ' Grandioze Jeugdtoernooi ' in de (fantastische) Maaspoort, Den Bosch, of de 'Basketball Days Zwolle' in het (ook al prachtige) Landstede Sportcentrum, of de 'Groninger Basketball Week' in de (immer fascinerende) Martini Plazza; het is allemaal echt wel een ritje en een aantal Euro's waard.

Prettige Feestdagen,
en een Gelukkige, Saamhorige, Basketball-Toekomst toegewenst,


AART DEKKER
Meer (basketball) van Aart Dekker op zijn weblog


PS: op 29 december spelen 'de Ex-Internationals' een voorwedstrijd op de 'Groninger Basketball Week'. O.a. door de ongelukkige samenloop met de Reünie van '40 jaar Basketball in Den Bosch (met steun en o.l.v. Rinus de Jong), blijkt de spoeling wat dun w.b.t. 'Ex-Internationals'. Henk Pieterse, de organisatie en ik, zijn al een tijd bezig mensen te benaderen, maar we hebben (nog) geen volledige lijst met contactgegevens (daar wordt al druk aan gewerkt), daarom bij deze een oproep: “Ben jij Ex-International? Liefst C, C/F, PF, of SF (maar ook anderen mogen contact opnemen!), en heb je zin in een prachtige ambiance van een gevulde Martini Plazza een partijtje mee te ballen? Meld jezelf dan bij mij, Henk Pieterse, of de Organisatie van de Groningse Basketball Week.

1 opmerking:

  1. Prima stuk, Aart! Lijkt op een column die ik heb opgestuurd naar iBasketball, maar die helaas (nog) niet geplaatst is. Het accent ligt daarin wel meer op de Groninger basketballweek trouwens. Maar dat zal wel komen omdat ik een Noorderling ben.

    BeantwoordenVerwijderen