maandag 3 december 2012

Mr. Clutch, Bum Bum Batum

Ik scoutte hem voor het eerst toen hij een jaar of 14 was; Nicholas Batum. Het was toen nog een, meestal onopvallend, mager scharminkel van een basketballspeler en hooguit 190m lang. Bijzonder vond ik hem, na een wedstrijd of drie, al wel.

Waarom? Vooral omdat hij zich het merendeel van de tijd leek te verstoppen; hij passte balletjes af die hij best zelf kon afmaken, maar opvallend vond ik toen al dat hij opeens een andere speler werd als het
spannend werd, en zijn teamgenoten niet beter meer konden; op zulke momenten stapte hij naar voren en maakte hij acties. En dat deed hij zowel aanvallend, verdedigend en in de rebound; mooie, bijzondere, en vooral winnende acties..! Een intrigerende speler dus.

Als ik het me goed herinner was hij mede beslissend in het eerste MU16 Kampioenschap van Europa. Toch was hij toen nog niet direct een geheide hoge NBA-pick, daar was meer voor nodig. Maar toen hij door begon te schieten, richting twee meter en daar voorbij, en ook een fantastische atleet begon te worden, toen was het voor mij en mijn collega-scout Rob Meurs een uitgemaakte zaak: deze jongen zou een hele goede NBA-speler gaan worden!

Op het moment dat wij dat in onze rapporten schreven was nog lang niet iedereen in het kleine Internationale Basketballwereldje van Agenten, Scouts en NBA-managers het met ons eens. Maar dat duurde toen niet heel lang meer...

Hij werd dus al jong gedraft voor de NBA, al gooide het feit dat vlak voor de draf hartstoornissen bij hem werden geconstateerd nog wel flink roet in het eten; het kostte hem een hoge positie in de Draft. Maar, achteraf gezien, past dat misschien ook wel meer bij hem; stond 'ie tenminste niet gelijk vol in de schijnwerpers en was de druk die met zo'n hoge positie gepaard gaat, niet zo enorm. Een goede NBA-speler zou hij toch wel worden, ook langs de meer geleidelijke weg, daar twijfelden wij niet niet aan.
En hij zelf ook niet, want dat is dan wel weer het ondoorgrondelijke aan deze jongen; al ruim voor de draft was hij daar voor de volle 100% procent van overtuigd, zo vertelde hij Rob Meurs...

't is een bijzonder kind; 'Mr. Clutch', ofwel 'Bum-Bum Batum'. En dat liet hij dus afgelopen gameday (zaterdag) zien...zie de Nummer.1 van onderstaande Top-10:


Aart Dekker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten