donderdag 27 december 2012

'Penny-wize and Pound-foolish': Niet alleen in Nederland...Geen subsidie voor Engels basketball

Luol Deng defended by QUentin Richardson. Dwig...
Luol Deng defended by QUentin Richardson. Dwight Howard (left) and Joakim Noah in the foreground. (Photo credit: Wikipedia)
Als we een jaar of 10 terug gaan in de geschiedenis, dan was de situatie internationaal zo dat er nog Eurobasket Events (EK's) werden georganiseerd met 16 landen. Er werd een systeem van een A-, een B- en een C-Divisie. Engeland trok zich terug uit de A-Divisie, daardoor kwam Nederland, als nr. 25, toch in de A-Divisie. Een jaar later kreeg Nederland in een herkansingsjaar te maken met o.a. Israel, het werd in een dramatische zomer (zo gingen door de dreigende oorlog in Gaza, dat door de Israeli werd opgegeven, onzeker was of de israelische kolonolisten geen burgeroorlog zouden beginnen, noch wat de Palestijnen zouden doen, een aantal Nederlandse starters niet mee), waarin Nederland in de thuiswedstrijd tegen Israel op de valreep slechts met enkele punten verloor. Israel plaatste zich direct, Nederland moest naar Novi Sad voor een Play Out met drie landen, Zweden, Polen en Nederland, en moest daar eerste worden om in de Europese A-Divisie te blijven. De eerste wedstrijd tegen Zweden werd verloren, de tweede tegen Polen dik gewonnen. Israel deed goed mee op het EK. Polen, dat achter Nederland eindigde, werd door Fiba-Europe als 25e toegevoegd aan de A-Divisie als 25e land, dit gebeurde omreden van de poolse organisatie van het EK 4 jaar later. Ik schreef een analyse, met als conclusies: o.a. 'Nederland is (nog steeds) ongeveer nr. 25 van Europa'.

Als we de resultaten van de afgelopen jaren analyseren, zitten we op dit moment nog steeds tegen dezelfde 25 plaats aan. Met andere woorden: als we, net als vele andere kleinere basketball-landen, compleet zijn, een goede voorbereiding hebben, geen slechte loting trekken, en een goed seizoen draaien, dan kunnen we ons plaatsen voor Eurobasket.

De Engelsen haalden een paar jaar later de OS van Londen binnen, er kwam een miljoen of 4 beschibaar t/m die OS om geen modderfiguur te slaan, er kwam nieuwe spirit in de Bond, Luol Deng ging er hard aan trekken, ze werden een factor in op de volgende Eurobaskets, en sloegen geen modderfiguur op de eigen Spelen.

De NBA vindt Londen erg belangrijk, komt er elk jaar!

Dus wat doet het Olympisch Committee van Groot Britannie? Hetzelfde als NOC*NSF...

Brits basketball voorzitter Roger Moreland wordt geinterviewd door Hoopsfix voor een diepgaand gesprek over de verandering in de sport subsidies in het Verenigd Koninkrijk. Deze veranderingen betekenen voor het Britse basketball dat ze de komende 4 jaar helemaal geen subsidie ontvangen!
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen:

Een reactie posten