dinsdag 9 september 2014

10 jaar St4R: een video-docu - om Trots op te zijn!

Ooit, het is elders op deze Weblog te vinden, startte ik met 13 plusminus 20-jarigen, Jan Lievaart, Frank Egelie en Ed 'Lace' Strong een nieuwe Basketball Vereniging in Den Haag; BV Team Ten Dreamers The Hague. Het was een 'Inner City'-, Jeug- en Jongeren-club. Vanuit het ene team - 'Team-10' dat zich afsplitste van HBV The Jumpers - waar het het 'Heren-10-team' was -, bouwden we in hoog tempo een complete Basketball-vereniging op met competitie-teams van Jeugd in alle M/V-leeftijdscategorieen, en Dames- en Heren-team(s) die ook vooral uit Jongeren onder de 25jr bestonden.

Daarnaast organiseerden wij (met BV TTD en Stg. Promotie Haags BasketBall (PHBB) allerlei nevenactiviteiten op basketballgebied - zoals Streetball (o.a. 3x3), Schoolbasketball, Basketball in Buurthuizen en op Pleintjes, en waren wij deel van de organisatie van Mega-events zoals de NBA_3-on-3 (2.500 deelnemers over de hele Boulevard van Scheveningen), het NBA-Festival (1.000+ bezoekers in de Houtrusthallen), de NBA-Jam-Session op de Megafestatie (in de Jaarbeurs in Utrecht met vele 10.000'en deelnemers), en wedstrijden ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Wereld-Vredesconferentie 'The Hague Appeal for Peace' (HAP) in 1999, met als resultaat een door CNN geproduceerde en uitgezonden Documentaire, en een artikel in Sports Illustrated (honderden jonge hagenaars maakten kennis met Amerikaanse (NBA-) sterren in de dop, en zullen het nooit vergeten, net zo trouwens als die jonge Amerikanen de ervaring hun hele leven zullen koesteren. Naast deze 'highlights'/grote evenementen waren we dus vooral bezig aan de basis; nieuwe leden binnenhalen en opleiden; in het spel, maar ook in de Nederlandse Basketball-/Sport-cultuur, want - zo is dat nu eenmaal in Nederland geregeld - er moest gefloten, getafeld, georganiseerd, getraind, en gecoacht worden, en - ervaring of niet -; iedereen die maar enigszinds in staat was de handen als vrijwilliger uit de mouwen te steken, moest daaar zijn steentje aan bijdragen; er waren immers maar drie 'oude rotten' beschikbaar...

Een flink aantal van de Jeugdteams heb ik eigenhandig in de steigers gezet; eerst de 'Jongens Junioren' (nu MU18), en daarna de 'Jongens Kadetten' (nu MU16). En die tweede groep, dat bleek al snel een bijzondere te zijn! Ik zie ze nog binnenkomen, na een veelal korte periode op de TTD-Instuif in Sporthal Transvaal was er op een gegeven moment een groepje van zo'n 6-8 jongens van 14, 15 of 16jr oud waarmee ik aan het eind van de middag ging trainen in een van de zalen van het Segbroek College. Ik herinner me Erik Duin, Thijs Berends, Jamie Church, Jasper Wolters, Theo Okhuijsen, Jeffrey Ramloegan, Edo Elias, Jeroen Thijssen (tot hier rijkt mijn geheugen; ik laat me graag aanvullen/corrigeren!). Een flink deel van deze spelers bleven vanaf het begin tot het einde van de activiteiten van TTD (medio 2001, toen de gemeente Den Haag zoveel beloftes niet (meer) nakwam en zelfs obstruerende acties richting de vereniging en haar kader pleegde, dat verder gaan niet langer verantwoord was. Velen van dit groepje vormden met een aantal later-komers het zeer stabiele TTD-HS2-team, een team waarvan ik sindsdien vaak heb gezegd dat 'meer TTD waren dan welk ander team ook ooit'.

Het was een schrale troost, maar desalniettemin troost, dat er na enkele jaren 'zonder TTD' juist uit dit groepje - met name Erik Duin, Thijs Berends en Ruben vd Ende - weer basketball-activiteiten ontsproten; het geheel dat inmiddels onder de naam St4R - de enige echte Streetball-vereniging van Nederland - groeit en bloeit.

En nu is er dan '10 Jaar St4r', de Documentaire.

En alhoewel de littekens van het stoppen met BV Team Ten Dreamers The Hague nog steeds diep zijn en schrijnen - vooral door de onheuse, onjuiste, en corrupte bejegening die wij van de gemeente Den Haag ondergingen -, doet het mij toch goed om te zien wat 'onze jongens' allemaal van het TTD-gedachtegoed hebben laten herleven! Trots, dat ben ik! Bedankt mannen, goed gedaan, jullie zijn echte 'Toppers in het Nederlandse BasketBall'!

De docu (30 minuten), met de inleiding die Erik duin erbij gaf op facebook:

Erik Duin via ST4R

Het is zover. Deze video is een mijlpaal voor mij persoonlijk, maar wel een die ik met alle liefde deel met de hele wereld. Ik heb nu 1330 FB friends en een groot deel daarvan ben ik mee in contact gekomen dankzij ST4R, waarmee ik in 2003 (en al 2 jaar eerder met plannen schrijven) ben begonnen. Ik denk dat het deel van de FB friends dat ik niet door ST4R heb leren kennen zich wel eens afvraagt of ik niet veel en veel teveel tijd besteed aan mijn 'hobby'. En misschien hebben ze wel gelijk ook. Mijn leven is door ST4R jaren lang niet in balans geweest en dat is vooral ten koste gegaan van een sociaal leven en van mijn vriendin Zinzi, die me desondanks altijd heeft gesteund. En toch, als ik zo terugkijk op meer dan 10 jaar basketball activiteiten organiseren en iedereen die ik (letterlijk en figuurlijk) groot, sterk en vooral goede, positieve mensen heb zien worden in die tijd, dan prijs ik mezelf toch wel heel erg gelukkig dat ik hier ooit mee heb kunnen starten en nooit mee ben gestopt. Er zitten vele duizenden uren van mij persoonlijk in ST4R, maar ik ben (gelukkig) niet de enige gek die zich hard maakt voor de sport. De vele uren die ik in het maken van deze video heb gestopt is een teken van waardering naar iedereen die zich, net als ik, met hart en ziel inzet voor de mooiste, meest veelzijdige en in mijn ogen meest 'life changing' sport op aarde. Ik dank jullie voor alle steun, hulp, leuke en mooie momenten in de afgelopen jaren en hoop dat jullie de video kunnen waarderen. — dankbaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten