vrijdag 21 december 2012

'Shartie' (1); 'de Zesde Man'

English: The lawn outside of Cameron Indoor St...
English: The lawn outside of Cameron Indoor Stadium where Duke University students camp out for tickets to the men's basketball games. (Photo credit: Wikipedia)
English: Duke University Chapel in snow.
English: Duke University Chapel in snow. (Photo credit: Wikipedia)
Ik krijg nogal eens te horen dat veel van mijn verhalen te lang zijn, in ieder geval voor mensen met weinig tijd... De lange verhalen zullen ongetwijfeld blijven, maar om deze categorie lezers ook ter wille te zijn, vanaf nu (af en toe) een juist heel korte column van Aart; een 'Shartie'!


Ik denk een jaar geleden schreef ik een beeldverhaal over mijn ervaringen bij mijn allereerste live bijgewoonde college-wedstrijd in de USA: de 'Rivalry aller Rivalries' Duke vs. North Carolina. Mensen die houden van collegeball, en toegang hebben tot beelden van thuiswedstrijden van Duke weten natuurlijk allemaal dat de fans daar, de 'Cameron Crazies' in Cameron Indoor ontzettend tekeer kunnen gaan. Toch durf ik de stelling wel aan dat niemand die er niet bij is geweest, zich ook maar een beetje voor kan stellen hoever de invloed van deze knettergekke, maar veelal zeer slimme, studenten op het verloop van een wedstrijd kan gaan!

In het algemeen is natuurlijk bekend dat fanatiek meelevend thuispubliek een factor van belang kan zijn voor de thuisspelende ploeg; de zogenaamde 'Zesde Man'. Sommigen zullen nu een vermoeden hebben waar deze column naar toegaat...

Deze week speelde Duke thuis tegen Elon. Deze tegenstander had de bal, en kon de tijd tot de rust uitspelen, zelf een goed schot creëren, en er tegelijk voor zorgen dat Duke voor rust geen schot meer zou krijgen. Het liep anders: de 'Dukies' gingen massaal, te vroeg, aftellen, ze bootsten zelfs 'de buzzer' na. Elon haastte zich om binnen de (foutieve) schotklok een schot weg te krijgen. Dat miste natuurlijk doel, Duke reboundde de bal, speelde een snelle aanval en maakte een 'long range running 3-pointer'...

Een (extra) vijf punten gat voor Duke, voor een groot deel gecreëerd door de (toch niet zo gekke) fans. Kijk dat is nu eens een echte Zesde Man!

De samenvatting van de wedstrijd:
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen:

Een reactie posten